Dimecres, 22 març 2023
13.5 C
La Llagosta

La Llagosta reivindica el paper de les bibliotecàries pel Dia Internacional de les Dones


La Llagosta ha commemorat el Dia Internacional de les Dones amb la reivindicació del paper de les bibliotecàries, ja que enguany se celebren els 50 anys des que hi ha una biblioteca pública a la nostra localitat. L’Ajuntament ha celebrat avui dilluns l’acte central del programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones, que s’escau demà dimarts 8 de març.

Conchi Fernández, responsable d’activitats de la Biblioteca de la Llagosta, ha estat l’encarregada de llegir el manifest institucional del 8M, que era propi de l’Ajuntament de la Llagosta. La treballadora de la biblioteca de la nostra localitat, que està ubicada a la primera planta de Can Pelegrí, ha reivindicat la igualtat entre homes i dones, també en el món laboral a les biblioteques. “A Catalunya la professió de bibliotecària va néixer femenina i va ser pionera en obrir noves oportunitats de treball qualificat per a les dones, com el d’infermera o secretària i d’altres amb formació acadèmica. El rol de bibliotecària ha estat tradicionalment femení marcadament vocacional”, ha llegit Fernández, que ha recordat que al món anglosaxó “als inicis, la feina de bibliotecària era una forma d’alliberament domèstic de les dones cultes, que cercaven una forma de promoció social, d’emancipació i de lluita per la igualtat entre els gèneres”.

Ramón Ferreres, llegeix el relat guanyador.

Durant l’acte, també s’han lliurat els premis de la quarta edició del Concurs de microrelats, convocat per les regidories d’Igualtat i Cultura de l’Ajuntament de la Llagosta, la Biblioteca de la Llagosta i l’entitat local Resistència Literària. El guanyador ha estat Ramón Ferreres, amb el relat La petita usuària; el segon lloc ha estat per Eva de la Rosa, per Màquina del temps; i el tercer, per Dora Martínez, per Prou llanternes. La regidora d’Igualtat, Melania Beltrán, ha reivindicat la necessitat de la celebració del Dia Internacional de les Dones i ha informat que ja s’han penjat els cartells de la Llagosta Feminista. “Era una aprovació del plenari i ja es pot llegir als cartells a l’entrada del nostre municipi que la Llagosta és un municipi feminista, cal recordar-ho i fer-ho visible”, ha dit Beltrán.

La commemoració del Dia Internacional de les Dones ha acabat amb un espectacle de la Carpa, Espai Cultural, que ha estat dirigit per Jaime Calvet. Durant prop de 20 minuts, tres actrius i un actor han fet una representació de diferents escenes sexistes i masclistes que han d’afrontar les dones en el seu dia a dia, a més, les iinterpretes, han cantat diverses cançons reivindicatives, com ara Ay mamá, de Rigoberta Bandini.

Més activitats

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de la Llagosta ha preparat una àmplia programació d’activitats per celebrar a la nostra població el Dia internacional de les dones del 2022. El programa es desenvoluparà amb el lema Feminisme i quotidianitat. I tu, què fas pel feminisme al teu dia a dia? Les activitats es desenvoluparan fins al 23 de març en diferents espais de la nostra localitat. Tots els actes previstos són gratuïts.

La setmana passada, es va instal·lar el Punt Lila a l’hora del pati de l’Institut Marina per repartir a l’alumnat materials informatius de totes les activitats proposades.

El 8 de març, durant tot el dia, les dones podran gaudir de matrícula gratuïta al Complex Esportiu Municipal El Turó. Es podrà tenir aquesta oferta pagant el 50% de la modalitat escollida i la mensualitat del mes d’abril.

El 9 de març, a les 16.30 h, la Biblioteca de la Llagosta organitzarà a la sala d’exposicions de Can Pelegrí el Club de lectura sobre El baile de las locas, de Victoria Mas, a càrrec de Conchi Fernández.

La Biblioteca muntarà el 10 de març a les 18.15 hores al Centre Cultural una hora del conte especial pel Dia internacional de les dones amb el títol d’Orelles de papallona. L’activitat anirà a càrrec de Puri Ortega i va adreçada a infants a partir de 3 anys. Cal fer inscripció prèvia a la Biblioteca. El 14 de març, Ràdio La Llagosta emetrà a les 21 h una tertúlia sobre dones i esport a la Llagosta.

Mònica Adamuz, psicòloga del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, impartirà al Casal d’Avis el 15 de març a les 16 hores un taller amb el títol d’Autocura en el dia a dia, adreçat a dones a partir dels 50 anys. “Treballarem tècniques per cuidar-nos de forma saludable, com incorporar hàbits molt senzills en la nostra quotidia­nitat que ens aporten benestar tant físic com emocional”, indiquen des de la Regidoria d’Igualtat.

La Sala d’exposicions de Can Pelegrí acollirà el 16 de març a les 19 h la taula rodona Dones trans al feminisme. L’activitat és organitzada per l’Associació juvenil contra l’lgtbifòbia.

El 23 de març, es desenvoluparà a partir de les 18.30 h l’activitat La màgia dels cercles de dones. “Quan les dones ens reunim en cercles hi ha quelcom dins aquesta forma que ressona en totes les psiques femenines perquè és personal, emocional i igualitari. És una energia poderosa de seguretat i de trobar-se a casa que neix de l’energia purament femenina. Vine a provar!”, s’anima des de la Regidoria d’Igualtat. L’activitat anirà a càrrec de l’Espai Obert del Vallès, va adreçada a dones a partir dels 15 anys i se celebrarà a Can Pelegrí. Les menors d’edat hauran d’adjuntar una autorització que es farà arribar per correu electrònic un cop feta la inscripció. S’ha de fer una inscripció prèvia per participar en aquesta trobada en aquest enllaç.

Durant tota la setmana la Biblioteca de la Llagosta oferirà una selecció de recursos relacionats amb els drets de les dones.

Publicitat

Publicitat

Més notícies