Dilluns, 27 maig 2024
20.4 C
La Llagosta

Manolo Muñoz: “Estem en un moment ascendent, recollint el que s’ha sembrat”

Aquest 2023 Protecció Civil de la Llagosta celebrarà els seus 40 anys d’història. Primer, com a Agrupació de Voluntaris i, després, el traspàs de competències a la Generalitat, l’any 1992, els va convertir en Associació de Voluntaris. Manolo Muñoz és el cap d’unitat de la Llagosta.

Què el va portar a formar part de Protecció Civil de la Llagosta?
La nevada del 1986 em va cridar l’atenció. Vaig veure els voluntaris, em vaig animar i em vaig apropar. El que passa és que jo era menor d’edat, tenia quinze anys, i amb aquesta edat no pots fer res. Em vaig haver d’esperar. Ara ja porto 35 anys, que es diu aviat.

I en aquest temps ha evolucionat molt el seu paper a Protecció Civil?
Sí, molt. He fet de tot, començant sent un simple voluntari fins acabar sent el cap operatiu de Protecció Civil a la Llagosta i el coordinador d’emergències del municipi. M’ha costat la meva feina. També he de dir que soc el que soc gràcies a la meva parella, que aguanta que marxi quan sona el telèfon, sigui l’hora que sigui. Si la meva parella, la meva filla, la meva família més propera no m’aguantessin, no hi seria aquí.

I què sent quan li truquen?
A mi, sona el telèfon i em cremen els peus. Estic sopant amb la família, sona el telèfon, veig qui és i ja li dic, ves dient-me que em vaig can­viant. Però tant a mi com a la resta de voluntaris. Quan és una emergència, saps quan surts, però no saps quan tornaràs ni en quines condicions. Això suposa una inquietud per a totes les famílies de tots els voluntaris i voluntàries de Protecció Civil per molt mentalitzades que estiguin.

Quantes hores hi dedica al mes?
La veritat és que no les he calculades. Puc estar treballant i dedicar una estona a solucionar algun tema que tingui amb l’Ajuntament o alguna necessitat de serveis. Per exemple per al servei preventiu de la Cursa Popular, has de demanar ajuda i coordinar-te amb altres caps d’operacions per veure quants voluntaris vindran, horaris… No ho puc calcular.

També ha canviat molt el sistema d’organització de Protecció Civil.
A la Llagosta, si no ens haguéssim mogut, possiblement no hauríem arri­bat on som. Això era una cosa molt personal de qui ho va crear. Fins que els voluntaris van veure que hi havia més inquietuds al poble, més necessitats, que no s’arribava a tot. Els voluntaris mateixos vam dir que volíem canviar tot això.

I en l’àmbit general?
Sí, molt. Des de l’any 1992 que l’Estat va passar les competències a la Generalitat ha canviat molt i cada vegada més. També cada vegada t’exigeixen més. Per ser cap d’unitat, has de fer un curs específic. Després hi ha tots els cursos de formació com el d’atenció psicològica en situacions d’emergència, columnes de fum, centre d’acollida de primera intervenció, el d’extinció d’incendis forestals… Qualsevol cosa que surti, com a responsable, has d’estar preparat perquè mai saps el que et podràs trobar.

El vostre àmbit d’actuació va més enllà de la Llagosta?
Sí. Quan sortim a qualsevol municipi que ens demani ajuda, encara que vagi jo com a responsable, sempre anem supervisats pel municipi que ha demanat la col·laboració. A una emergència, el municipi afectat és qui té la veu cantant en tot moment, ja sigui Protecció Civil, el seu tècnic o el seu cap de policia.

En quin moment es troba Protecció Civil a la Llagosta?
Estem en un moment ascendent, recollint el que s’ha sembrat aquests darrers anys. Tenim el suport de l’Ajuntament, de l’inspector de la Policia Local, que confia molt en nosaltres, i això és un valor afegit.

Què destacaria d’aquests 40 anys?
A mi em va cridar molt l’atenció, i encara no era voluntari de Protecció Civil, l’incendi del carrer de Balmes. Em va marcar molt. També el de plaça de Catalunya o el de Pere IV, la pandèmia…

Quin paper vau jugar durant la pandèmia?
L’Ajuntament ens va convocar per fer el control d’accés al Mercat Municipal, al centre de repartiment d’aliments de Rems, per portar els àpats als avis del menjador del Casal, la recollida d’inscripcions dels voluntaris ocasionals i coordinar el servei que prestaven.

Quina imatge creu que té de Protecció Civil la població de la Llagosta?
Jo crec que bastant bona. No diré que bona, bona, perquè segurament no agradarem a tothom. Però pel que percebo de la gent, bastant bona.

La Generalitat va concedir la Creu de Sant Jordi al voluntariat de Protecció Civil, què suposa?
Per a nosaltres, que la Generalitat, amb totes les traves que ha intentat posar, reconegui la tasca del voluntariat de Protecció Civil arran de la pandèmia és un gran pas.

Quin és el seu desig per a Protecció Civil a la Llagosta?
Que quan jo acabi, qui vingui darrere continués amb el projecte. Que no diguin, se’n va Manolo i ningú vol tirar cap a endavant. O també que arribés algú que digués que no li agrada com ho faig i li volgués fer un gir.

Publicitat

Publicitat

Més notícies