Dimarts, 16 juliol 2024
24.4 C
La Llagosta

La deixalleria de la Llagosta distribueix compost gratuït per a horts i jardins

La xarxa comarcal de deixalleries ofereix fins dissabte compost gratuït provinent de les restes orgàniques tractades a la Planta de digestió anaeròbica i de compostatge del Consorci. La deixalleria de la Llagosta forma part de la xarxa comarcal i aquesta acció, que es va encetar ahir diumenge, coincideix amb la celebració de la Setmana Internacional del Compost.

En el marc d’aquesta setmana, les persones usuàries de les deixalleries podran disposar de compost gratuït per als seus horts i jardins particulars, fins a 50 litres per persona cada vegada que utilitzi la deixalleria i fins que s’exhaureixin les existències. Amb aquesta campanya i sota la marca COMPOSTVO es vol fomentar l’ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania el seu esforç per separar-la a casa de forma correcta facilitant així que se’n pugui obtenir compost i biogàs.

A la Planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers hi arriba el residu orgànic dels municipis del Vallès Oriental, Maresme i Moianès -més de 55.000 tones-, que es tracten per produir biogàs i aproximadament 5.000 tones de compost anuals.

Beneficis del compost

“Si transformem els residus orgànics en adob, contribuïm a la lluita contra el canvi climàtic”, assenyala en un comunicat el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental. El cicle de la matèria orgànica és un exemple evident de bioeconomia circular. Un cop tractat, els residus orgànics esdevenen un recurs, el compost, que aporta matèria orgànica, nutrients i microorganismes als sòls i millora la fertilitat i la producció dels conreus.

Les característiques físiques, químiques i biològiques del compost permeten que aquest producte pugui ser utilitzat en diversos àmbits i activitats obtenint resultats molt positius: com a adob natural en agricultura (cereals, horta, fructicultura, vinya, …); com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats; i com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública (clausura d’abocadors, regeneració de talussos,…) o en restauració d’activitats extractives.

Publicitat

Publicitat

Més notícies