Diumenge, 03 desembre 2023
8.7 C
La Llagosta

Maribel Calzado: “A Rems ajudem a moltes persones i també les escoltem”

És la presidenta de l’Associació de Vo­lun­tariat Rems des que es va fundar l’any 2009. Des d’aleshores, l’entitat es dedica al repartiment d’aliments a les persones amb necessitats. En l’actualitat, Rems suma sis voluntaris, lliura aliments a gairebé dos centenars de famílies i té la seu al número 30 del carrer de Santa Teresa.

Com va néixer Rems?
Tot va començar l’any 2009 perquè aleshores ens coneixíem amb una treballadora social de l’Ajuntament. Llavors, hi havia una idea per tirar endavant el projecte del Banc del Temps. Allò no va acabar de sortir, tot i fer un parell de reunions a Can Pelegrí. D’aquelles converses va sorgir la idea de crear l’associació de voluntariat i ho vam veure viable. Jo anava amb una amiga i vam fundar l’entitat tres persones. Des d’aquell moment, jo ja em vaig oferir a ser presidenta.

Com funciona Rems?
Ara som sis persones i gairebé tots som jubilats, que som els que tenim temps. Obrim tres vegades per setmana. Repartim els dimecres fruites i congelats; els divendres, més aliments i, tres vegades per setmana, Mercadona ens porta aliments frescos. També, un cop al mes, ens porta productes d’higiene personal. Tenim molta feina, perquè som pocs. Estem aquí cada dia, però, de moment, seguirem. Hi ha gent que creu que tenim un sou de l’Ajuntament, però res d’això. La paraula ja ho diu, som voluntaris. Aquí vens per treballar moltíssim i res més. Treballem dilluns, dimecres i divendres, tot el matí. Des de les 8 h, que obrim, fins a les 12 h, tot i que algun dijous que ve el camió podem estar fins a les 13 h. També depèn de la gent que vingui a recollir aliments. Sincerament, no tenim horaris. Estem fins que s’acaba el servei.

Quin nombre d’usuaris teniu?
En l’actualitat, hi ha 191 famílies. Des de la pandèmia per la Covid-19 ha crescut bastant. Cada divendres que tenim aliments vénen unes noranta persones. Hi ha gent que ve una vegada al mes, d’altres cada quinze dies. Tot això depèn dels Serveis Socials de l’Ajuntament, que són ells els que deriven aquí a les persones. Per exemple, quan tenim fruita vénen tots els usuaris. Tot això ha crescut moltíssim, com deia, des de la pandèmia. Si abans els divendres venien una cinquantena de persones, ara venen el doble.

Com vau viure la pandèmia?
Molt malament, ningú s’esperava això. Nosaltres vam ser els únics que sortíem al carrer. Veníem amb una mascareta de tela, feta a casa, i ens vam arribar a trobar aquí unes cent persones al carrer. Protecció Civil ens va haver d’ajudar per poder marcar les distàncies de seguretat. Però clar, vam haver de sortir cada dia.

Quins aliments repartiu a les famílies?
Els divendres d’aliments, lliurem productes bàsics, de sec. Com per exemple, oli, arròs, pasta, tomàquet, cacau en pols… i, els dies de fruita, tot allò que ve des de Mercabarna. Passa el mateix quan ve el camió de Mercadona, que tot és fresc i es reparteix el mateix dia.

Quina quantitat d’aliments lliureu a l’any?
Molts quilograms d’aliments. Per exemple, el Banc d’Aliments ens va donar l’any passat 32.000 quilograms; la Unió Europea, uns altres 30.000 quilograms i Mercadona, uns 20.000 quilograms. Estem parlant de molts quilograms d’aliments a l’any.

Sou un agent social indispensable.
La veritat que a la Llagosta som l’única entitat així, que dona aliments. Si no estiguéssim nosaltres, l’Ajuntament, mitjançant Serveis Socials, ho hauria de fer d’una altra manera.

És una tasca gratificant?
Hi ha moltíssima gent molt agraïda i veus que els pots ajudar. Si això no estigués, potser es faria amb uns vals. A Rems es veu que s’ajuda a moltíssima gent, que t’explica moltes coses i també els escoltem. Per a nosaltres, els voluntaris, aquesta tasca és molt gratificant.

Per què formes part de Rems?
Perquè crec que ajudo a la gent i em sento bé amb mi mateixa. També perquè tinc temps, jo no treballo.

La Llagosta és solidària?
Al principi venia molta gent particular a donar aliments, ara ja no. Potser ara vénen una o dues persones de tant en tant. Ho notem quan fem el Gran Recapte, que recaptem molt poc cada any que passa. Diria que en l’últim que es va celebrar es va recaptar molt poc, dels que menys de tot Catalunya.

S’ha cronificat la donació d’aliments?
No ho sé, però la gent tampoc té una molt bona situació per donar aliments, penso jo. Suposo que la gent que va als supermercats d’altres ciutats més grans, dona més. La Llagosta és un poble més petit i només ho fem en tres supermercats. La veritat és que es recapta molt poc.

Tot i això, quina importància té el Gran Recapte per a vosaltres?
És bastant important perquè els primers anys d’aquest moviment es podia recaptar moltíssim i són aliments més variats dels que ens dona el Banc d’Aliments. Així que es podia lliurar a la gent altres coses, no el de sempre. Ara per ara, és recull molt poc amb el Gran Recapte.

Publicitat

Publicitat

Més notícies