Dilluns, 16 setembre 2024
17.9 C
La Llagosta

El Ple aprova prorrogar durant un any la concessió a Sorea del subministrament d’aigua

El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir la continuïtat de la prestació del servei municipal d’aigua potable de la Llagosta a l’empresa Sorea per un termini d’un any. La concessió actual amb Sorea, que era per un període de 20 anys, finalitza el proper 14 de març. El Consistori justifica la decisió de prorrogar el contracte per dos motius. En primer lloc, l’enginyer municipal no ha pogut tancar encara l’inventari de la xarxa d’abastament d’aigua. I en segon lloc, s’està treballant amb la Diputació de Barcelona en l’estudi dels aspectes jurídics, tècnics i econòmics sobre el possible nou procés de gestió del servei d’aigua potable. La pròrroga estarà en vigor entre el 14 de març de 2017 i el 14 de març de 2018. Aquest punt va ser aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern (PSC, CDC i PP) i de C’s i amb l’abstenció d’ICV-EUiA i d’ERC.

El president de l’Àrea de Planificació i Territori, Raúl Valero, va indicar durant el ple que calia prorrogar la concessió durant un any per poder acabar l’inventari de la xarxa d’aigua i incorporar les actuacions i les obres realitzades durant els anys de concessió a Sorea. Valero va dir que la Diputació de Barcelona està realitzant un estudi “de les possibilitats que hi ha de gestionar l’aigua a la Llagosta, què es requereix per a cada una de les opcions que es puguin plantejar, els costos, els recursos, les qüestions jurídiques,…”.

La portaveu d’ICV-EUiA, Virgínia Jiménez, va demanar la creació d’una comissió municipal per estudiar la remunicipalització del servei d’aigua formada pels grups municipals i la Plataforma Aigua és Vida, a més de consultar a la ciutadania. Jiménez va dir que en aquest cas “hi ha falta de previsió i incompetència”.

El regidor de Ciutadans, Jorge Sabanza, va demanar que s’acceleri el tema i que la ciutadania decideixi també sobre la gestió del servei d’aigua al municipi.

Per la seva part, Xavier Cols, d’Esquerra Republicana, va indicar que s’abstenia per donar un vot de confiança al govern municipal.

Durant la sessió plenària, es van debatre dues mocions. Esquerra Republicana va presentar una sobre la realització d’un referèndum a Catalunya que va ser desestimada, ja que només va comptar amb el vot a favor d’ERC, ICV-EUiA i CDC, mentre que el PSC, PP i C’s van votar en contra.

El regidor d’Esquerra Republicana, Xavier Cols, va indicar que no es tracta d’una moció per “demanar la independència, sinó sobre el dret a decidir”. Cols considera un dret bàsic de la ciutadania poder manifestar-se sobre el que vol ser: “la moció defensa que tothom es pugui expressar tant els que estan a favor de la independència com els que no”.

La portaveu del grup municipal socialista, Conchi Jiménez, va explicar que la seva formació ja havia mostrat en diverses ocasions la seva posició. Jiménez va indicar que “com a partit, no admetrem un referèndum que no sigui legal” i, per això, el grup municipal del PSC votava en contra de la moció d’ERC.

Virgínia Jiménez, d’ICV-EUiA, va recordar que ells sempre han estat a favor del dret a decidir, però no només sobre el tema de la independència, sinó sobre tot. Jiménez va indicar que el que es necessita és unitat de totes les formacions per aconseguir un referèndum amb legitimitat democràtica.

El portaveu de C’s, Jorge Sabanza, va recordar que el dret a decidir no existeix a cap constitució ni legislació internacional. Sabanza va indicar que el dret d’autodeterminació contemplat està pensat com a instrument per a les antigues colònies o llocs on es vulneren el drets bàsics.

La regidora de CDC, Mireia Egea, va dir que el que s’està demanant és el que la gent pugui decidir, deixar que votin i acceptar el resultat, sigui quin sigui.

ERC va retirar l’altra moció que havia presentat per tal que des de Catalunya i des del Vallès es decidís com solucionar les necessitats de mobilitat.

L’altra moció, presentada per C’s per establir un cens caní mitjançant ADN, també va ser desestimada. C’s va votar a favor; el PSC, CDC i PP van votar en contra i ICV-EUiA i ERC es van abstenir.

Al torn de precs i preguntes, el regidor d’ICV-EUiA Jordi Alonso va indicar que l’equip de govern està incomplint la llei i els estatuts de l’empresa municipal Sòl i Patrimoni i que en aquest assumpte no hi ha transparència. Alonso va dir que, després del ple del gener, es van assabentar per una acta d’una Junta de Govern Local de l’encàrrec d’un estudi previ de liquidació de l’empresa municipal. El regidor comunista va preguntar què passaria amb els dos serveis que gestiona l’empresa, l’Oficina Local d’Habitatge i el CEM El Turó. Alonso va demanar que s’aclarís si la intenció era fer una gestió directa o privatitzar els serveis.

El regidor socialista Raúl Valero va indicar que fins que no tinguessin tota la informació, i la tingui contrastada, no podran dir res en un ple. Valero va assegurar que l’equip de govern no està incomplint la llei, sinó al contrari, que estan en aquesta situació perquè estan fent que es compleixi. El president de l’Àrea de Planificació i Territori va dir que cal tenir tota la documentació necessària per poder convocar el Consell d’Administració. Valero va demanar que li diguin en què estan incomplint la llei i va assegurar que les coses es faran sense preses, però bé. El regidor socialista va acabar dient que els serveis que presta l’empresa municipal no es veuran afectats sigui quina sigui la decisió final que es prengui.

D’altra banda, una vintena de persones es van manifestar ahir a la plaça d’Antoni Baqué per demanar la realització d’un cens de pisos buits, un reglament sancionador i l’aturada de tots els desnonaments. Els manifestants van pujar després a la sala de plens per intervenir al torn de precs i preguntes i traslladar al Ple les seves peticions.

El ple, que va durar gairebé tres hores, va ser retransmès per Ràdio la Llagosta.

Publicitat

Publicitat

Més notícies