Dilluns, 02 octubre 2023
26.5 C
La Llagosta

Aurora Carrillo: “Veig que hi ha molta tradició notarial a la Llagosta”

Des del mes de febrer, Aurora Carrillo, de 33 anys i de Granada, és la nova notària de la nostra localitat, que ha rellevat a Raquel Iglesias. La Notaria està ubicada a la tercera planta del número 4 de la plaça d’Antoni Baqué i és el segon destí de Carrillo des que va guanyar les oposicions.

Com ha estat el seu camí fins a la Llagosta?
Vaig aprovar l’oposició al mes de desembre del 2019 i ens anomenen la promoció de la Covid-19 perquè pocs mesos després ens vam confinar, que va ser com una segona oposició. Així que no vaig poder començar a exercir de notària fins a l’octubre del 2020 i vaig anar al poble de Cumbre Mayores, a Huelva. És un municipi petit amb uns 1.800 habitants, però em va servir per aprendre moltíssim i em va permetre involucrar-me molt més en la feina. Va ser una gran experiència però després d’un primer any tenia ganes de créixer professionalment. Durant un primer any no podem canviar de destí, però va sortir el concurs per poder canviar i vaig posar les meves preferències, moltes d’elles a Catalunya.

I això?
Perquè les places que et permeten una evolució professional són ara mateix a Catalunya. Tradicionalment, quan s’aprova una oposició la gent vol estar en un destí a prop de la seva casa. A Catalunya és curiós, però hi ha poca tradició d’oposició i aleshores aquí hi ha moltes més places lliures en comparació amb altres zones. La Llagosta, a més, portava un any amb la plaça vacant. Anteriorment estava Raquel Iglesias, fins que ara he arribat jo.

Quins atractius té la Llagosta?
Era una de les meves preferències perquè està a prop de Barcelona i també pel volum de població. Vaig trucar a l’anterior notària i em va comentar que hi ha molta tradició notarial al municipi. Cal dir que ella portava aquí 13 anys. Estic molt contenta d’estar a la Llagosta i, a més, m’he adonat que hi ha moltes persones del poble amb ascendència andalusa i jo sóc de Granada. Això m’ha fet molta il·lusió, no ho sabia. A més, la gent que ve a preguntar qualsevol dubte es nota que confia moltíssim en la notaria.

Quins són els tràmits més sol·licitats?
El que més sol·licita la gent és el testament, que és el que més recomanem els notaris a fer perquè és molt econòmic i pot treure de moltes preocupacions. També hi ha un fet curiós en aquest municipi perquè hi ha molta compra-venda de places d’aparcament. Darrerament, també estem tenint algunes jures de nacionalitat d’estrangers o la donació de poders per a persones que tenen familiars a l’estranger. També hi ha compra-venda d’hipoteques…

Hi ha tradició notarial entre la ciutadania?
Això ho he vist molt clar entre la meva plaça anterior i aquesta. Noto que aquí les coses estan molt ben fetes, la gent de la Llagosta té molta tradició notarial. Per exemple, quan hi ha un document d’herència familiar, et porten les escriptures fetes amb el nom de les persones… està molt ben legalitzat i ben fet. Si ho comparo amb la meva plaça anterior, em vaig trobar una situació molt diferent. Per exemple, va haver-hi un cas que en tres genera­cions no s’havien realitzat l’herència o el traspàs de béns, i ara el besnet volia heretar una propietat. Aleshores, es complica moltíssim la feina per la documentació, tot i que s’acaba fent, però és més complicat. Aquí a la Llagosta la gent té tota la documentació necessària. Tot i que les persones, la gran majoria, desconeixen els documents que necessites, per exemple, per a una herència. Aleshores, els fem un llistat i els informem on recollir la documentació que pugui faltar.

Quina recomanació notarial faria a la població?
Una de les coses que li passa a la gent és que quan fa el testament ve en matrimoni. La gent aleshores sempre fa servir l’expressió deixem el de l’un per a l’altre. Això vol dir que, quan un mori, l’altre sigui el propietari dels béns i quan mori aquesta segona persona, que sigui per als fills o qui sigui. Molta gent té el concepte erroni que els dos cònjuges poden fer aquesta disposició en un sol testament i això no està permès perquè el testament és unipersonal. Així, cada persona de la parella ha de fer un testament, encara que tingui el mateix contingut. Aquest és un dubte que ens pregunta moltíssima gent i també el seu preu, que val, aproximadament, uns 43 euros. És un document molt vàlid perquè ens evita molts problemes perquè quan un mor sense testament té un cost molt major i, sobretot, molta més paperassa.

Alguna més?
A banda del testament, jo sempre recomano fer el document del poder preventiu, perquè mai se sap què pot passar demà. El poder preventiu és un document en el que tu determines quina persona pot decidir per tu en cas que tinguis una incapacitat. Quan es parla d’incapacitat, es diu quan una persona té una incapacitat judicialment declarada o quan la teva capacitat de discerniment la perds, com ara amb alzheimer o quan ja no pots parlar, expressar-te o recordar bé les coses. Així en aquest document tu deixes per escrit el poder de la persona o de les persones que vols que rea­litzin tots els actes que tu necessitis. Fins i tot, pots determinar el grau de decisió, com ara els actes de la vida diària… fa la figura com si fos un representant legal, però pot tenir molta més amplitud.

Publicitat

Publicitat

Més notícies