Diumenge, 19 maig 2024
21.5 C
La Llagosta

S’inaugura una fita del Camí de Sant Jaume al passeig de l’avinguda de l’Onze de Setembre

La 26a edició de la Festa en Honor a Santiago Apòstol ha fet el tret de sortida amb l’acte d’inauguració de la fita del Camí de Sant Jaume. El monòlit s’ha descobert avui divendres a la tarda al final del passeig de l’avinguda Onze de Setembre, que ha despertat força interès entre la ciutadania gallega de la nostra localitat i dels municipis de l’entorn. En l’acte, hi havia l’expresident del Centre Gallec de Barcelona -el més antic d’Espanya- i ara agent cultural del municipi gallec, Castro Caldelas, Manuel Carrete; el president de l’Agrupació Cultural Galega Alborada, José Luis Salgueiro; diversos regidors de l’Ajuntament i l’alcalde Óscar Sierra.

L’acte ha anat acompanyat de la banda de gaites de l’entitat Irmandade a Nosa Galiza de Mollet del Vallès i la fita ha estat beneïda pel mossèn de la Parròquia de Sant Josep, Javier Marquínez. “Fa dos anys que es va demanar tenir una fita del Camí de Sant Jaume a la Llagosta, però la pandèmia va fer que la seva instal·lació s’hagi endarrerit”, explica el president de l’Agrupació Cultural Galega Alborada, que destaca que aquest monòlit “és de totes les persones de la Llagosta que volen fer el camí”. A més, José Luis Salgueiro ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament per facilitar la ubicació de la fita a l’avinguda del passeig de l’Onze de Setembre.

El monòlit assenyala que per completar el Camí de Sant Jaume des de la Llagosta cal fer un total de 1.093 km. El Camí de Sant Jaume, en l’antiguitat, passava per la Llagosta procedent de la parròquia de Santa Maria de Gallecs, de Mollet del Vallès, i podia anar cap a Sant Cugat del Vallès o Santa Coloma de Gramenet en direcció de Montserrat. “Aquesta via s’uneix amb Montserrat per connectar amb el ramal francès del Camí de Sant Jaume”, assenyala l’agent cultural gallec, Manuel Carrete, que afegia que “es creu que a Santa Maria de Gallecs hi havia un assentament medieval de gallecs, per això hi havia un monòlit a Santiago apòstol, que va desaparèixer durant la Guerra Civil Espanyola.

Posteriorment, la Festa en Honor a Santiago Apòstol, que organitza l’Agrupació Cultural Galega Alborada, ha continuat amb la hissada de la bandera gallega als pals institucionals de l’Ajuntament de la Llagosta. Després s’ha fet una cercavila fins al Parc Popular, on durant el cap de setmana hi haurà diferents activitats.

Publicitat

Publicitat

Més notícies