Divendres, 27 gener 2023
5.5 C
La Llagosta

S’inaugura una exposició històrica sobre el col·lectiu LGTBI a Can Pelegrí

Des de la despenalització de l’homosexualitat a França pel codi penal revolucionari del 1791 fins a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) quan va deixar de considerar la transsexualitat un trastorn mental el 2018. Aquest és l’inici i final d’una mostra fotogràfica de deu moments de la història del col·lectiu LGTBI, que es mostra en l’exposició A través de la història del col·lectiu i que ha estat inaugurada avui dimecres a Can Pelegrí per l’Associació Juvenil Contra LGTBI-fòbia de la Llagosta.

La mostra fotogràfica repassa fins a deu moments històrics per al col·lectiu LGTBI, que ha considerat rellevants l’entitat llagostenca. Després de la Revolució Francesa, es mostren els disturbis d’on va sorgir la marxa de l’orgull, el 28 de juny de 1969 a Nova York (Estats Units d’Amèrica); el naixement de la primera associació amb la paraula Gay, el juny del 1969; la primera marxa de l’orgull, el junt de 1970; la fundació de l’Associació Internacional de Gais i Lesbianes, el 1978; la retirada de l’homosexualitat de la llista de malalties de l’OMS, el 17 de maig de 1990; l’aprovació del matrimoni i l’adopció igualitària en Països Baixos, el 2001, i posteriorment, el 2005 a Espanya; el reconeixement dels drets de les persones LGTBI pel consell dels drets humans de l’ONU, el 2011; i finalment, quan l’OMS deixa de considerar la transexuliatat un trastorn mental, el 2018. “Hem volgut mostrar deu moments representatius del col·lectiu per les victòries aconseguides”, explica Pau Fernández, membre de l’Associació Juvenil Contra LGTBI-fòbia de la Llagosta, que admet que “em va sorprendre que l’ONU reconegués tan tard, el 2011, els drets de les persones LGTBI després de la primera aprovació durant la Revolució Francesa”. Amb cadascuna de les deu fotografies, hi ha un breu text explicatiu del context històric.

La mostra, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Llagosta, forma part del programa d’activitats que impulsa aquest mes l’administració local per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, que s’escau el 28 de juny. “Com a Ajuntament, cal continuar fent molta conscienciació perquè el col·lectiu LGTBI no trobi els murs que n’hi ha o la violència que es poden trobar. La Llagosta és un poble orgullós on tothom pot expressar-se afectivament com vulguin, amb total llibertat”, comenta l’alcalde Óscar Sierra. En aquest sentit, la regidora d’Igualtat, Melania Beltrán, ha considerat “molt necessària l’exposició de l’entitat llagostenca contra la LGTBI-fòbia de la Llagosta perquè és una mostra que obrirà els ulls a totes les persones que passin per aquest espai de Can Pelegrí”.

La mostra se situa a l’espai del vestíbul, entre la planta baixa i la primera planta de Can Pelegrí i es podrà visitar fins al 8 de juliol. L’exposició ha comptat amb la col·laboració del Foto-Club La Llagosta, que ha cedit els marcs de les fotografies exposades.

Més activitats per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+

La resta d’activitats del programa d’activitats que ha previst l’Ajuntament, segueix el 27 de juny amb l’exhibició al balcó de l’Ajuntament una pancarta, amb el lema, La Llagosta orgullosa; el 28 de juny, la pintada de dos passos de vianants al passeig del Pintor Sert; i el 29 de juny, un taller de prevenció de LGTFIfòbia a Can Pelegrí.

Publicitat

Publicitat

Més notícies