Dijous, 20 juny 2024
22.3 C
La Llagosta

Silvia López: “Un donant de sang se sent bé, sap que ajuda i és necessari”

És auxiliar tècnica de farmàcia i, des de fa quatre anys, és una de les delegades de la Llagosta de l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental. Des d’aleshores, s’ha posat com a fita personal conscienciar la ciutadania de la importància de la donació de sang. Això sí, ella per una malaltia no pot ser donant, ara per ara, però anteriorment ho havia estat.

Voler i no poder. Com és això?
Era donant de sang i, l’any 2009, em van descobrir un cavernoma cerebral, que és un tumor bascular, i, al gener del 2010, em van operar. Vaig esperar el temps indicat per l’operació per donar sang, però, quan ho vaig intentar, em van dir que no podia. Tot era perquè havia rebut un teixit animal i aquestes persones ja quedem fora del circuit de la donació. No ho vaig encaixar massa bé, però vaig pensar que, si no podia donar sang, faria tot allò que pogués per animar a la resta. Aleshores, vaig promocionar la sang per les meves xarxes socials. Un dia, casualment, em vaig trobar una de les delegades de més temps de la Llagosta, Pepi, que estava preo­cupada perquè no podia ser en un acapte de sang. Vaig preguntar-li què s’havia de fer i vaig anar-hi.

Abans de l’operació havies donat sang, per què?
A la meva família ja estava establert això de ser donant de sang. Ho feia perquè saps que fas un bé. Ara estic molt més informada de la necessitat que hi ha, però m’agradava fer-ho.

Quantes vegades pot una persona donar sang?
Les persones poden ser actives des dels 18 fins als 70 anys. Els homes poden donar quatre vegades a l’any i les dones tres, per la menstruació. Això quan parlem de la donació de sang, però es poden fer altres dona­cions, com ara el plasma o les plaquetes. El plasma és la part líquida de la sang i la persona es recupera molt més ràpid, així que es pot donar plasma cada quinze dies i 24 cops a l’any, tant homes com dones. També hi ha la donació de la medul·la òssia, que en aquest cas hi ha un handicap perquè les persones de més 40 anys ja no poden inscriure’ns al registre. Bàsicament, perquè està comprovat que els menors de 40 anys tenen millors resultats.

Com li afecta a una persona ser donant de sang?
En negatiu, res. Tan sols que aquell dia que has donat sang, pots treballar, però prendre’t el matí o la tarda amb tranquil·litat perquè et falta mig litre de sang. La persona que dona ho fa perquè vol fer-ho i dona molta satisfacció. Les persones donants ho fan de manera altruista i ho fan perquè volen fer-ho, se senten bé, saben que ajuden, saben que és necessari i, al final, et comporta una satisfacció. Per saber-ho, s’ha de donar.

Què li diries a les persones que tenen por a la punxada de la donació?
Que no tinguin por. Tots sabem que les agulles imposen i hi ha persones que les tenen molta por, però és que no fa mal. Abans de donar sang, et miren el nivell d’hemoglobina i ara es fa amb una maquineta ficant el dit; fa anys es feia punxant el dit. Aquesta punxada que es feia era més dolorosa que la punxada per la sang. Sempre tothom ho deia. Donar sang no fa mal; fa respecte. La persona que tingui por que vingui un dia a provar-ho i segur que repetirà.

La Llagosta és solidària?
A la Llagosta tenim un percentatge que arriba al 33% de donants de sang de la població. Està bastant bé, però tens més seguretat de tenir sang quan hi ha encara més donants. Llavors, s’ha d’intentar que molta més gent doni sang perquè, si falla un, pugui donar sang un altre.

Com intenteu arribar a la gent per aconseguir més donants?
Al principi de ser delegada no teníem xarxes socials i el que fèiem era donar suport a les campanyes del bus per donar sang que s’instal·lava al municipi. Aquell dia estàvem tot el dia ajudant al donant o fent d’intermediaris. Va arribar un moment que vaig pensar que en la meva xarxa social personal feia ressò, però com a delegada no i potser hauríem de tenir un perfil dedicat a això. Així que vam obrir el Facebook i poc després es va posar de moda Instagram i també el vam obrir. En l’últim any, hem obert un altre perfil a Tik Tok. Al final intentes arribar al màxim de públic possible i les xarxes socials et donen la immediatesa i l’oportunitat d’arribar a molta més gent que no pas físicament al poble. Tot és compatible i no hi ha una forma més important que l’altra, però és cert que les xarxes socials tenen molt pes.

També feu actes amb les escoles.
El que passa amb tothom és que, si ningú t’explica la donació de sang, o has de tenir un cas proper que ha rebut sang o n’ha donat. És una cosa que no penses en el dia a dia. Aleshores, s’ha de posar davant dels ulls, ja sigui per xarxes socials, per ràdio, televisió, com sigui. Aleshores, si parlem amb els infants ja creixen sabent que això existeix i quan siguin adults podran decidir si seran donants o no, però almenys ja saben que això existeix i és de vital importància. Per exemple, vam fer un conte infantil amb un vídeo de sis minuts i està adreçat a nens més petits, però encara no ho hem pogut tirar endavant perquè va arribar la pandèmia. Tot i això, pensem que al 2023 promocio­narem més aquest vídeo, que està penjat a les nostres xarxes. També hem fet un joc de taula. És molt divertit.

Publicitat

Publicitat

Més notícies