Dimarts, 29 novembre 2022
15.1 C
La Llagosta

Conchi Fernández: “Quan em van posar a la Biblioteca, no concebia estar allà entregant llibres”

Ja fa 20 anys que a Conchi Fernández la van destinar a la Biblioteca de la Llagosta. Fins aquell moment, Conchi era professora de l’Escola d’Adults de la nostra localitat, on va estar quinze anys donant classes. En tot aquest temps, ha mantingut el seu esperit pedagògic.

Com van ser els teus inicis a la Biblioteca?
Quan em van posar a la Biblioteca, no concebia estar allà entregant llibres. De seguida, vaig buscar alternatives per moure’m en un altre nivell, perquè el meu era la pedagogia i l’ensenyament. Vaig tenir la sort que m’acceptessin la proposta, havia d’exercir un paper diferent i donar l’oportunitat a la població de poder compartir una lectura en grup. Una quinzena de persones llegint el mateix llibre i després comentar-lo. Aquest va ser l’inici. Després, vam pensar a fer una activitat setmanal, el Club de lectura una vegada al mes, una altra setmana el videofòrum, una altra una xerrada i una altra un taller. Així completàvem tots els dimecres amb una activitat cultural per a adults i continua sent així.

També vas iniciar les activitats per als escolars.
Va ser una de les activitats més importants que vaig proposar i que encara es fa. El fet de proposar a les escoles que facin una activitat amb els grups escolars a la mateixa Biblioteca els divendres al matí va ser molt ben acollit. És una activitat amb molt d’èxit que es concerta amb el professorat. Podia representar contes per als més petits o comentar algun llibre amb els infants, ensenyar el funcionament de la Biblioteca i, per als més grans, diferents activitats. Sempre en contacte i responent a les necessitats de cada grup.

Com ha evolucionat durant tot aquest temps el tipus d’usuari?
El tipus d’usuari és pràcticament el mateix, és una persona a qui li agrada la lectura. Cada vegada hi ha més oferta, llibres electrònics o altres tipus de format, i sembla que hi ha menys usuaris, però es va guanyant en que les persones que vénen, que els agrada el llibre de paper, són més fidels i s’emporten molta lectura. Per exemple, la fidelitat que tenim nosaltres amb la gent del Club de lectura és genial, perquè són usuaris que no només llegeixen el llibre del Club, sinó que se n’emporten moltíssims, són molt bon lectors.

Conchi Fernández és bona lectora?
Sí, moltíssim, m’encanta. Jo sempre he pensat que he sigut privilegiada a l’hora de la feina que he fet a l’Ajuntament. Perquè tant ensenyar com el món de la lectura m’encanten. De fet, una de les coses que millor faig a la Biblioteca és prescriure llibres. La gent em demana consell i, depenent del perfil de la persona, que jo ja els conec, sé que puc recomanar-li un tipus de lectura o una altra. Per això també haig de llegir molt i ho faig. Jo soc de les que em puc llegir fins a quatre o cinc llibres al mes sense cap problema. A més, tinc una memòria impressionant i tot això ajuda molt.

Com qualificaries la Biblioteca de la Llagosta?
Té molt bon equip. La veritat, té un director que ha sabut molt bé quines prioritats ha de tenir perquè funcioni bé. Jo penso que ho fa de meravella, sap trobar-li el millor a cada persona de l’equip. El tracte amb el usuaris de totes les persones que estem treballant a la Biblioteca és immillorable. Els usuaris necessiten gent amable. Els que estem de cara al públic hem de tenir aquesta amabilitat i, a la Biblioteca de la Llagosta, aquestes condicions es donen.

I com veus el seu futur?
La Biblioteca del futur, la veritat és que no ho sé, però una mica més d’espai sí que necessita. Sempre estem amb falta d’espai. Per segons quines activitats com l’Hora del conte o el Club de lectura hem d’anar fora del nostre espai. Si tinguéssim una biblioteca més gran, com altres que hi ha, ja tindria aquesta cabuda. La Biblioteca també necessita un espai de silenci perquè és primordial. El que volem és que en aquest món de tant soroll trobis un lloc en el qual tu real­ment puguis estar concentrat i que tinguis aquesta pau del silenci que és molt important. Nosaltres compartim el centre amb altres serveis, igual d’importants, com l’Escola de Música, amb els sons que provoca la seva activitat, o el Servei d’Informació Juvenil, que és més tranquil, però necessitem un espai propi.

Què destacaries d’aquests 20 anys de feina a la Biblioteca?
Per exemple, la cara de satisfacció de la gent quan anem al teatre, perquè estem dins d’un grup que es diu Llegir el teatre, del Teatre Nacional de Catalunya, que consisteix a llegir una obra de teatre i després l’anem a veure. La satisfacció de la gent quan compartim junts una activitat, tant aquesta com fer un taller, com l’activitat de Poesies des del meu balcó, o quan vam editar el llibre de contes Els contes són la clau. Abre tu puerta, un projecte preciós en el qual van participar totes les escoles i les persones del taller de contes que hi havia a la Biblioteca. Cada escola de la Llagosta va participar activament, amb els dibuixos, amb el diàleg, la xerrada a classe, creant els grups que assambleàriament escollien el dibuix de la classe per als contes,… Per a mi, va ser un projecte molt important a nivell social. No tindríem la societat més justa i més igualitària que voldríem si no fem partícips als infants des de la base.

Publicitat

Publicitat