Diumenge, 03 desembre 2023
8.7 C
La Llagosta

La Llagosta ja té una comunitat de propietaris que s’abasteix d’energia solar

La comunitat de propietaris del número 6 de la plaça de Pere IV ha estat la primera del nostre municipi que ha instal·lat plaques solars per mantenir tota la instal·lació elèctrica i mecànica de l’escala.

El procés per instal·lar les plaques es va iniciar ara fa un any i mig. Quan la comunitat va plantejar-se el canvi a l’energia solar, el preu de l’electricitat estava patint forts increments. A més, les informacions sobre el canvi climàtic també es donaven amb més assiduïtat.

En aquest moment, la comunitat de propietaris va decidir crear una comissió per estudiar les possibilitats que hi havia per reduir el preu de la factura i veure com podien reduir la seva petjada de carboni. La conclusió va ser que la instal·lació de plaques solars era la millor solució i van iniciar el procés per la seva instal·lació.

Després de més d’un any de gestions complicades, sobretot per temes administratius amb la companyia elèctrica, la producció d’electricitat va començar a finals de setembre. Aquesta és una primera fase, que ha consistit en la instal·lació de catorze plaques solars i la connexió amb la central elèctrica. Això ha suposat poder donar electricitat a tots els serveis de la comunitat (il·luminació, ascensor…)

En una segona fase, està previst arribar a les 60 plaques, perquè tots els veïns que vulguin puguin connectar-se. La incorporació serà voluntària i ho podran fer en qualsevol moment. Un dels veïns membres de la comissió, Joan Busquets, ha destacat que “les plaques són propietat de la comunitat, no hi ha res individual. Ningú es pot portar una placa quan marxa, són de tota la comunitat”.

Ara, l’excés d’electricitat que produeixen les plaques s’aboca a la xarxa i quan no es produeix suficient cal abastir-se d’electricitat de fora. La nova normativa sobre instal·lació de plaques solars estableix un sistema de compensació per als excedents, que s’abona quan s’ha de consumir electricitat de fora.

Segons un altre membre de la comissió, José Luis Mediavilla, ha dit que “autònoms no ho podrem ser mai, ja que per això hauríem de disposar d’un acumulador per poder emmagatzemar l’energia sobrant”.

La inversió per instal·lar aquestes catorze plaques solars ha estat d’uns 13.000 euros i la comunitat ha optat als fons Next Generation, que podrien aportar fins a uns 3.000 euros, uns 600 euros per quilowatt instal·lat.

Publicitat

Publicitat

Més notícies