Les tarifes del serveis que es presten a l’Escola Bressol Municipal Cucutras i els preus de l’Escola Municipal de Música es congelaran el proper curs. Així ho va aprovar per unanimitat ahir el Ple de l’Ajuntament de la Llagosta.
Les famílies usuàries de la guarderia pública pagaran el mateix que aquest curs. El preu continuarà sent de 156,9 euros al mes per infant, l’acollida serà de 31,21 euros i el menjador de 102,45 euros (72,23 per a nadons de 4 a 12 mesos). També hi ha tarifes diàries per als serveis d’acollida i de menjador.
Referent a l’Escola Bressol Municipal Cucutras, també es van aprovar a la sessió ordinària del mes de maig els comptes d’explotació que ha presentat la concessionària del servei, la Fundació Pere Tarrés, corresponent al curs 2014-2015. En aquest cas, l’Ajuntament haurà d’aportar al servei uns 10.000 euros, segons va indicar la regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez. El punt va ser aprovat per unanimitat.
Pel que fa a l’Escola Municipal de Música, a més de la congelació dels preus, també es van modificar alguns punts de l’ordenança fiscal que els regula. Amb aquesta mesura, s’estableix un calendari més clar per al cobrament de rebuts per part de l’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació. D’aquesta manera, segons va explicar l’equip de govern, es vol millorar la gestió i evitar el cobrament de dos rebuts a l’hora, com ha passat en alguna ocasió. La modificació de l’ordenança es va aprovar per unanimitat.
Tant en aquest punt com en el de l’aprovació de les tarifes de l’Escola Bressol, el grup municipal Iniciativa per Catalunya–Esquerra Unida va indicar que els hagués agradat que passés per ple la documentació sobre els processos de matriculació. L’equip de govern va respondre que l’aprovació dels mateixos es va fer per Junta de Govern per agilitzar els tràmits.
Al ple d’ahir, es va aprovar una modificació pressupostària per canviar les preferències d’actuacions municipals durant els propers mesos. El punt plantejava donar de baixa partides que no es faran properament, com el mur de la riera Seca a l’alçada del carrer Miguel Hernández, el quiosc del Parc Popular o la compra de material per al Centre Cultural, entre d’altres. Aquests diners es destinaran a altres actuacions que l’equip de govern considera més prioritàries, com la rehabilitació dels lavabos públics del Mercat Municipal, a la qual es dedicaran 20.000 euros; la reparació del camió cistella de la Brigada d’Obres, que costarà 26.000 euros; o l’actuació en parc infantils, que passarà de 5.000 a 6.800 euros. També es destinarà una partida per a la nova gegantona i una altra per a la compra de programari informàtic per a la gestió digital dels expedients municipals.
En aquest punt, el regidor d’ICV-EUiA Jordi Alonso va demanar explicacions sobre el mur de la riera Seca, ja que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no es volia fer càrrec de l’obra i considera que és una obra urgent. El regidor de Planificació i Actuacions Estratègiques, Raúl Valero, va indicar que, a més de tornar a demanar a l’ACA l’actuació, volen comptar amb la col·laboració de la Diputació.
Al ple, també es van modificar els assistents del grup municipal d’ICV-EUiA a les comissions informatives, després de la incorporació d’Eva Miguel al mes de març substituint Marta Melgar. A més, Virgínia Jiménez és la nova portaveu del grup municipal d’Iniciativa–Esquerra Unida. El fins ara portaveu, Alberto López, serà portaveu adjunt.
Ahir es van tractar sis mocions. ICV-EUiA va presentar un text en relació a l’acord de ciutats i pobles contra la violència masclista. La moció va comptar amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte el Partit Popular, que es va abstenir perquè en un punt es criticava l’actuació del govern del seu partit portant davant del Tribunal Constitucional la Llei Catalana sobre igualtat entre dones i homes. El document parla dels atemptats masclistes que pateixen les dones. La moció insta a lluitar contra el que anomena terrorisme masclista. El text demana un augment dels recursos dedicats a acabar amb aquesta xacra, establir una coordinació entre ajuntaments i altres administracions per treballar en la seva prevenció i en la educació per a la igualtat, la creació d’un espai de diàleg per a les dones a la Llagosta i una major coordinació policial i jurídica per tractar els casos de violència masclista. La regidora d’ICV-EUiA Virgínia Jiménez va ser la ponent de la moció i va destacar que encara queda molt per fer per eradicar aquest greu problema.
