El Consell d’Alcaldies acorda una coordinació institucional de suport a la plantilla de Bosch

0
136
Imatge d'arxiu.

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, reunit ahir, va arribar a un acord unitari per donar suport a la plantilla de l’empresa Bosch de Lliçà d’Amunt. Les alcaldesses i alcaldes, després de la intervenció de l’alcalde de Lliçà d’Amunt, Ignasi Simon, en què va explicar l’evolució de la situació de la planta, van acordar una coordinació institucional i presentar en els respectius plens una moció unitària consensuada entre el comitè d’empresa de Bosch i l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt.

La moció especifica que el tancament afectarà uns 336 treballadors i treballadores, als quals se sumen 100 llocs de treball directes de subcontractes de la mateixa planta. També es reflexiona sobre el fet que el 73% de la plantilla que afronta el tancament de la planta té més de 50 anys i ha dedicat un llarg període de la seva vida a l’empresa i ha contribuït als beneficis milionaris de Bosch. El tancament representa un impacte social devastador que afecta el teixit industrial de la comarca del Vallès Oriental i de Catalunya.

La moció afegeix que sabent que els resultats econòmics de la planta són positius sorprèn aquesta decisió que respon únicament a una deslocalització de la indústria a Catalunya. A la moció es proposa acordar, entre d’altres, la necessària col·laboració de les administracions públiques en el compromís d’activar les mesures necessàries per evitar el tancament de la planta de Bosch Sistemes de Frenat, a Lliçà d’Amunt; exigir al Govern d’Espanya, a la Generalitat de Catalunya i a totes les administracions públiques el compromís d’un pla de reindustrialització del sector de l’automòbil considerant-lo una prioritat pressupostària, social i industrial; instar la direcció de Bosch a replantejar-se les seves possibles decisions dràstiques i exigir una solució que permeti el manteniment de l’ocupació, tant directa com indirecta, del conjunt de persones treballadores, ateses les enormes conseqüències socials que pot tenir al territori; instar a la Generalitat de Catalunya a què actuï com a intermediària buscant una solució que permeti salvar els llocs de treball i manifestar tot el suport als treballadors i treballadores en aquesta difícil situació a la qual s’enfronten.

En el transcurs de la trobada, van intervenir la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, per presentar els projectes Next Generation, dels quals la propia Diputació ja té 47 projectes, i 40 del territori dels quals l’ens provincial ha acompanyat directament en la seva elaboració, entre els quas hi ha dos del Consell Comarcal: Cap a una gestió proactiva del SAD i Expedient intel·ligent per a una administració del s.XXI. El Consell Comarcal també dona suport al projecte del Consorci de Residus Tractament de residus per a la generació de biogàs, creació d’una gasinera i renovació de la flota municipal de vehicles al Vallès Oriental.

En el transcurs de la trobada, el president del Consell Comarcal també va confirmar que es donarà suport al projecte Viu el Besòs, viu el riu, que presenta el Consorci del Besòs. Així mateix, es va recordar que els ajuntaments i ens locals encara poden presentar les seves propostes.

D’altra banda, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Francesc Colomé, va avançar que s’està treballant en la liquidació del pressupost 2020 de la institució que, amb tota probabilitat, permetrà reduir l’increment de les aportacions econòmiques que van haver de fer els ajuntaments als serveis socials que presta el Consell Comarcal i que s’havia fixat en el 13,5%, la qual cosa permetria retornar diners als ajuntaments. Això ha estat possible, entre d’altres, segons va explicar per la gestió feta pels consells comarcals del Vallès Occidental, Baix Llobregat i Vallès Oriental amb la consellera Meritxell Budó per demanar un millor finançament, que s’ha traduït en un augment de prop de 165.000 euros en el fons de cooperació que rep el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Publicitat