En marxa els treballs per recuperar la zona de confluència del Besòs amb la riera de Caldes

0
241

Aquesta setmana s’han iniciat les obres per restaurar la zona fluvial i recuperació d’hàbitats a l’aiguabarreig del riu Besòs amb la riera de Caldes, al terme municipal de la Llagosta. Aquest projecte està impulsat per la Fundació RIVUS, amb el suport del Consorci Besòs Tordera i Drenatges Urbans del Besòs, i executat per Naturalea, empresa especialitzada en tècniques de bioenginyeria del paisatge.

L’actuació crearà una bassa a la riba dreta del Besòs i inclou la recuperació d’un antic braç secundari, que permetrà la generació de refugis per a fauna aquàtica i semiaquàtica. També es retirarà espècies exòtiques invasores, principalment canya americana, i es plantaran espècies de flora autòctona.

Aquest conjunt d’accions té com a objectiu afavorir la biodiversitat pròpia del riu, millorant hàbitats i processos ecològics que ajudin en la recuperació i la preservació de la flora i la fauna de riu, especialment de la llúdriga. Segons l’investigador del projecte d’estudi de la llúdriga de l’Observatori RIVUS i de la Fundació Barcelona ZOO i membre de l’equip assessor d’aquesta restauració, Arnau Tolrà, “es tracta d’un tram de riu estratègic per incentivar la connectivitat de la incipient població de llúdriga de la conca del Besòs”.

Durant les darreres dècades, la millora continuada en el sanejament de les aigües residuals, juntament amb altres factors, ha permès el retorn d’espècies pròpies dels entorns fluvials, com diverses famílies d’amfibis i rèptils, aus, peixos i, la més emblemàtica, la llúdriga, que alhora veuen condicionada la seva permanència i el seu restabliment a la disponibilitat d’hàbitat fluvial de qualitat.

Els treballs tenen una durada prevista d’un parell de setmanes. El projecte ha rebut un ajut de 30.403,49 euros dins la convocatòria de subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. El 43% d’aquest import prové alhora del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya impulsat amb fons de la Unió Europea.

Publicitat