Dimarts, 16 juliol 2024
27.6 C
La Llagosta

Èxit de l’ambulatori amb un programa per deixar de fumar amb la pacient experta

Sis de vuit persones han deixat de fumar. Aquest és el resultat d’un programa que s’ha celebrat a l’ambulatori de la Llagosta per primer cop amb la figura de la pacient experta. Raquel Pequerul, veïna de la nostra localitat, va liderar durant nou sessions el grup per deixar de fumar com a pacient experta, ja que ella no fuma cap cigarreta des del passat setembre del 2020. El programa va encetar-se al febrer amb una trobada setmanal d’1 hora i 30 minuts durant nou sessions al CAP de la Llagosta.

Les conclusions del programa es van donar a conèixer ahir durant una xerrada al CAP de la Llagosta, que fins divendres celebra la 25a Setmana sense fum amb diverses activitats. “Va ser un èxit el programa amb la pacient experta perquè després de nou sessions, sis de vuit participants van deixar de fumar”, assegura Anna Pou, referent de benestar emocional i comunitari del CAP de la Llagosta. “Nosaltres vam contactar amb la Raquel al setembre i la vam formar perquè ella liderés el grup durant nou sessions. Ella portava les regnes del grup, però hi havia observadors del CAP”, aclareix Pou, que explica que ara faran el seguiment dels no fumadors als sis i 12 mesos “per veure si es mantenen sense fumar o no”.

Raquel Pequerul, a l’esquerra, amb la pacient Maria.

Durant les sessions, Raquel Pequerul donava eines per facilitar deixar de fumar. “Fins que es fixa el dia de deixar de fumar, s’estableixen petites metes que els pacients van superant. L’objectiu és que quan es proposen arribar a la síndrome d’abstinència, les cigarretes que ells fumen en els seus moments d’oci o d’ansietat ja les hagin eliminat prèviament. Així poden superar l’abstinència amb major facilitat i deixar de fumar progressivament”, destaca Pequerul, que es mostra molt contenta per haver ajudat altres persones a deixar de fumar.

Durant la xerrada, va participar una exfumadora, la Maria, arran del grup amb la pacient expert. “Jo havia deixat de fumar algunes vegades, però sempre havia tornat. En aquesta ocasió, m’han donat una sèrie d’instruccions i pautes, que m’ajuden més fàcilment a deixar de fumar definitivament”, deia la pacient.

L’ambulatori de la Llagosta té la intenció de celebrar una segona edició del programa de deixar de fumar amb la pacient expert pròximament.

Setmana sense fum

La Setmana sense fum se celebra del 25 al 31 de maig i té com a objectius sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de respirar un ambient lliure de fum, prevenir el consum de tabac entre els joves i promoure l’abandonament de l’hàbit entre les persones fumadores. Fins divendres, hi haurà, dins de l’ambulatori, una taula informativa, organitzada per professionals del CAP amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Llagosta. Aquesta taula estarà instal·lada divendres, entre les 11 i les 13 hores, a la cantonada dels carrers de Vic i Estació, al costat del CAP.

Publicitat

Publicitat

Més notícies