Dimarts, 29 novembre 2022
8.9 C
La Llagosta

L’Assemblea d’Alcaldes i Alcaldesses per la pau de Catalunya aprova una declaració de benvinguda al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

L’Assemblea general de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la pau de Catalunya es va reunir divendres de forma virtual amb la participació de més de 70 persones, entre les quals hi havia l’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra. La trobada va tenir lloc justament el dia que entrava en vigor el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, després que més de 50 estats l’hagin signat i ratificat.

El Tractat va ser aprovat per les Nacions Unides el juliol de 2017, després de molts anys de demandes de la societat civil i de les reivindicacions dels supervivents dels bombardejos i els assaigs nuclears. Amb aquesta fita històrica, s’ha aconseguit que les úniques armes de destrucció massiva que no estaven prohibides fins ara ho estiguin.

L’Assemblea va expressar el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat, aprovant una declaració que celebra l’entrada en vigor del Tractat i insta als estats a comprometre’s amb aquest exitós procés de desarmament. Josep Mayoral, president de la xarxa, va destacar la iniciativa Ciutats de Pau, una campanya impulsada per diverses organitzacions de suport al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, que convida els municipis a aprovar una moció demanant als seus governs estatals que signin el Tractat.

Actualment, hi ha al món més de 13.000 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes que l’any 1945 van destruir Hiroshima i Nagasaki. La campanya fa referència a l’amenaça que suposen aquestes armes per a les comunitats d’arreu del món i manifesta el dret de tots els ciutadans i ciutadanes del món a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Adverteix que qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per això, fa una crida als governs dels estats a signar i ratificar el Tractat.

L’Assemblea, que va estar presidida pel president, Josep Mayoral, va aprovar la composició de la comissió executiva per al període 2021-2023. Entre d’altres punts, es preveu consolidar i ampliar la xarxa de municipis compromesos, elaborar i implementar agendes locals de pau i convivència i encoratjar els municipis a unir-se a la campanya Ciutats de Pau.

Publicitat

Publicitat