Mariano García: “Estarem molt pendents de les mesures del Procicat en cada moment”

0
227

Des de fa molts mesos l’Ajuntament ha treballat intensament per recuperar la Festa Major, tot i l’afectació de la Covid-19. Mariano García, regidor d’Actes Populars i Tradicions, ha participat en les reunions amb les entitats i els tècnics de l’Ajuntament per fer possible la celebració de la festivitat.

Quin significat té la Festa Major de la Llagosta?
La Festa Major és la festa gran del poble, és la major festa que podem fer al poble pels ciutadans. Són els dies grans en els quals tots els veïns i veïnes gaudeixen d’una sèrie d’activitats pro­gramades per l’Ajuntament. La festivitat provoca un sentit de pertinença a la Llagosta.

I per a vostè?
En l’àmbit personal són dies de molta feina. Tot i això significa oferir a la ciutadania uns dies d’alegria, de tornar a conversar amb els amics i sortir al carrer. Són dies de convivència. A la Festa Major cal aprofitar aquests dies per reunir-nos entre amics, familiars i durant uns dies de festivitat. Com a regidor, aquests dies posem en valor tota la feina que hem fet al llarg de l’any per organitzar la festivitat.

Quin és el seu primer record?
El meu primer record va ser quan tenia vuit o nou anys. Aleshores la festa se celebrava just darrere de l’edifici de l’Ajuntament, on es posaven carpes, i el meu pare ens portava a veure les actuacions. En aquell temps, les activitats eren de pagament. Hi havia actuacions i balls, era un gran muntatge amb carpes.

Com ha evolucionat la Festa Major?
Fa molts anys, hi havia actes gratuïts i molts d’altres de pagament. Amb la instauració de la democràcia, els diferents equips de govern locals van decidir que la festivitat havia de ser gratuïta per a tota la ciutadania. Per exemple, en alguns balls s’havia de pagar. Llavors va ser un canvi radical. Els responsables d’aleshores van entendre que la festa era de tothom i es costejava amb els impostos de tothom. Un altre canvi important ha estat la major participació d’entitats de la nostra localitat. Abans no hi havia tantes entitats i, a mida que han anat passant els anys, les entitats han tingut un paper fonamental en el desenvolupament de la festa. Així, a poc a poc les entitats han introduït la seva cultura o activitat popular, que l’ha feta més rica. Ara per exemple hi ha més activitats que no pas fa 40 anys. La festivitat ha evolucionat adaptant-se als nous temps i ha seguit la tendència de la societat.

Per exemple?
Abans es portava una obra de teatre a la Llagosta, que no era habitual. Ara és diferent i el teatre ja no el portem perquè és més habitual. Ara centrem esforços en activitats d’humor o màgia en l’espectacle final. La Festa Major és una activitat viva, que canvia d’un any a l’altre, segons les peticions de la ciutadania.

Quines són les claus de la Festa Major?
La clau de la Festa Major és la seva gent, la Festa Major la fa la gent. Som persones que participem en qualsevol activitat que posem. A més, la Festa Major de la Llagosta està ubicada en emplaçaments que tenen molta continuïtat. Tu pots entrar a la Festa Major de la Llagosta per la plaça d’Antoni Baqué, on hi ha una sèrie d’activitats i, si continues, vas al carrer de l’Estació. No perds el fil de la festivitat. Quan acabes el carrer, arribes al recinte firal. Aquest és un altre èxit de la Festa Major. En altres poblacions, els emplaçaments estan lluny l’un de l’altre. A la Llagosta la disposició és continua.

Com es coordina?
Hi ha un treball darrere que es fa durant tot l’any, que la ciutadania no el veu. Un cop es fa el treball amb els tècnics de l’Ajuntament per elaborar el programa, conjuntament amb les comissions de la festivitat amb entitats i la ciutadania, toca fer-la. Quan s’inicia hi ha una sèrie de persones que vetllen per la seguretat, com és la Policia Local, hi ha control d’activitats, amb Protecció Civil, hi ha els tècnics de l’Ajuntament, cadascun a les seves àrees, perquè es compleixi el programa. A més, hi ha una sèrie de persones que es contracten per a la seva realització. A banda de tot això, també estem els regidors i regidores perquè tot estigui perfecte. Tot l’Ajuntament està implicat en la Festa Major.

Quin pes tenen les entitats?
Les entitats tenen un pes molt important. L’Ajuntament contracta unes activitats, que acostuma a ser, més o menys, la meitat del programa o una mica menys. La resta són activitats de les entitats, que aporten les seves idees i projectes per dinamitzar la festivitat. Cada any participen i s’ha d’agrair. Totes elles ajuden que hi hagi més participants a les activitats. Tot això enriqueix la convivència.

Ha estat un any complicat.
Ha estat un any de molta feina. No hem pogut fer la tradicional comissió de la festa i la jove. Tot i que ens hem reunit amb les entitats, que moltes d’elles tenien dubtes, com és normal. Fins i tot, hi ha algunes que han decidit no participar perquè no ho veuen clar o prefereixen ajornar la seva activitat per a la pròxima edició. La intenció és complir el programa de la Festa Major que proposem, però entenem que es podria veure’s afectat per la situació epidemiològica. Estarem molt pendents de les mesures del Procicat en cada moment.

Publicitat