Dimarts, 19 març 2024
13.6 C
La Llagosta

El Ple de l’Ajuntament demana a la Generalitat que dediqui més diners a l’atenció primària

L’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir una moció que demana a la Generalitat l’assignació del 25 % del pressupost autonòmic de Salut a l’atenció primària. El document va ser presentat pel grup municipal del Partit dels Socialistes en representació de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès. El punt va ser aprovat per unanimitat.

El text de la moció destaca que l’atenció primària és la porta d’accés al dret de la salut per la majoria de la població. El document denuncia que l’increment de les necessitats sanitàries de la salut no s’ha vist acompanyat de mesures eficaces ni d’un augment de la inversió a l’atenció primària. La moció diu que destinar el 25 % a l’atenció primària és un primer pas per l’increment progressiu d’acord amb les necessitats sanitàries de la població.

El portaveu del grup municipal del PSC, Marc Ruiz, va indicar que “l’atenció primària sobreviu gràcies als seus professionals i, malauradament és així. El nivell d’estrès i de llistes d’espera que pateix la sanitat pública, i en aquest cas l’atenció primària, és molt greu”. Ruiz va posar com a exemple el tancament de les urgències nocturnes a la Llagosta, “això al final també afecta a la ciutadania. Les retallades en aquest sentit, i la no inversió en l’atenció primària, al final afecta a la salut”.

Cristina Segura, portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana va dir que “si bé la Generalitat de Catalunya s’ha de posar les piles en matèria de salut pública, també hem de ser justos i justes i veure que bona part del problema també es solucionaria si l’estat espanyol complís amb els seus compromisos respecte a les inversions previstes per a Catalunya”.

Per la seva part, la regidora de La Llagosta en Comú, Eva Miguel, va expressar el vot favorable del seu partit perquè “ens sembla lògic, exigible i imprescindible que del pressupost de Salut es destini no només un 25 per cent, comencem pel 25 i anem treballant perquè cada any pugui incrementar-se aquest percentatge”.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, va destacar que el pressupost de la Generalitat és de més de 10.000 milions i “que estaria bé prioritzar sempre els tres pilars del benestar, la salut, l’educació i la seguretat. Crec que amb el tema de la sanitat ens estem trobant amb més problemes, de cop ens trobem amb més veïns i veïnes que ens reclamen la necessitat de l’enfortiment del seu metge o la seva metgessa de capçalera”.

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar una altra moció, en aquest cas per exigir inversions pendents i millores al sistema de Rodalies. Segons el text de la moció, a Catalunya el 36 % de l’incompliment en l’execució de les inversions del govern del PSOE que es va arrossegant, majoritàriament, és de manca d’inversions en el transport ferroviari. La moció indica que els problemes tenen com a resultat un major ús del vehicle privat. El document considera urgent i imprescindibles executar les inversions previstes i demana exigir l’execució que encara està pendent i completar el traspàs de Rodalies i les infraesctuctures a la Generalitat, així com demanar als governs de l’Estat i de la Generalitat que prioritzin les inversions ferroviàries

La regidora d’ERC, Cristina Segura, va dir que “l’incompliment constant per part del govern suposa una gran problemàtica per a les usuàries. Dels 4.300 milions del període 2008-2015 només es va executar un 13 % i d’aquesta quantitat, un 60% es va dedicar al nou accés a l’aeroport del Prat”. Segura va afegir que “és imprescindible garantir un servei ferroviari públic, digne i de qualitat que garanteixi el dret a la mobilitat i el desplaçament de la gent del territori de forma eficient i sostenible”.

Marc Ruiz, portaveu del PSC, va avançar al ple que la seva formació s’abstenia perquè estava d’acord amb les demandes però no amb l’argument que plantejava la moció. Ruiz va reconèixer que les dades són baixes, però que el govern de Pedro Sánchez “ja a mitjans d’aquest any s’ha executat un 61% més respecte l’any anterior” i va indicar que es mostrava “d’acord amb el traspàs, el PSC està treballant al Parlament en aquest tema” i es va preguntar quina seria la gestió que faria la Generalitat

La regidora de LLEC, Eva Miquel va dir que es mostrava a favor de la moció ja que “creiem que quan un servei públic es gestiona d’una marera propera permet a l’administració adaptar el servei a les necessitats reals del territori”.

