Diumenge, 19 maig 2024
14.7 C
La Llagosta

Un estudi de la Diputació indica que la Llagosta té nivells moderats de diòxid de nitrogen

A la Llagosta no se supera el valor límit anual de diòxid de nitrogen (NO2) per a la protecció de la salut, que està fixat en 40 μg/m3 i, en general, els valors són moderats, segons un estudi realitzat per la Diputació de Barcelona que va sol·licitar l’Ajuntament sobre la qualitat de l’aire en diferents punts del municipi. Entre el 16 de setembre i el 7 d’octubre de 2021, es van instal·lar a la nostra localitat 20 tubs per tal de recollir mostres i poder fer l’informe posterior.

En general, els valors d’NO2 són moderats amb una mitjana de 28 µg/m3. Els valors obtinguts en zones de trànsit són majoritàriament moderats i, puntualment, elevats, amb una mitjana de 31 µg/m3. El valor més elevat, amb una concentració de 36 µg/m3, es va obtenir al carrer de Cadaqués i a l’avinguda de l’Onze de Setembre. Ambdues són vies molt transitades. El nivell més baix de tot l’estudi, amb una concentració de 24 µg/m3, es va mesurar a la plaça de Cinto Pagès. Els valors més elevats coincideixen amb carrers on la intensitat de trànsit és major, ja sigui per les vies més importants que travessen el municipi o bé per la influència de la C-17 . Els valors més baixos es van detectar a parcs, carrers de vianants i, en general, a les zones més allunyades del trànsit rodat.

El diòxid de nitrogen és un compost químic format per nitrogen i oxigen. Entre els diversos òxids de nitrogen, és un dels més contaminants i un dels causants de l’anomenada pluja àcida. És un gas de color marró groguenc que es crea com a resultat dels processos de combustió a altes temperatures, com els que tenen lloc en vehicles de motor i en plantes termoelèctriques. Per això, és un contaminant freqüent en zones urbanes. A les ciutats, la principal font d’emissió són les combustions procedents dels vehicles de motor, i, de forma especial, les emissions procedents dels vehicles dièsel. Per baixar els valors, cal reduir el nombre de vehicles de combustió (especialment els models més antics i més contaminants), mitjançant l’increment de l’ús del transport públic, l’elecció de mitjans alternatius (com la bicicleta) o el canvi a vehicles elèctrics o altres tipus d’energies.

La Llagosta està dins de la Zona de Qualitat de l’Aire 2: Vallès – Baix Llobregat. S’inclou com a municipi declarat Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric per les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i diòxid de nitrogen (NO2), en el Decret 226/2006 i l’acord de Govern del 2012.

Publicitat

Publicitat

Més notícies