José Luis Mediavilla: “Conèixer la història de la Llagosta, ens ajudarà a crear la nostra identitat com a poble”

0
414

69 anys. Mestre de professió i estudiós de la història de la Llagosta, des de sempre. Natural de Villegas (Burgos), en els anys setanta es va establir al poble i, des de llavors, és una de les persones que més coneix l’origen i el desenvolupament del nostre municipi.

Per què és important conèixer la nostra història?
Tots els municipis han de conèixer la seva història, però, per les característiques de la Llagosta, és fonamental. La Llagosta és un poble jove i diuen, sense història, però de cap manera, té molta història. Som un poble jove que ha crescut molt ràpid. Això ha significat que gent de fora compongui avui la ciutadania de la localitat. Som un poble d’al·luvió format per avingudes. Ara ja hi ha molta gent que ha nascut aquí, però els més grans, generalment, vénen d’un altre lloc i quan parlen del seu poble és un altre poble. Necessitem que aquest poble sigui el poble dels que viuen aquí, però, per a això, cal conèixer-lo. Com més coneixem, més estimem, més respectem i més cuidem. Et vaig a explicar una anècdota.

Digues.
Recordo amb molt afecte una anècdota amb l’exalcalde José Luis López Segura. En dies com Sant Jordi els nens feien composicions de dibuixos. I aquests es referien a la Llagosta com el seu poble i això no era freqüent. Llavors quan un nen de la Llagosta parlava de la Llagosta com el seu poble, l’exalcalde José Luis s’entusiasmava. Hem de conèixer més al nostre poble.

Com es crea la identitat de la Llagosta?
Amb les sinergies i vivències de totes les seves gents. La vivència d’un grup forma la cultura de grup amb interessos comuns i lluitant per unes mateixes coses. Quan un organisme té problemes interns, busca un enemic extern per unir-se. Doncs sense haver de buscar enemics, hem de buscar objectius comuns que facin que treballem junts per alguna cosa. En aquest treball neix la nostra pròpia cultura. De fet, quan avui a la gent de la Llagosta els pregunten, explica una mica del teu poble. I molts, diuen, doncs fem unes festes, de les millors. Això no és la nostra història. Per aquest motiu, s’ha de conèixer la nostra història perquè crearà la nostra identitat.

En el teu cas, natural de Villegas, de Burgos, però, ja ets més de la Llagosta?
Jo estimo molt a la Llagosta i ha estat una elecció meva. En principi perquè podia pagar el pis, però hi ha diversos conceptes: el treballar a la Llagosta, amb la gent de la Llagosta, els meus fills i nétes han nascut aquí. Gairebé tot el que és meu és aquí. No oblido el meu origen, a Burgos, i dolent seria que s’oblidés. Per tot el que s’ha exposat, el meu lloc és aquest, la Llagosta.
L’origen de la Llagosta com a poble es remunta a l’any 1936, però ja es parlava d’abans… Quan la gent diu que la Llagosta no té història, potser facin referència que és una història molt nova. I com a poble, s’han donat moltes passes. El més recent és la transformació de la ciutadania dels anys noranta; en els setanta es va canviar d’una societat agrícola a industrial; el 1936 la població de la Llagosta va decidir formar el municipi segregant-se de la localitat de Sant Fost de Campsentelles; i anterior a això, el 1870, va néixer el barri de la Llagosta; i si ens remuntem més enllà, les masies de la Llagosta formaven part d’una entitat medieval, que es diu Cabanyes. I fins i tot, pel nostre municipi va passar un ramal de la Via Augusta dels romans, que avui tapa el pas de l’autopista, que unia la ciutat de Barcelona amb la de Granollers. Però és que el poblat ibèric de les Maleses està en la mateixa zona que Cabanyes. Una regió amb molta història. Nosaltres podem allargar la nostra història com a lloc el que vulguem, com a poble no.

A la Llagosta conflueixen infraes­truc­tures i corredors naturals, això marca la identitat?
I la densitat de la població és molt gran perquè en poc més d’un quilòmetre quadrat estem repartits els prop de 14.000 habitants. La Llagosta està totalment trossejada per camins i corredors naturals. Amb l’espai natural que ens queda, tenim el deure de cuidar-lo al màxim. El problema és que hi ha gent que desconeix els nostres límits municipals. Val la pena que tinguem cura de l’espai que ens envolta, ja que considero que aquesta és la nostra pell i convergeix amb la nostra identitat.

L’espai que ens queda, llavors, és vital per a nosaltres?
Tenim espais que seran sectors industrials importants per a l’economia, com sembla indicar que serà la futura estació intermodal de la Llagosta. No som un poble econòmicament molt pròsper, però aquests sectors que ens queden han d’estimular que els espais verds que tinguem llueixin, brillin, que tots hi tinguem cura. Perquè en el cas contrari, guanyarem econòmicament però la nostra pell estarà patint. La identitat de la Llagosta depèn més d’un estat d’ànim o la voluntat de la gent. Es pot ser econòmicament més alts o més guapos, però la identitat vindrà marcada pels objectius en comú pel nostre benestar. A la Llagosta, hem de seguir fent poble.

Publicitat