Dijous, 02 maig 2024
9.7 C
La Llagosta

El Consell Comarcal aprova una moció per crear un consorci de la xarxa pedalable al Vallès Oriental

El Ple del Consell Comarcal ha aprovat aquesta setmana, per unanimitat, una moció per crear un consorci de la xarxa pedalable al Vallès Oriental. El text, presentat per tots els grups, contempla crear una figura jurídica que representi conjuntament a les entitats i col·lectius de la mobilitat activa i sostenible de la Xarxa Pedalable del Vallès Oriental, deixant la possibilitat que aquesta s’ampliï més enllà dels límits comarcals.

A la moció, es recorda que l’actual context d’agreujament de la crisi climàtica fa urgent tota la reducció d’emissions de CO2 que sigui possible i la mobilitat amb vehicle privat n’és una de les principals causes a la nostra comarca, per la qual cosa cal generar alternatives.

Per altra banda, la qualitat de l’aire dels entorns urbans on vivim no ofereixen les condicions recomanades per l’OMS respecte a la salut de les persones, especialment dels infants i gent més vulnerable, fent necessària també una reducció de les emissions dels vehicles motoritzats que circulen diàriament per les nostres ciutats i pobles, s’afegeix al text.

Les alternatives per reduir l’ús del vehicle privat motoritzat a la nostra comarca passen per la mobilitat activa (caminar i pedalar), el transport públic, el vehicle elèctric compartit, així com les diverses combinacions entre aquestes opcions. La bicicleta és una de les alternatives que permet resoldre de forma efectiva gran part dels desplaçaments quotidians en l’àmbit urbà, periurbà i entre municipis veïns, però en canvi és la que disposa de menys espais adequats per circular, especialment en l’àmbit interurbà o periurbà, on sovint manca un espai segregat del trànsit motoritzat per circular amb seguretat.

La dimensió interurbana de la infraestructura pedalable és doncs un àmbit estratègic en el que cal avançar si es vol potenciar la bici com a alternativa de mobilitat quotidiana, i en el que cap administració, més enllà d’actuacions puntuals disperses, està tenint una estratègia de desplegament efectiva, integrant la planificació, el disseny, el finançament, l’execució i la gestió de la infraestructura pedalable, tenint com a referència el mapa de connexions pedalables previstes al PEMV (Pla Específic de Mobilitat dels Vallesos).

El Consell Comarcal considera estratègica la formació d’un consorci (o d’altra forma o instrument jurídic equivalent) de la Xarxa pedalable del Vallès Oriental (deixant oberta la possibilitat que l’àmbit territorial pugui ser ampli), adaptant models com el del Consorci de les Vies Verdes de Girona a la realitat del nostre territori, que faci possible el desplegament d’una xarxa de connexions pedalables entre les poblacions de la comarca per als propers anys, i que permeti situar la bici com una alternativa de mobilitat per a molta més població.

Publicitat

Publicitat

Més notícies