Dimarts, 16 juliol 2024
24.4 C
La Llagosta

La Llagosta reivindica l’esport femení en el Dia de les dones

“Hem volgut posar la mirada en el món de l’esport i centrar-nos en l’esport femení per visibilitzar-lo, honorar-lo i promoure’l com una de les concrecions de l’expressió del dret a la igualtat i a la llibertat de totes les dones”. S’ha llegit en el manifest del Dia Internacional de les dones, que ha anat a càrrec de les esportistes locals Sara Jiménez i Sonia Bocanegra. L’Ajuntament de la Llagosta ha celebrat avui dijous en el Centre Cultural l’acte institucional del 8 de març, que enguany s’ha dedicat a l’esport femení i té un ampli programa d’activitats.

L’acte s’ha encetat amb la lectura del manifest, on l’Ajuntament s’ha compromès a superar els prejudicis i estereotips de gènere en la pràctica esportiva, visibilitzar la presència de dones a l’esport en tots els seus àmbits, garantir la cobertura informativa de les esportistes i facilitar la seva difusió. “Històricament, les dones han enfrontat nombrosos desafiaments per participar plenament en el món de l’esport. Des de barreres culturals fins a desigualtats en el seu finançament i visibilitat, que s’ha lluitat per superar els estereotips que limiten el nostre potencial esportiu”, ha dit la regidora d’Igualtat, Judith Robles. Tanmateix, la regidora d’Acció Esportiva, Ainara Morales, ha reivindicat que “tot i aquests desafiaments, avui celebrem els impressionants èxits de les dones a tots els àmbits esportius. Des d’atletes destacades fins a entrenadores, àrbitres i líders en organitzacions esportives”.

A més, s’ha projectat el vídeo A la Llagosta, l’esport també és femení!, elaborat pel Departament de Comunicació de l’Ajuntament, amb el testimoni de 12 esportistes de la nostra localitat.

Posteriorment, s’han lliurat els premis de la 6a edició del Concurs de Microrelats Dia de les Dones, organitzat per les regidories d’Igualtat, de Cultura i d’Arts de l’Ajuntament de la Llagosta, la Biblio­teca de La Llagosta i Resistència Literària. Enguany s’han presentat 53 propostes, que suposa més del doble que l’any passat quan se’n van rebre 24. El guanyador d’enguany ha estat Àlvar Llobet, de Balaguer, amb el relat Foto finish, que ha obtingut un premi de 150 euros. El segon lloc ha estat per a Sandra Martínez, de Cardedeu, amb No saber estar a l’alçada, amb un premi de 100 euros; i el tercer lloc, per a Francesca Marcé, de Mallorca, amb Futbet, amb un premi de 50 euros. Cadascun dels guanyadors ha obtingut també un lot de llibres.

L’acte institucional ha acabat amb la lectura de 14 poesies, a càrrec del Taller d’escriptura creativa de la Biblioteca, i una actuació musical de l’Escola Municipal de Música.

A continuació, podeu llegir el manifest del Dia Internacional de les dones a la Llagosta:

A la Llagosta, l’esport també és femení!

Les dones no som un col·lectiu, som la meitat de la humanitat, el 50% de la població mundial. Una gran diversitat de normes i convencions internacionals, europees, estatals i autonòmiques han dedicat i dediquen esforços per establir i regular mecanismes que garanteixin que homes i dones puguem viure vides en igualtat de drets.

No obstant això, i malgrat tots els avenços que s’han aconseguit al llarg de la història i especialment en els darrers anys amb l’auge del pensament feminista, la igualtat entre dones i homes no és ni real ni efectiva.

Les normes diuen el que diuen, però no n’hi ha prou amb complir-les, perquè sovint es queden a la superfície. És, molt sovint, en la quotidianitat de les nostres vides quan podem detectar millor les desigualtats que hi ha. La ciutadania ha (hem) de poder canviar el marc conceptual, i prendre consciència de les necessitats i reptes que tenim per davant, per transformar-les i fer, des de la individualitat, grans passes col·lectives que ens apropin a la igualtat real en la societat en què vivim.

Hem de poder corresponsabilitzar-nos dels canvis que són necessaris, per tal que les generacions futures, però també les presents, agafin les regnes del feminisme i el liderin des de ja mateix.

Encara avui dia, les dones cobrem menys que els homes per fer les mateixes feines, les dones assumim la major part del treball domèstic i de cures, cobrem pitjors pensions de jubilació, patim violència masclista pel sol fet de ser dones i un home amb qui no tenim cap relació afectivosexual es pot permetre el luxe de fer-nos un petó als llavis davant de milions de teleespectadors i teleespectadores sense que, en queixar-nos, no se’ns tirin a sobre centenars de qüestionaments.

Des de l’administració local hem de tenir la capacitat d’analitzar les mancances i febleses de les normes i el sistema en què vivim, per anar més enllà i acabar amb les desigualtats i posar l’accent en allò realment important.

Enguany, hem volgut posar la mirada en el món de l’esport i centrar-nos en l’esport femení per visibilitzar-lo, honorar-lo i promoure’l com una de les concrecions de l’expressió del dret a la igualtat i a la llibertat de totes les dones. El dret a l’autonomia dels nostres cossos, i a ocupar els espais públics, independentment de la nostra condició social, edat, origen, procedència, orientació i identitat sexual.

Aquest març de 2024 des del departament d’Igualtat i en col·laboració amb altres departaments de l’Ajuntament, així com diverses entitats del municipi, hem organitzat un programa d’activitats amb un ampli ventall de propostes adreçades a tots els grups d’edat per reflexionar sobre l’esport femení i visibilitzar-lo.

A més a més, des de l’Ajuntament ens comprometem a:

– Potenciar la transmissió de valors a través de l’esport amb l’objectiu de superar prejudicis i estereotips de gènere que limiten la pràctica esportiva de dones i homes.

– Visibilitzar la presència de les dones al món de l’esport en tots els seus àmbits: practicants, gestores, dirigents, professores, entrenadores, tècniques, àrbitres, jutgesses, periodistes, investigadores i professionals de l’esport.

– Donar cobertura equilibrada entre l’esport femení i el masculí en els mitjans de comunicació locals garantint que la informació posi en el centre la pràctica de l’esport i no una presentació discriminatòria de les dones.

– Fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport.

– Facilitar la difusió i el coneixement d’històries i reflexions sobre el paper i la realitat de les dones en el món de l’esport, per tal d’aconseguir una presència esportiva paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits del món de l’esport.

Aquest 8 de març refermem el compromís de l’Ajuntament en la lluita per la igualtat i la defensa del feminisme com a via per aconseguir-la, i diem amb orgull i fermesa que a la Llagosta l’esport també és femení.

Publicitat

Publicitat

Més notícies