Dilluns, 24 juny 2024
20.6 C
La Llagosta

La UPC farà un estudi sobre les males olors a la Llagosta, Mollet i Santa Perpètua

Els ajuntaments de la Llagosta, Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda han encarregat un estudi pioner a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre la qualitat de l’aire. El conveni entre les quatre parts s’ha signat aquest matí al Rectorat de la UPC.

Amb l’estudi, que farà el Laboratori del Centre del Medi Ambient de la UPC, s’esperen obtenir resultats per donar solució als problemes de males olors que pateix la ciutadania. La UPC vol implementar fora del seu laboratori la línia d’investigació que està desenvolupant per tal de comprovar-ne el funcionament i seguir innovant i millorant unes eines i procediments no disponibles al mercat.

L’estudi consistirà en l’avalua­ció de la qualitat de l’aire a l’àrea urbana dels municipis. També es determinarà l’impacte de les potencials activitats emissores, mitjançant el control dels episodis d’olor/molèstia a través d’una xarxa de 15 sensors i control químic puntual. Es controlaran compostos tòxics, nocius, irri­tants i carcinògens, que són els principals generadors dels episodis de males olors.

L’estudi permetrà conèixer la qualitat de l’aire i els contaminants orgànics volàtils que poden afectar a la salut de la població; detectar els episodis de contaminació de manera científica, tècnica i amb eines de participació ciutadana; donar resposta a la població davant d’episodis de contaminació atmosfèrica i altres episodis que no emeten olor però que poden ser perjudicials per a la salut de la població; millorar el protocol d’actuació municipal en episodis d’olors i col·laborar en el desenvolupament de coneixement i normativa a Catalunya.

La investigació, que s’iniciarà el mes d’octubre i durarà quatre anys, tindrà un cost de 298.950 euros, que pagaran a parts iguals els ajuntaments.

“L’Ajuntament farà un gran esforç econòmic perquè ens prenem molt seriosament aquest tema amb la voluntat que els veïns i les veïnes de la Llagosta tinguin la millor informació possible sobre l’aire que respiren i sobre les pudors”, ha remarcat l’alcalde. Óscar Sierra ha destacat que “hem aconseguit implicar també a Mollet i Santa Perpètua per tal que la investigació sigui més completa”.

Publicitat

Publicitat

Més notícies