L’espai jove Cal Jardiner de Parets del Vallès va acollir la segona edició de les Jornades Vallès Queer, que va celebrar-se el passat dissabte amb la col·laboració de Parlem Queer!. L’esdeveniment, iniciativa neix del Servei Comarcal de Joventut i el Servei d’Atenció Integral del Consell Comarcal del Vallès Oriental, va reunir una cinquantena de persones, consolidant-se com un espai clau per al jovent del col·lectiu LGBTIQA+.
La jornada va començar amb una taula rodona que va posar el focus en les experiències de les persones trans i no-binàries del Vallès Oriental, moderada per l’entitat Ca l’Enredus de Sabadell. Entre les principals reflexions, es va destacar la manca de recursos mèdics de proximitat i la desatenció de les necessitats específiques del col·lectiu trans i no-binari des de la perspectiva mèdica i sanitària.
Tanmateix, va denunciar-se la presència d’assetjament per part de figures educatives, posant de manifest la necessitat d’una major sensibilització i suport en els entorns educatius per garantir el reconeixement i la validació de les identitats de gènere. Tot i això, es va valorar molt positivament la creació d’espais segurs, com els grups d’amistat, espais joves i jornades com aquesta.
El taller de moda i empoderament va ser un dels moments destacats de la tarda. Amb en Noel Pons com a conductor, es va fer un recorregut per la història de la moda sense gènere, des de les pioneres que van trencar amb les normes binàries fins a referents contemporanis. Les persones participants van tenir l’oportunitat de crear les seves pròpies peces de roba i mostrar-les en una passarel·la final que va ser tot un èxit.
A la nit, les actuacions van agafar el protagonisme, començant amb Gaia Umbra i Toi Boi, el Crack de Sant Boi. Els seus espectacles van estar carregats de crítica social al sistema sexe-gènere, el sistema binari i el cisheteropatriarcat, sense oblidar la denúncia cap a alguns espais drags i LGBTIQA+ que prioritzen els beneficis econòmics per sobre de les persones.
Per tancar la jornada, Las Marikarmen amb el seu ciber-punk travesti i DJ Tofu van oferir una proposta musical combativa, denunciant les opressions del sistema cisheteropatriarcal i aprofitant l’escenari per reclamar el final de la guerra a Palestina.
Aquesta iniciativa neix del Servei Comarcal de Joventut i el Servei d’Atenció Integral del Consell Comarcal, i La Vorera –col·lectiu LGBTIQA+ de Sant Celoni-, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Parets del Vallès i de la Diputació de Barcelona, així com de col·lectius i entitats com l’Stonewall, Parlem Queer!, La Vorera i sopar a càrrec de Totes Legals.