Ciutadans va presentar fins a tres mocions. La primera, aprovada amb els vots favorables de totes les formacions excepte ICV-EUiA, que es va abstenir, plantejava tot un seguit de mesures de transparència dels càrrecs públics, als grups municipals i a l’Ajuntament. El document proposa adoptar mesures contra els polítics corruptes, evitar que els polítics facin de gerents o tècnics, eliminar el personal de confiança sempre que hi hagi empleats o empleades públics qualificats per fer la feina, prohibir la condonació del deute que tinguin els partits o publicar la despesa electoral, entre d’altres qüestions. El document també demana la convocatòria d’audiències públiques cada sis mesos per controlar el compliment del programa electoral i reunions periòdiques amb entitats i plataformes veïnals per conèixer quines són les seves inquietuds. La moció també planteja altres qüestions que ja es contemplen a la Llei de la Transparència i que el Consistori llagostenc està implementant, com la publicació de l’agenda de l’alcalde i dels regidors i regidores; la publicació de les retribucions als càrrecs públics o la del conveni col·lectiu de la plantilla. La ponent de la moció, Sonia Sánchez, va indicar que els polítics són els primers que han de donar exemple. L’alcalde, Óscar Sierra, va indicar que la major part dels punts plantejats estan contemplats a la Llei de la Transparència.
Una altra moció presentada per la formació taronja va ser la de limitació d’acumulació de càrrecs polítics. Aquest document no va prosperar, ja que va comptar només amb el vot afirmatiu de Ciutadans; en contra del PSC, el PP i Esquerra Republicana i l’abstenció d’ICV-EUiA. La regidora de Convergència, Mireia Egea, no va assistir al ple.
La tercera moció de Ciutadans si que va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals. En aquesta ocasió es tractava de donar suport a totes les víctimes del terrorisme.
Esquerra Republicana va presentar dues mocions. La primera era una declaració política sobre el servei de Rodalies de Catalunya. El document feia referència a tots els problemes que pateix el transport ferroviari a Catalunya i la gestió que en fa el responsable de les infraestructures, Adif, a qui se li atribueix el 70% de la responsabilitat en els retards que pateix Rodalies. El text també fa referència a d’altres problemes greus, com les més de 160 víctimes mortals que ha patit Montcada i Reixac per atropellaments a la línia R2. La moció planteja, entre d’altres qüestions, que la Generalitat assumeixi plenes competències del servei ferroviari a Catalunya, incloent les infraestructures. A més, insta a que el Govern de l’estat transfereixi també els recursos econòmics que no ha invertit durant els darrers anys. El punt va ser aprovat amb els vots a favor del PSC, ICV-EUiA i Esquerra; en contra de Ciutadans i l’abstenció del PP.
El regidor d’Esquerra Republicana, Xavier Cols, va indicar que la Generalitat no pot gestionar bé si no es tenen tots els serveis. La portaveu socialista, Conchi Jiménez, va indicar que la proximitat ajuda a gestionar millor i es solidaritza amb la població veïna de Montcada en la demanda del soterrament de la via. Virgínia Jiménez, portaveu d’Iniciativa–Esquerra Unida, va indicar que la demanda pot ajudar tant al soterrament de la R-2 a Montcada com al desdoblament de la R-3, la línia de Vic. Per a la regidora de Ciutadans, Sonia Sánchez, s’ha de mantenir la situació actual i treballar per a la coordinació de les diferent administracions. Jaume Bonallach, del PP, es va preguntar pel model de gestió de les infraestructures viàries, més que per qui té la competència.
La segona moció d’Esquerra feia referència a la defensa de la sobirania del Parlament de Catalunya i contra els atacs a les lleis catalanes. El document criticava la postura del govern popular, que ha portat fins a 34 lleis al Tribunal Constitucional que han estat suspeses. El regidor d’ERC, Xavier Cols, va fer incidència en aquelles lleis que volien pal·liar les situacions greus que viuen moltes persones, com la Llei sobre l’impost a habitatges buits, la d’Emergència habitacional i pobresa energètica o la Llei d’igualtat entre dones i homes. El document demana suport al Parlament en les seves iniciatives per donar resposta a les emergències socials. També demana donar suport a la Generalitat en el desplegament d’aquestes lleis. La retirada d’un dels punts, el que feia referència a l’anomenat procés de desconnexió amb l’Estat i la declaració independentista del 9N, va fer possible el vot favorable del PSC. A més, va donar suport a la moció d’Esquerra el grup municipal d’ICV-EUiA. Ciutadans i el PP van votar en contra.
Al ple d’ahir es va donar compte dels diferents informes de morositat i del període mitjà de pagament, així com de la informació pressupostària i dels moviments de tresoreria i de l’estat del pressupost general municipal corresponents al quart trimestre del 2015 i al primer del 2016, complint amb la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.
El ple va ser retransmès en directe per Ràdio la Llagosta Emissora Municipal i es pot escoltar al canal d’Ivoox de la Ràdio.