Divendres, 27 gener 2023
4.8 C
La Llagosta

Avui s’ha inaugurat l’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de la Llagosta

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus García, acompanyades per l’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, i pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, han presidit avui l’acte inaugural de l’ampliació i millora de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Llagosta.

Aquesta remodelació, que ha ampliat en 8.000 m2 la superfície de la instal·lació, que ocupa ara 50.000 m2, i amb un pressupost de més de 14 milions d’euros, ha consistit principalment en la construcció d’un tercer decantador secundari i un nou reactor biològic.

La depuradora de la Llagosta dona servei a nou municipis del Vallès Oriental i Vallès Occidental (la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat).

Amb aquesta ampliació, la depuradora de la Llagosta passa a ser la més gran de la conca del Besòs. El finançament de les obres ha anat a càrrec de l’ACA i la direcció del Consorci Besòs Tordera. Les obres es van iniciar el 2019 i han estat complexes, ja que s’han executat sense aturar en cap moment el funcionament de la planta depuradora. L’EDAR la Llagosta va ser construïda l’any 1994, inicialment amb un tractament fisicoquímic. L’any 1998 es va fer una primera ampliació i es va introduir el tractament biològic.

Durant la visita, s’ha fet un recorregut guiat per l’EDAR que ha servit per detallar els aspectes més importants i significatius de l’amplació. L’eliminació de nutrients, com l’amoni i els fosfats, és la base per a la recuperació del medi fluvial i la seva biodiversitat, tant de flora com de fauna. A l’acte també han estat presents, l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel García, l’alcalde de Martorelles, Marc Candela i el regidor responsable de l’Àrea de Planificació i Territori de l’Ajuntament de la Llagosta, Jordi Jiménez.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha destacat la importància de l’ampliació de la depuradora de la Llagosta i considera que “és un exemple en matèria de sanejament, que cal modernitzar i posar al dia. Hem d’adequar les instal·lacions per garantir les necessitats de sanejaments actuals, però també les futures”. Jordà ha indicat que l’administració “ha fet els deures. Quan un fa els deures no és que se l’hagi de felicitar, és que senzillament fa el que li pertoca”. La consellera ha recordat que “des de l’any 2018 estem incorporant mesures per reduir la petjada energètica de les depuradores amb el desplegament del pla d’eficiència de les mateixes i la instal·lació de plaques fotovoltaiques i l’aprofitament del biogàs”.

La vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus García, ha explicat que “el nou decantador millorarà la qualitat de l’aigua que aboquem al riu Besòs. També farà una funció molt important en el creixement de la biodiversitat del riu”. García també ha volgut destacar que aquesta actuació ajuda “a complir amb els compromisos dels objectius de l’Agenda 2030, especialment el número 6, que tracta de les masses de l’aigua. Les administracions en fet un pas important amb l’ampliació d’aquesta depuradora”.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, ha destacat al seu parlament que “hem de revertir el mal que li hem pogut fer al planeta Terra i avui és un bon dia per reivindicar tota la feina que es fa des de l’administració pública”. Sierra ha comentat que “tot comença a casa, fent una vida més sostenible, enriquint la nostra mentalitat cap una conservació de la natura i això que comença a casa, acaba al riu i el que acaba al riu, acaba al mar”. El primer edil llagostenc a afegit que “a partir d’aquí, a partir de la depuradora de la Llagosta, que filtra tota l’aigua de l’entorn de la riera de Caldes, potser ens estem trobant amb l’aigua més neta dels darrers 50 anys”.

Publicitat

Publicitat

Més notícies