Dissabte, 18 maig 2024
20.6 C
La Llagosta

La Llagosta acull un projecte per fomentar estils de vida saludables en la infància

L’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i la Gasol Foundation porten a terme a la Llagosta el programa comunitari ÒRBITA4KIDS per fomentar estils de vida saludable en la infància. El projecte, que ha estat presentat avui a la nostra localitat, compta amb el suport de l’Ajuntament de la Llagosta.

La presentació ha anat a càrrec de Cristina Ribes, directora executiva de la Gasol Foundation Europa; Clara Homs, tècnica de Recerca i Programes de la Gasol Foundation Europa; Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut; Raquel Ortega, directora del Centre d’Atenció Primària de la Llagosta; i Óscar Sierra, alcalde de la Llagosta.

La Llagosta és el primer municipi en el qual es posa en marxa el programa pilot ÒRBITA4KIDS amb la participació de més de 1.000 infants. L’objectiu és impulsar multitud de projectes i accions de promoció d’estils de vida saludable per prevenir l’obesitat infantil mitjançant el foment de l’activitat física i l’esport, l’alimentació, les hores i la qualitat del son i el benestar emocional.

“ÒRBITA4KIDS és el primer programa multinivell i multicomponent que posem en marxa”, ha comentat Cristina Ribes, directora executiva de la Gasol Foundation a Europa, que ha afegit que “l’evidència científica apunta que aquest tipus d’intervencions poden mostrar efectes positius cap a la reducció de les xifres d’obesitat infantil; la implementació i l’avaluació del programa ÒRBITA4KIDS ens aportarà més evidència sobre aquest tipus d’iniciatives al nostre entorn”.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, ha indicat que “l’Ajuntament de la Llagosta aportarà els recursos que es necessitin per millorar la salut dels infants”, mentre que Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, ha explicat que “aquest és el primer pas d’un gran projecte que compta amb tot el rigor científic i una metologia per aconseguir resultats”.

L’obesitat infantil, que juntament amb el sobrepès afecta un de cada tres nens i nenes a Espanya de 8 a 16 anys segons l’estudi PASSOS 2019 de la Gasol Foundation, és una problemàtica complexa que requereix intervencions multifactorials que impliquin tots els sectors i actors claus de la comunitat, contribuint així al benestar dels infants.

Entre les accions que es duran a terme dins del projecte, diversos centres educatius de la Llagosta implementaran el programa SISME de promoció d’hàbits de vida saludable a l’escola, a través de l’assignatura d’Educació Física i les tutories.

A més, s’està desenvolupant un pla de capacitació integral adreçat als professionals de la salut del Centre d’Atenció Primària del municipi, que seran els encarregats de coordinar les accions.

Un altre dels aspectes clau d’aquest programa pilot és el desplegament d’una àmplia campanya de comunicació per sensibilitzar i motivar els infants i les famílies de la Llagosta a seguir un estil de vida saludable, així com l’estudi de l’entorn com a determinant de la salut infantil.

La Gasol Foundation va néixer el 2013 de la mà dels germans Pau i Marc Gasol amb l’objectiu de reduir les xifres d’obesitat infantil tant a Espanya com als Estats Units. Amb aquest propòsit, l’entitat, membre de la World Obesity Federation, centra la seva activitat en la posada en marxa de programes i iniciatives de promoció dels hàbits saludables i s’ha convertit en un centre referent en la lluita contra aquesta pandèmia i en l’aposta per la investigació científica a l’àrea de la salut infantil.

Publicitat

Publicitat

Més notícies