Dimarts, 23 juliol 2024
29.9 C
La Llagosta

L’Ajuntament reitera que l’aigua de beure és potable

L’Ajuntament de la Llagosta reitera que l’episodi de contaminació al riu Besòs no afecta en la xarxa d’aigua potable, és a dir, que es pot beure aigua a casa amb normalitat. Segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tota l’aigua resultant de l’incendi va arribar a la depuradora de la Llagosta.

La depuradora de la Llagosta, que disposa d’un dipòsit de retenció, va interceptar 9.000 m3 del vessament, evitant així la seva arribada directa al riu Besòs. Tot i que la planta no ha vist interrompuda la seva activitat en cap moment, sí que ha afectat el seu normal funcionament, per la qual cosa s’ha alterat la qualitat de l’aigua depurada lliurada al riu Besòs. L’entrada d’una part del vessament en el reactor biològic, amb una elevada càrrega de components químics i contaminants -per als quals no estan dissenyades aquest tipus d’instal·lacions-, ha inhibit l’activitat biològica de depuració.

Programa de seguiment

L’Agència Catalana de l’Aigua, en coordinació amb el Consorci Besòs Tordera (CBT), els Agents Rurals i el cos de Bombers de la Generalitat, ha dut a terme diferents actuacions arran de l’incendi de divendres a Polinyà, en diverses naus industrials d’una mateixa empresa encarregada de l’emmagatzematge i distribució de productes químics, els quals no són abocats a la xarxa de clavegueram. En els propers dies, l’Agència disposarà dels resultats dels controls efectuats (un total de 4 mostrejos en 3 dies) i aplicarà un Programa de seguiment específic per analitzar l’evolució de la qualitat i veure el possible impacte del vessament pel que fa a la qualitat de l’aigua i a la vida dels peixos i macroinvertebrats. Paral·lelament, l’ACA ha iniciat un expedient informatiu a l’empresa per valorar, si s’escau, possibles accions per determinar alguna responsabilitat de caràcter ambiental.

Actualment, tècnics i responsables del Consorci Besòs Tordera estan fent les actuacions correctives pertinents dirigides a restablir el seu normal funcionament. Ja durant el diumenge, el tractament de la depuradora va començar a recuperar la seva normalitat i en els propers dies es preveu que el seu tractament sigui totalment operatiu.

Publicitat

Publicitat

Més notícies