Dijous, 25 juliol 2024
26.3 C
La Llagosta

El Consorci Besòs Tordera obre expedient a l’empresa que va causar danys a la depuradora de la Llagosta

El Consorci Besòs Tordera ha obert un expedient informatiu a la firma Barnastock pels danys ocasionats a la depuradora de la Llagosta, concretament al reactor biològic, fruit del vessament produït durant les tasques d’extinció de l’incendi divendres d’aquesta empresa, ubicada a Polinyà i dedicada a l’emmagatzematge de productes químics. L’entrada d’una part del vessament en el reactor biològic, amb una elevada càrrega de components químics i contaminants -per als quals no estan dissenyades aquest tipus d’instal·lacions-, va inhibir l’activitat biològica de depuració, que ha requerit entre altres mesures el trasllat de 1.513 m3 d’inòcul biològic viu des de les EDAR de Montornès del Vallès i de Granollers per poder activar de nou els quatre reactors biològics de l’EDAR de la Llagosta. Aquest procés d’inoculació continuarà fins a no tenir una estabilitat consolidada en el cultiu biològic que garanteixi el procés complet de depuració.

De manera coordinada amb l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha estat treballant en la recuperació dels reactors i segons els resultats de les darreres analítiques, en aquests moments la depuradora de la Llagosta ja ha restablert l’eliminació de matèria carbonosa, amb rendiments superiors al 95%, i es preveu que en una setmana i mitja assoleixi també l’eliminació de nitrogen, acomplint amb tots els paràmetres de qualitat de l’aigua depurada.

La depuradora de la Llagosta no ha vist interromput, en cap moment, el seu funcionament i ha continuat operant amb normalitat tots els altres processos de depuració (pretractament i decantació primària, tractament de fangs de depuració i producció de biogàs) i garantint el tractament de les aigües residuals rebudes dels 9 municipis als quals dona servei.

El Consorci també ha fet aquesta setmana un requeriment a l’empresa Barnastock per a la recollida i tractament dels 9.000 m3 de vessament tòxic interceptat per la depuradora de la Llagosta i confinats en un tanc de retenció ubicat dins la depuradora. En aquests moments, laboratoris externs estan analitzant la composició exacta d’aquest vessament, on es van barrejar els químics i l’aigua residual.

El Consorci, en coordinació amb l’ACA i els ajuntaments de la Llagosta, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, continua les tasques de vigilància a la zona del riu Besòs afectada.

Publicitat

Publicitat

Més notícies