Dissabte, 13 juliol 2024
26 C
La Llagosta

Gloria González: “El nostre objectiu és guiar, ajudar, socórrer i fer el màxim possible”

Després de treballar durant anys a promoure la lluita contra el càncer a la nostra localitat, sobretot organitzant cada mes d’octubre la Caminada contra el càncer, Gloria González ha creat l’Associació La Llagosta contra el càncer. D’aquesta manera, vol fer un nou pas i sumar més gent al projecte per oferir més ajudes a les persones que pateixen aquesta malaltia.

Després de molts anys de treballar a promoure la lluita contra el càncer a la Llagosta, heu decidit tirar endavant una entitat.
Sí, perquè ja ens feia falta una entitat, valdre’ns per nosaltres mateixos i obrir camí. Creiem que feia falta al poble i no es podia parar, s’ha de continuar i l’única forma de fer-ho és creant una associació.

Ha estat molt laboriós el procés?
Continua costant, però a poc a poc. Tinc persones molt bones, que estan treballant, perquè jo sola a nivell de paperassa i d’organització em costa una mica, jo no estic acostumada. Tinc gent molt bona, m’he posat amb el millor postor, com dic jo.

Ara ja teniu entitat, però fa molt que treballes per ajudar les persones amb càncer. Què t’ha animat durant aquest temps a lluitar contra el càncer a la Llagosta?
Tenir gent molt propera que tingui aquesta malaltia, que pateixi de càncer. La lluita contra el càncer a la Llagosta es feia a nivell sanitari i de l’Ajuntament, però calia una associa­ció pròpia de la Llagosta. Jo formo part d’entitats de fora, com a Granollers o com Mollet contra el càncer, però volia que hi hagués una entitat del poble. Aquí volia obrir camí i ajudar gent de la Llagosta amb gent de la Llagosta. Jo m’he implicat perquè ho he viscut molt a prop, des de la meva família i amb una experiència personal.

La promoció de la lluita contra el càncer ha canviat molt des que estàs implicada en aquest projecte?
Bé, a la Llagosta sí. Quan ja van començar a conèixer-me, arran de la Caminada contra el càncer. Van ser 150 persones les que van començar a participar i ara arribem a les 300. Veure la resposta, sobretot de dones, això t’anima i et fa tirar endavant en tot.

A més has estat capaç d’implicar a entitats i comerços de la Llagosta?
Sí, sobretot, m’agrada destacar els dos primers anys a la colla de diables de la Llagosta, perquè em van ajudar moltíssim. Jo no podia organitzar res, ja que era una persona sola, no hi havia cap entitat al darrere. I després, la Colla Gegantera de la Llagosta, que és fins ara el meu principal pilar en aquestes feines, que han col·laborat tots i s’han entregat en la lluita contra el càncer. Això ha estat molt per a mi. Pel que fa als comerços he anat involucrant a les botigues petites i entre elles anaven veient com treballavem i van anar sumant-se, animant-se entre elles mateixes. La ciutadania de la Llagosta, per sort, continua bolcant-se en la lluita contra el càncer.

Ara, amb la nova entitat, obrireu el tipus d’activitats que organitzareu?
Sí, comencem a obrir camins. Jo dic això perquè el lema ha sigut caminem contra el càncer. Ja hem fet xerrades, amb gent especialitzada, metges, sanitaris… que puguin ajudar aquests malalts i, sobretot, a preveure la malaltia. Continuarem obrint camins, fent més xerrades, instal·lant carpes informatives amb el suport de l’Ajuntament, que no ens ha tancat mai les portes i menys ara que ja tenim una entitat pròpia.

Quina importància té per a una persona que pateix càncer tenir una entitat a prop?
Molta importància. A vegades podem arribar a l’hora de finançar projectes i altres coses que no entren per la Seguretat Social a nivell estètic o a nivell personal. També per exemple tenir una psicòloga a l’entitat, tenir un metge que els vagi guiant, o nosaltres mateixos. A alguna persona que pugui necessitar una perruca, nosaltres li podem regalar. El que sigui, estar, parlar, guiar a la gent perquè sàpiga els camins per on ha d’anar i que vegin que no estan soles. El nostre objectiu és guiar, ajudar, socórrer i fer el màxim possible.

Com es treballa la qüestió preventiva?
Simplement amb les xerrades, amb les persones expertes que tenim a l’entitat. Intentar conscienciar que això és una malaltia, però que, si necessiten ajuda, nosaltres estem.

L’entitat dedicarà els seus esforços al càncer de mama o a tota mena de càncer?
Parlem del càncer de mama perquè va ser amb el que vam començar. La Caminada l’organitzem a l’octubre, al voltant del Dia contra el càncer de mama. Però l’entitat està per ajudar a totes les persones que tinguin càncer. Però clar, no vol dir que no treballem més en la prevenció del càncer de mama, que és amb el que la gent està més conscienciada.

El càncer continua sent una malaltia tabú?
Sí, moltíssim. El càncer continua sent una malaltia tabú. La gent té una mica de por que algú s’adoni que tenen càncer. De fet, molta gent, una vegada li detecten càncer, es tanca en si mateixa. Per això és important l’ajuda psicològica, tant com l’ajuda mèdica. Tant per al pacient com per a la família, que sàpiguen que d’això es pot parlar, es pot tractar, no com una malaltia normal, però es pot fer per tirar endavant. – Xavi Herrero

Publicitat

Publicitat

Més notícies