Dilluns, 02 octubre 2023
20.4 C
La Llagosta

Presentat un projecte per recuperar el Besòs amb un pressupost de més de 227 milions d’euros

El Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs han presentat el pla Viu el Besòs!, que preveu actuacions a la conca per un import de més de 227 milions d’euros. Aquest projecte compta també amb el suport de l’AMB, la Diputació de Barcelona i l’ACA, entre altres administracions, i l’objectiu és aconseguir fons europeus per poder tirar-ho endavant al més aviat possible. La construcció de tancs de tempesta, l’erradicació d’espècies invasores, l’aposta per l’agricultura sostenible i la creació d’estacions d’aigües regenerades són algunes de les accions previstes.

Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera, i Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs, van presentar ahir el pla de conservació, restauració d’ecosistemes, biodiversitat i preservació de l’espai litoral i dels recursos hídrics, anomenat Viu el Besòs!. A l’acte, que va tenir lloc a Montornès del Vallès, justament a la zona de la llera del Besòs on fa un any es va produir l’incendi d’una fàbrica de reciclatge de dissolvents que va ocasionar greus afectacions al medi, van assistir també representants de les altres de les administracions que donen suport a aquest ambiciós projecte.

Viu el Besòs! preveu importants actuacions en un tram de 72 km de la conca i una superfície superior als 500 km. El pla incideix en aspectes com la qualitat de l’aigua, la biodiversitat, els horts urbans, la mobilitat i el canvi climàtic, entre altres.

El projecte està estructurat en sis eixos temàtics:

1.- Reducció de la contaminació i millora de la qualitat de l’aigua amb la construcció de tancs de tempesta i control de punts, i la creació de punts de sortida difusa de les EDAR al riu.

2.- Millora de la biodiversitat i la connectivitat ecològica amb la renaturalització d’espais, la recuperació d’hàbitats, l’erradicació d’espècies invasores i la naturalització de murs de formigó.

3.- Agricultura urbana sostenible amb l’ordenació de les zones d’horta i l’aposta per la formació en agricultura sostenible.

4.- Espais per a la salut, la mobilitat sostenible i la sensibilització ambiental amb la millora de la connectivitat fluvial i el foment de la mobilitat activa.

5.- Adaptació al canvi climàtic i innovació amb el control del risc d’inundació vinculat als efectes del canvi climàtic, la protecció i recuperació del sistema dunar de les platges del litoral i la creació d’Estacions d’Aigües Regenerades.

6.- Comunicació i sensibilització ambiental amb l’impuls de l’observatori RIVUS, amb accions de comunicació, d’educació ambiental i sensibilització ciutadana i la creació i dinamització d’una Plataforma de participació i ciència ciutadana.

Tots els representats polítics han coincidit en destacar que es tracta d’un pla de gran abast, amb suport de totes les administracions, i que ha de servir per assolir el Besòs del futur.

Publicitat

Publicitat

Més notícies