Per la seva part, el regidor de Ciutadans, Jorge Sabanza, va dir que “no estem a favor del traspàs a la Generalitat” ja que tampoc demostra eficiència i va comentar els retards que pateixen els Ferrocarrils de la Generalitat.

La moció va sortir endavant amb els vots a favor d’ERC i LLEC, l’abstenció del PSC i el vot en contra de C’s.

Cartes de serveis municipals

Un altre dels punts aprovats pel Ple va ser la proposta d’aprovació inicial de sis cartes de serveis municipals de l’Ajuntament de la Llagosta, les de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, de l’Escola Bressol Cucutras, de la Biblioteca, de Serveis socials bàsics, de la Policia Local i de Comunicació. La carta de serveis és un document escrit que informa públicament a les persones usuàries sobre els serveis que es presten, els estàndards de qualitat que s’hi apliquen i els drets i les obligacions que les assisteixen. El punt es va aprova per unanimitat.

El portaveu socialista, Marc Ruiz, va destacar que “les cartes de servei el que fan és establir uns compromisos de cara a la ciutadania i, sobretot, establir quins són els paràmetres per valorar el servei que s’està donant a la ciutadania i poder continuar implantant millores”.

El ple d’ahir també va aprovar les bases de la cinquena edició del Concurs de Microrelats del Dia Internacional de les dones, que organitzaran l’any que ve les regidories d’Igualtat i Cultura, la Biblioteca i l’entitat local Resistència Literària. El període de lliurament de treballs serà del 2 de gener al 25 de febrer. El Centre Cultural acollirà el 7 de març l’acte de lliurament dels premis. Les bases es van aprovar per unanimitat.

També es va aprovar per unanimitat ea compte d’explotació aportat per la Fundació Pere Tarrés corresponent a la gestió de l’Escola Bressol Municipal Cucutras de la Llagosta per al curs escolar 2020-2021. Segons va explicar la regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, els comptes del curs es van veure afectats per la pandèmia de la Covid-19 i va fer que acabessin descompensats, després d’un temps amb comptes pràcticament equilibrat. Jiménez confia en tornar a la normalitat econòmica.

Tots els grups municipals van estar d’acord amb la modificació urbanística que afecta a unes finques situades entre els carrers de la Florida i de Sant Bonaventura i les avingudes d’Onze de Setembre i del Turó, concretament als sectors anomenats 7A, 7B i 7C. Després de les consultes públiques obertes, es presentava per a la seva aprovació una modificació que permetrà en un futur generar millors espais lliures dels previstos inicialment a la zona ocupada ara per les naus emplaçades en aquest entorn. Quan es desenvolupi aquest sector s’incrementaran els habitatges de previstos de 23 a 36, tretze d’ells estaran reservats com a habitatge de protecció oficial.

El Ple també va donar llum verda a l’inici del procediment per a l’aprovació de la redacció del Reglament de Participació ciutadana per tal de disposar d’un instrument que afavoreixi la participació de la ciutadania en els afers públics. Aquest és un dels objectius a complir que marcava el Pla director de participació ciutadana que es va aprovar al ple ordinari del mes d’abril d’aquest any. L’inici del procediment es va aprovar per unanimitat.

Durant la sessió plenària es va aprovar una modificació de crèdit amb el vots favorables del PSC i C’s i l’abstenció d’ERC i LLEC. A la sessió va plenària d’ahir es va aprovar per unanimitat el manifest institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de les violències masclistes. Durant la sessió, la regidora d’Igualtat, Melania Beltrán, va llegir el manifest.

Es pot veure el ple en el canal de Youtube de l’Ajuntament de la Llagosta.

Publicitat

Publicitat

Més notícies