Dimecres, 17 juliol 2024
24.2 C
La Llagosta

El periodista Tomàs Alcoverro diserta sobre Israel i Palestina a la Llagosta

“Gaza es podria convertir en el Vietnam d’Israel”, així ho considera el periodista Tomàs Alcoverro, que ahir va fer una xerrada a l’Institut Marina convidat pel Centre de Formació d’Adults, amb la col·laboració de Resistència Literària.

Alcoverro és ben coneixedor del conflicte entre Israel i Palestina, ja que ha estat bona part de la seva carrera com a corresponsal de La Vanguardia a l’Orient Mitjà. Allà ha viscut els principals esdeveniments de la zona des de l’any 1970. La seva conferència va començar precisament repassant els seus inicis com a corresponsal i sobre la situació que es vivia en aquell moment. Va parlar de la guerra dels Sis Dies, del conflicte permanent entre exèrcits i de la pau signada entre Israel i els estats del voltant com Egipte, Jordània o Síria.

El periodista va destacar que en tots aquests anys la situació ha canviat molt. Les guerres es donen ara entre l’exèrcit d’Israel i les milícies, sobretot palestines, i no entre els exèrcits dels països implicats com abans. Ara, la durada dels atacs també és més llarga, abans no duraven més de tres mesos; i, el factor més important, ara no existeixen només dues potències clares com era els EUA i l’URSS i això complica molt més la situació.

Alcoverro va assegurar que “ningú estima Gaza”, un territori aïllat, petit (360 Km²) i on viuen més de dos milions de persones. Una situació que fa que el patiment de la població civil sigui molt elevat. Un altre element que fa que el conflicte s’enquisti és el no reconeixement de l’estat d’Israel per part de Hamàs.

Tomàs Alcoverro va criticar l’atac de Hamàs que va provocar morts i el segrest d’israelians, però també va posar sobre de la taula els innombrables incompliments d’Israel de les resolucions internacionals, començant per què no es retira dels territoris ocupats.

El que va ser corresponsal a Beirut, no veu una sortida ni a curt ni a mitjà termini al conflicte i no és optimista. Alcoverro es pregunta quant de temps durarà la simpatia d’occident a la causa palestina. Aquest és un conflicte que afecta ja moltes generacions i va més enllà, és un conflicte entre civilitzacions sobre Terra Santa que va començar molts segles abans de la creació d’Israel.

En declaracions a La Llagosta informa, Tomàs Alcoverro va dir que “aquesta vegada és una guerra de veritat, és una guerra que serà llarga i és una guerra que està causant una quantitat enorme d’emocions per tot el món”. El periodista no creu que ens afectarà econòmicament, però diu que “és un tema molt emocional, hi ha molta gent que potser no coneixien ni l’existència de Gaza i tot plegat s’han adonat que hi ha una regió del món molt desgraciada”.

L’acte va acabar amb la signatura d’alguns llibres de Tomàs Alcoverro sobre l’Orient Mitjà com a teló de fons: Un barceloní a Beirut, La noria de Beirut i ¿Por qué Damasco?

Publicitat

Publicitat

Més notícies