Diumenge, 28 abril 2024
15.4 C
La Llagosta

L’Hospital de Mollet, reconegut per la reducció del 85% de les emissions directes a l’atmosfera en 11 anys

L’Hospital Universitari Mollet ha aconseguit el segell Net Zero en emissions directes i reforça el seu posicionament com a referent en sostenibilitat en el sector de la salut, un sector amb un alt impacte climàtic. Es tracta d’un dels primers hospitals que han assolit aquest reconeixement a través del Programa voluntari de Compensació d’Emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. “La salut de les persones és inseparable de la salut del planeta. Nosaltres ho entenem així, per això treballem per millorar la vida de la nostra gent no només tenint cura de la seva salut, sinó també del medi ambient”, explica el director de l’hospital, Jaume Duran.

Segons informa la Fundació Sanitària Mollet, en els últims 11 anys, l’hospital ha aconseguit una reducció del 85% de les emissions directes a l’atmosfera, gràcies a tres línies de treball: estructures i instal·lacions; millora de processos i cultura de sostenibilitat. En aquest sentit, l’edifici de l’hospital està integrat en l’entorn del Parc Natural de Gallecs i disposa d’una sèrie d’instal·lacions que el fan més sostenible, com ara patis de llum i arquitectura sostenible que contribueixen a un estalvi del 40% en il·luminació; energia geotèrmica que permet una reducció del consum d’energia en climatització del 30%; cobertes sostenibles que recullen l’aigua de pluja, i una instal·lació fotovoltaica de 6.500 metres quadrats en la coberta, que subministra el 12,5% de les necessitats d’electricitat del centre sanitari.

Més accions

Tanmateix, s’han revisat i millorat els processos per ser encara més eficients i sostenibles a la vegada que generar més benestar i seguretat per a les persones ateses, tot afavorint la seva recuperació. Entre ells, hi ha la reducció dels dies d’hospitalització per limitar els residus generats (cada estada hospitalària genera 7kg de residus al dia) i prioritzant l’hospitalització a domicili, potenciant l’hospital de dia, o amb projectes com el Fast Track per a pròtesi de maluc i genoll, que agilitza la recuperació dels pacients.

També es treballa per evitar viatges innecessaris de persones ateses al centre, responsables del 7% de les emissions, a través de la telemedicina, que s’ha incrementat en un 24%, els canals audiovisuals per millorar el seguiment del tractament de rehabilitació des de casa, o les consultes d’urologia d’alt rendiment, on es realitzen diverses proves diagnòstiques el mateix dia, estalviant fins a 10 viatges dels pacients.

Així mateix, es realitza una cerca i implementació permanent de sistemes més eficients com la recuperació i tractament dels gasos anestèsics que lesionen greument la capa d’ozó, millores dels circuits d’esterilització estalviant aigua, l’ús de materials reciclables per la roba del bloc quirúrgic o el tractament de les aigües de la planta de dialització.

La tercera línia de treball és una visió compartida des de la governança de la institució i tots els equips i una cultura centrada en la sostenibilitat, sense la qual no seria possible desenvolupar el projecte.

Full de ruta cap al Net Zero total en el 2050

El projecte Green Hospital, que continua sent un referent en el sector de la salut també en l’àmbit internacional, dibuixa una ruta molt clara per assolir el Net Zero total en el 2050. Concretament, situa la descarbonització de l’activitat i l’eliminació de totes les emissions directes (sense compensacions) en el 2030; la descarbonització de tota la cadena de subministrament per eliminar totes les emissions indirectes en el 2040; i la descarbonització total de l’economia i societat que permetrà l’eliminació de les emissions residuals en el 2050.

Publicitat

Publicitat

Més notícies