Dijous, 01 desembre 2022
10 C
La Llagosta

Raquel Ortega: “La normalitat a l’ambulatori, si no hi ha un rebrot, es podria recuperar després de l’estiu”

Raquel Ortega és la directora del Centre d’Atenció Primària de la Llagosta des del gener del 2019. Anteriorment, havia treballat 14 anys com a metgessa de família al CAP de Santa Perpètua. Aquests darrers mesos, ha fet front a la Covid-19.

Com s’ha vist afectat el CAP de la Llagosta pel coronavirus?
Per a l’ambulatori, ha suposat un canvi de manera de treballar, hi ha un abans i un després del coronavirus. Abans de la Covid-19, hi havia el que tothom coneix: el metge de família, la infermera de família, les persones d’admissions, el seguiment de les malalties cròniques i una manera de treballar d’accessibilitat directa. Però, amb el tema del coronavirus, el que ens ha passat és que tot el treball de fons, com ara revisions, seguiment del pacient o malalties de baixa complexitat no s’ha pogut atendre perquè estàvem desbordats de persones amb símptomes d’infecció per coronavirus. El servei es va sobrecarregar i el col·lapse, entre cometes generalitzat, ens va obligar a canviar la forma de treballar en tres o quatre dies. El 16 de març nosaltres ja teníem un sistema de treball completament diferent i adaptat a la Covid-19. Es van haver d’anul·lar totes les visites programades, les revisions, analítiques i proves diagnòstiques que no eren imprescindibles i ens vam dedicar a atendre les situacions d’urgència i emergència.

Us heu ensortit?
Hem de dir que ens hem ensortit d’atendre totes aquestes situacions, que hem anat als domicilis a veure la gent que estava amb coronavirus, que els hem acompanyat quan era necessari a l’hospital i hem garantit les urgències i emergències durant aquest període. Durant la pandèmia de coronavirus, es van produir baixes per malaltia dels professionals sanitaris, cosa que va obligar a adaptar de la manera més flexible possible la forma de treballar de l’equip, atenent a tota la població de la Llagosta.

Quan es van detectar els primers casos de Covid-19?
El primer cas que vam pensar que era un coronavirus va ser la primera setmana de març, però després hem fet una revisió retrospectiva i hem esbrinat que realment a la Llagosta, probablement, ja hi havia casos de Covid-19 al desembre i gener perquè ja vam veure algun cas de pneumònia estranya o fallada respiratòria. La causa no estava aclarida i, probablement, seria coronavirus.

Com està la situació a la Llagosta?
Estem entrant en la nova normalitat, que vol dir que hi ha encara el virus circulant, tot i que hi ha molt poca prevalença afortunadament, però encara veiem casos possibles. L’avantatge que tenim és que ara coneixem millor la malaltia i tenim eines per diagnosticar-la al centre de salut. Les proves de la PCR, en casos sospitosos, les estem fent nosaltres i les fem en 24 hores, màxim 48 hores, i el resultat arriba al dia següent. Algun positiu encara estem tenint. Aquesta nova normalitat el que suposa és que hem de mantenir les mesures de distancia­ment social, la protecció individual, limitar els aforaments i controlar el trànsit de persones.

Quan tornarà la normalitat a l’ambulatori?
Estem ara prioritzant aquells pacients amb malalties cròniques o de fragilitat de salut per reprendre els controls i redreçar la seva situació de salut. La normalitat a l’ambulatori, si no hi ha un rebrot de coronavirus, es podria recuperar després de l’estiu, cap a l’octubre o novembre. Nosaltres estem fent molt treball de fons trucant a persones que es van quedar amb coses penjades, contactant amb persones en situació de vulnerabilitat i fragilitat, però tot el que s’ha deixat de fer ens costarà molt de recuperar.

Quin protocol se segueix ara amb el coronavirus?
En aquest moment tenim garantit un circuit d’assistència separat de la resta de pacients amb persones amb símptomes de possible coronavirus. Hi ha un passadís i unes consultes específiques per atendre aquestes persones. Els professionals que atenen els pa­cient­s amb símptomes possibles també tenen una preparació especial i uns equips de protecció individual especials i, si es pot fer en el moment, es fa la PCR. S’aïlla el pacient i els seus convivents un mínim de 14 dies. Si el resultat de la prova diagnòstica és negatiu i els resultats no eren gaire compatibles amb la Covid-19, es pot aixecar el confinament. Si la prova és negativa però el símptomes són suggestius, s’ha de fer el confinament.

L’atenció primària canviarà per sempre?
Abans del coronavirus potser hi havia una situació de consumisme sanitari i crec que aquesta crisi ens ha obert una mica els ulls. Moltes vegades es fan coses que no són del tot necessàries i suposen un esforç tant per al sistema com per al pacient. Molta feina dels CAP probablement no era la manera més adient de fer-la. Com per exemple que vingui la gent tant al centre. Hi ha altres maneres de fer més còmodes per al pacient i més eficients per al sistema. Com és la manera que tenim de contactar amb la gent arran del coronavirus, de fer més seguiment telefònic, de fer més seguiment proactiu. Si la persona està en situació de fragilitat, no m’esperaré a que estigui malalta, li preguntaré com està i buscaré la manera de prevenir l’empitjorament de la seva salut

Publicitat

Publicitat