Dilluns, 03 octubre 2022
22.9 C
La Llagosta

Maria Morales: “El primer contacte amb el mercat laboral, normalment, és negatiu”

És l’orientadora laboral juvenil de l’Oficina Jove del Vallès Oriental que cada quinze dies atén a la Llagosta les persones joves de 16 a 35 anys que volen introduir-se al món laboral. La seva tasca va més enllà d’ensenyar com es fa un currículum vitae o com fer servir un cercador de feina.

Què és l’orientació laboral?
És complicat explicar l’orientació laboral com un únic eix. És complicat fer orientació laboral, tasques pròpies com elaborar currículums, cartes de presentació, encaminar a les persones joves cap al món laboral, …, sense tenir en compte altres aspectes a nivell vital. També el tema de l’acompanyament emocional, perquè tot procés cap a la inserció laboral implica un acompanyament emocional.

La joventut està molt mancada d’aquest tipus d’orientació?
Sí, és com si la informació arribés tard. Arriba quan ja has acabat alguna formació en concret, ja sigui un grau universitari, un cicle mig, un cicle superior, formació com un PFI,… Acabes i dius: Ara que faig? No sé com es fa, no sé a on s’envien els currículums, no sé com es troba feina. Aquesta informació arriba tard i no la tenen a la seva disposició quan la necessiten.

Quin és el ventall de joves que ve?
Des dels 16 als 35 anys. També joves més joves, perquè creiem que potser als 16 és tard. Potser una persona als 12 ja té aquestes inquietuds i es pot anar donant informació perquè, quan tingui els 16, l’edat legal per treballar, tingui les eines i hagi fet tot un procés d’autoconeixement a nivell professional per saber què fer.

Es troben en el mateix nivell aquells que fan algun tipus de Cicle formatiu o aquells que fan Batxillerat?
Els de Cicles formatius fan l’assignatura de FOL (Formació i Orientació Laboral). Això ja dona avantatge. Normalment, les persones que fan Formació Professional ja tenen més idea. Sí que és veritat que molts d’ells idealitzen professions, però sí que poden fer un currículum, per exemple, els sonen les empreses de treball temporal o el Servei Local d’Ocupació. Són coses que ja saben en comparació a estudiants que fan Batxillerat o que van a la universitat.

A nivell professional, suposa una formació constant, no?
Clar. Jo no només dono informació a les persones joves, sinó que les persones joves també em donen informació a mi. El fet de moure’m per tota la comarca i poder interaccionar amb molts joves de diferents edats en molts centres educatius i amb diferents agents municipals fa que cada cop tingui més informació que jo puc anar distribuint. Puc anar aprenent i donar aquesta informació a les persones joves, que els hi pot ser útil.

Quina importància té el fet de poder-te coordinar amb l’administració local, amb centres educatius,…?
Molta, la meva feina sense coordinació amb altres agents municipals i comarcals no té sentit. Jo com a persona, com a professional, sí que puc oferir una orientació, però per a mi no té qualitat aquesta orientació si és informació que pots extreure fàcilment d’internet. Tu poses a internet com fer el currículum i alguna cosa et sortirà. Jo no vull donar aquesta informació i ja està. A mi m’agrada estar coordinada amb els diferents agents per fer aquestes derivacions, per explicar exactament aquests serveis, perquè estan, com es poden beneficiar les persones joves,… Si jo tinc coneixement del teixit i tinc contacte i tinc vinculació, puc acompanyar els joves en tot aquest camí.

Els joves quan vénen a demanar informació es queden sorpresos de tot el món laboral que tenen al davant?
Sorpresos i comencen a tenir por, jo crec. Por, impotència, frustració, rebuig,… Els genera moltes coses negatives, més que res per la realitat del mercat laboral actual i més per a les persones joves. A vegades això no se sap fins que no et trobes en el moment que dius: vaig a treballar. Pot ser és una persona jove que ha deixat els seus estudis pensant que trobarà feina fàcilment i tot això comporta emocions per les quals hem d’acompanyar aquesta persona jove.

Com fas per fer veure que hi ha una oportunitat de creixement laboral?
El fet de coordinar-me amb diferents agents municipals i comarcals fa que conegui molts recursos que potser les persones joves no tenen ni idea. Sí que és veritat que el primer contacte amb el mercat laboral, normalment, és negatiu. No és fàcil aconseguir les coses, no és deixar els estudis i treballar ja, sinó que has de fer tot un procés. Els recursos existeixen. Al SOC, per exemple, hi ha molts programes destinats a fomentar l’ocupació per a joves i des dels propis municipis, amb el Servei Local d’Ocupació, es fomenta la formació de les persones. Cal treballar aquesta idea i treure la idea que sense formació i sense res es pot aconseguir entrar al mercat laboral. Cal encaminar les persones joves a que, encara que sigui formant-se en un ofici, has de tenir coneixements.

Quines són les dificultats que et trobes a la teva feina?
Potser la realitat del mercat laboral. A tothom ens agradaria que fos una altra i que es valorés a les persones joves, que es valorés aquesta falta d’experiència que comporta alhora tenir un perfil molt més flexible, que pot fer carrera en una empresa en concret. En el tema d’orientació i acompanyament, la situació actual a nivell emo­cio­nal és molt dura.

Publicitat

Publicitat