Dimarts, 28 novembre 2023
13.3 C
La Llagosta

La Gasol Foundation i el CAP La Llagosta posen en marxa un projecte de prevenció de l’obesitat infantil

El projecte, que s’ha presentat a l’ambulatori de la Llagosta, consisteix en la formació, amb un total de 92 hores, dirigida al personal professional del CAP amb l’objectiu de preparar-lo per a l’abordatge de l’epidèmia de l’obesitat infantil a través de la promoció d’hàbits de vida saludable a nivell comunitari.

El cicle formatiu amb el personal professional de l’Equip d’Atenció Primària de la nostra localitat permetrà iniciar una estratègia per a la promoció d’hàbits saludables entre els nens i les nenes i les seves famílies creada per la Gasol Foundation, entitat fundada pels germans Pau i Marc Gasol dedicada a la lluita contra l’obesitat infantil. El cicle formatiu es va presentar la setmana passada i es va iniciar amb un acte celebrat al Centre d’Atenció Primària de la Llagosta, en el qual van participar, entre altres, Núria Prat, directora de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS); Norma Henríquez, directora del Servei d’Atenció Primària del Vallés Oriental; i Cristina Ribes, directora executiva de la Gasol Foundation Europa.

El programa de formació permetrà conèixer les claus i la metodologia de la Gasol Foundation, centrats en el foment d’hàbits de vida saludable a través de diversos sectors clau en la vida de la infància i les seves famílies, com ara els Centres d’Atenció Primària, els centres d’educació primària, les entitats esportives i socials, les empreses i l’administració pública. El cicle formatiu s’estendrà fins el 2022.

Cristina Ribes, directora executiva de la Gasol Foundation a Europa, s’ha mostrat il·lusionada amb l’inici del cicle formatiu ja que suposa la culminació d’un llarg procés de treball amb l’Institut Català de la Salut. Ribes ha comentant que “des de la Gasol Foundation volem contribuir al fet que els centres d’atenció primària es converteixin en centres promotors de la salut infantil a través del coneixement que portem acumulant des de 2013”.

Per la seva part, Núria Prat, directora de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, ha destacat l’oportunitat que suposa per a l’equip de professionals i per a la població de la Llagosta la posada en marxa d’aquest projecte, el qual ha definit com “un gran repte per reduir l’obesitat infantil a través de les activitats comunitàries”. A més, ha posat en valor la implicació dels professionals del CAP per tirar-lo endavant. Amb la posada en marxa d’aquest cicle formatiu, en col·laboració amb l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, l’Equip d’Atenció Primària de la Llagosta i l’IDIAPJGol, la Gasol Foundation avança en el seu objectiu cap a la construcció de comunitats més saludables, que permetin reduir tant les xifres d’obesitat infantil com les desigualtats socials en salut.

L’obesitat pot provocar greus malalties

Actualment en el món set de les deu principals causes de mortalitat són atribuïbles a les malalties cròniques no transmissibles com la malaltia cardiovascular, la diabetis, la malaltia pulmonar o el càncer. En països com Espanya aquesta proporció és encara més cridanera, ja que nou de les deu principals causes de mortalitat són atribuïbles a aquestes malalties. Una característica comuna, entre totes elles, és que un important percentatge del risc de la seva aparició (que varia segons la malaltia) és prevenible a través del seguiment d’un estil de vida saludable des de la primera infància. De fet, presentar obesitat en la infància és una de les causes rellevants de la probabilitat de presentar alguna d’aquestes malalties.

Amb l’objectiu d’assegurar una major difusió de les activitats, la Gasol Foundation compta amb el suport de España se Mueve en qualitat de mitjà de difusió col·laborador. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, l’obesitat infantil és un fenomen que afecta 124 milions de nens i nenes d’entre 5 i 19 anys a tot el món. Concretament a Espanya, un de cada tres menors d’entre 8 i 16 anys presenta sobrepès o obesitat segons l’estudi PASOS de la Gasol Foundation. Davant d’aquesta realitat, la fundació va néixer en el 2013 de la mà dels germans Pau i Marc Gasol amb l’objectiu de reduir les xifres d’obesitat infantil tant a Espanya com als Estats Units.

Col·laboració

El programa compta també la col·laboradió de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut al primer nivell assistencial que té com a objectiu impulsar i desenvolupar la innovació, la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària.

L’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS a l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona gestiona els dispositius d’atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, part del Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d’1.400.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 64 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut. Al Vallès Oriental concretament l’ICS compta amb 16 equips d’atenció primària que atenen en 26 centres d’atenció primària, 10 consultoris locals i un centre d’urgències d’atenció primària.

Publicitat

Publicitat

Més notícies