Dilluns, 26 febrer 2024
10.4 C
La Llagosta

Héctor Gil: “L’exhumació del meu avi tancaria una ferida familiar”

47 anys. És nét de Pedro Gil Calonge, que va morir a la Guerra Civil i des de l’any 1961 està enterrat al Valle de los Caídos, sense l’autorització de la família. Fa deu anys, la família va obrir un procés per exhumar el cos de l’avi i portar-lo al cementiri de Tajahuerce, a Sòria.

Qui va ser Pedro Gil Calonge?
El meu avi era un pagès de la província de Sòria, nascut a Castejón del Campo. Era un jove, recent casat, que havia tingut un fill, el meu tiet, i la seva dona estava embarassada del meu pare. És cridat a files pel bàndol Nacional i va ser sapador fent trinxeres al front d’Osca. Fruit d’una bala perduda a Tardienta, va ser ferit i, posteriorment, va ser traslladat a l’Hospital de Saragossa, on va morir. Això va ser l’any 1937 i va ser enterrat en un cementiri de Saragossa. El més sorprenent és que va ser exhumat il·legalment sense permís ni autorització de la família el 1961, quan va ser portat al Valle de los Caídos.

Com us vau assabentar?
La figura del meu avi sempre ha estat una forat en l’arbre familiar. El meu tiet va preguntar-se pel meu avi ara fa 10 anys. Era un sentiment compartit amb el meu pare. El cas és que el meu tiet va fer el viatge del meu avi… Arribant al cementiri de Saragossa, els funcionaris van explicar que allà no hi havia cap fossa comuna. Tot i que sí que hi havia un registre amb l’entrada del meu avi i la sorpresa va ser que hi havia una sortida amb les restes del meu avi fins al Valle de los Caídos.

Aleshores…
Aleshores, el tiet va anar al Valle de los Caídos i va voler veure la tomba del seu pare. Evidentment, no el van deixar perquè allò és tancat. I és aquí on ell es comença a preguntar, què va passar aquí? Així que comença a demanar, per tancar tot això, que vol portar les restes del seu pare al poble d’on és ell, a Tajahuerce, a Sòria, per donar-li sepultura. Els cosins, és a dir els néts, comencem a bellugar-nos per informar-nos, conèixer i saber què podíem fer. Perquè nosaltres demanem una sepultura digne, que és un dret humà.

En quin punt està ara el procés d’exhumació demanat?
Tot i tenir la resolució positiva per exhumar, la resolució judicial supedita a un previ informe tècnic de viabilitat tècnica de l’exhumació. Això és el que es va començar el 23 d’abril pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), tot i que nosaltres vam demanar un acompanyament tècnic de la nostra part, un antropòleg forense, Francisco Echevarría, que, a nivell mundial, és un dels professionals més reconeguts. La petició nostra no va prosperar.

Esteu esperançats?
Nosaltres confiem en el CSIC, tot i que simplement volíem que hi hagués un acompanyament que vegi com s’estan fent les coses. Pensa que, el 2010, hi havia un informe per banda de Patrimoni Nacional -organisme públic dels béns de l’Estat- que era molt sesgat i només es deia la part dolenta d’una exhumació al Valle de los Caídos, en una piràmide d’ossos… hi ha 33.000 cossos inhumats allà… Les al·legacions que s’han fet pels familiars inhumats que hi ha allà, que no volen que es faci l’exhumació, estan a mig quilòmetre d’on podria estar el nostre avi… Realment és un complex molt gran i creiem que la viabilitat és possible amb uns costos raonables. El tema tècnic creiem que també és factible. Estem esperançats i a l’espera que sigui positiu aquest estudi.

Què suposaria per a la família?
L’exhumació del meu avi al Valle de los Caídos tancaria una ferida familiar i podrem donar-li sepultura. Fer-li un lloc en la història familiar. Ens fa riure quan algú parla d’obrir ferides. El que volem és tancar-les. Tenim una ferida que continua oberta. Parlo del nostre cas, però són molt poques les famílies que no han estat tocades per la Guerra Civil. Ferides tancades o obertes, però és un conflicte del qual som hereus. De fet, hi ha molts conflictes dels quals avui dia encara som hereus. Inclosa la transició espanyola, és una transició incompleta si no es reparen aquestes ferides o dols incomplets. En el nostre cas és un mort de guerra, però hi ha casos de tortures, afusellaments civils… són qüestions molt doloroses en moltes famílies, més dels 33.000 sepultats al Valle de los Caídos.

Què fareu amb les restes del vostre avi?
Volem tancar el viatge del meu avi quan va sortir del seu poble i portar-les al cementiri del poble per donar-li sepultura. Volem que torni a Tajahuerce.

Publicitat

Publicitat

Més notícies