Dijous, 20 juny 2024
23.2 C
La Llagosta

La Llagosta interposarà un altre contenciós pel cas Valentine

Valentine_01El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta ha aprovat per unanimitat la interposició d’un nou recurs contenciós administratiu sobre el cas Valentine. El Consistori vol que es declarin nuls tots els actes administratius i les llicències d’obres i ambientals concedides a l’empresa montcadenca.

Abans d’aquest pas, l’Ajuntament de la Llagosta ja va demanar al Consistori de Montcada que revisés d’ofici totes les llicències que van permetre que Valentine s’instal·lés a Can Milans, un espai que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictaminar que és zona verda.

Arrel d’aquesta sentència, la Llagosta considera que tots els acords que van fer possible la construcció de la factoria de vernissos i pintures no tenen cap efecte i és el que va demanar al Consistori montcadenc. El Ple de l’Ajuntament de la veïna localitat va desestimar aquesta petició i és per aquest motiu que s’ha decidit interposar el nou contenciós administratiu. L’Ajuntament ha acordat que siguin els serveis jurídics del bufet Roca i Junyent els que continuïn defensant els interessos de la Llagosta.

El regidor Raúl Valero, cap de l’Àrea de Planificació i Territori, va indicar que “a nivell jurídic el que toca ara és realitzar el tràmit en contra de la resolució del ple de l’Ajuntament de Montcada amb un contenciós administratiu”

Una altra qüestió que va comptar amb l’aprovació per part de tots els grups municipals va ser la moció de suport a l’acollida de població refugiada dels conflictes armats a la Mediterrània. El document, de caràcter institucional, es va aprovar per assentiment.

L’Ajuntament de la Llagosta s’adhereix d’aquesta manera als plans del Fons Català per a la Cooperació i el Desenvolupament, que contemplen tot un seguit d’ajuts als refugiats. L’ens municipalista preveu mesures per socórrer les persones que han de fugir dels seus països. També es vol donar suport als municipis que acullen en primera instància els refugiats. Un altre punt és l’ajuda als països limítrofs a les zones de conflicte i, per últim, planificar l’acollida de refugiats a casa nostra. L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, va dir al ple que “davant d’aquesta situació global, la Llagosta ha de fer alguna cosa dins de les seves possiblitats”.

El punt que va provocar més debat al ple ordinari del mes setembre va ser la moció per sumar-se a l’Associació de Municipis per la Independència, AMI, presentada per Convergència i per Esquerra Republicana. Els ponents van defensar l’adhesió a l’AMI argumentant que la Llagosta no podia ser una individualitat, ja que un 80 % dels municipis de Catalunya en formen part. Segons van explicar, l’entitat es dedica a promoure un espai de debat per treballar en l’assoliment de competències municipals, promoure Catalunya com un estat propi i crear una xarxa de municipis a la Unió Europea per millora el finançament dels ajuntaments. El regidor d’Esquerra, Xavier Cols, va dir que aquesta associació “promou la identitat de Catalunya com a un estat propi”.

La moció va incorporar un punt proposat pel grup municipal d’Iniciativa-Esquerra Unida, que plantejava fer una consulta ciutadana per decidir si la Llagosta s’adheria a l’Associació de Municipis per la Independència. La proposta va ser acceptada pels dos grups municipals ponents, Convergència i Esquerra. El portaveu d’ICV-EUiA, Alberto López, va defensar la consulta, dient que “la Llagosta és un poble singular” i que els agradaria que “la gent pugui decidir”.

Per la seva part, la portaveu del PSC, Conchi Jiménez, va assegurar que el “PSC no està per la independència” i que “l’Ajuntament no podia estar per destinar temps a entitats que no representen” a la majoria de la Llagosta.

La regidora de Ciutadans, Sónia Sánchez, va defensar que aquesta moció s’havia de presentar després de les eleccions del 27-S i que els llagostencs van mostrar el seu rebuig a la independència amb la seva abstenció a la consulta del 9-N.

El portaveu popular, Jaume Bonallach, va dir que aquesta era una moció de partit i que tothom sabria ja quin seria el resultat de la votació.

Per la seva part, Mireia Egea, de Convergència, va indicar que qualsevol resultat es veuria en clau electoral.

La moció d’adhesió a l’AMI, amb l’afegit sobre la consulta ciutadana, va ser rebutjada amb els vots contraris del PSC, el PP i Ciutadans i el vot favorable d’ICV-EUiA, Esquerra i Convergència.

Al ple d’ahir es van aprovar per unanimitat les festes locals per al proper any. Seran festius els dies 21 de març, celebració de Sant Josep, patró de la Llagosta; i el 12 de setembre, Festa Major. El dos dies s’escauen en dilluns.

El regidor d’Iniciativa per Catalunya – Esquerra Unida, Alberto López, tot i estar d’acord amb la proposta, va criticar al govern municipal que s’hagués limitat a comunicar als comerciants aquesta proposta i no a negociar-la.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, va respondre que es proposava mantenir el que havia fet l’anterior Equip de Govern i que ja han començat a parlar amb les entitats representants del comerç local.

La sessió plenària també va donar el seu vistiplau al canvi de denominació del grup municipal de CiU, que passa a nomenar-se de Convergència Democràtica de Catalunya. El canvi arriba després de la ruptura de la federació nacionalista. El punt va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte el d’Iniciativa – Esquerra Unida, que es va abstenir.

Al torn de precs i preguntes, el grup d’ICV-EUiA va plantejar diferents qüestions. Entre elles va preguntar sobre el tall del subministrament d’aigua a 27 domicilis i empreses, sobre la partida que s’ha fet servir per pagar les obres del camp de futbol fetes aquest estiu i sobre l’estat de la pòlissa de tresoreria que s’havia demanat quan ells estaven al govern.

L’equip de govern va contestar que havia comprovat amb els Serveis Socials municipals que no es deixava sense aigua cap família necessitada, que les obres del camp de futbol s’havien de fer perquè la instal·lació estava en una situació molt crítica i que la pòlissa estava íntegra, ja que la seva voluntat era no fer-la servir.

L’enregistrament del ple es pot escoltar íntegrament a l’Ivoox de la Ràdio.

Publicitat

Publicitat

Més notícies