Dimarts, 19 març 2024
13.6 C
La Llagosta

Augmenta un 7% el reciclatge d’oli a la Llagosta

Durant l’any 2020, la ciutadania de la Llagosta va portar a reciclar als punts de recollida de la nostra localitat un 7% més de litres d’oli vegetal usat que durant l’any 2019. En total, es va evitar que 4.272 litres contaminessin els rius.

“La col·laboració de la ciutadania, amb la recollida de les restes d’oli de cuina en envasos adequats en lloc del seu abocament, és bàsica per poder aconseguir la reducció d’aquest tipus de residus tan nocius”, ha recordat la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Llagosta, Isabel Rodríguez.

A la Llagosta, hi ha tres punts de recollida d’oli usat, al Mercat Municipal, a Can Pelegrí i a l’Edifici Municipal Administratiu del passeig del Pintor Sert. A la deixalleria comarcal de la Llagosta també es poden portar ampolles amb oli usat.

“Un litre d’oli contamina 1.000 litres d’aigua, crea pel·lícules superficials en les aigües dels nostres rius que perjudiquen la seva flora i fauna i dificulten la tasca de les depuradores, a més de produir males olors”, ha explicat la regidora de Medi Ambient. L’oli també pot deteriorar i embussar les canonades, especialment quan coincideix amb la cel·lulosa del paper, bolquers, tovalloletes i sabó.

El tractament en plantes depuradores d’un litre d’oli usat pot suposar un cost 700 vegades superior al cost de tractament d’un litre d’aigua residual. El primer pas per evitar aquests efectes nocius és la prevenció: ús més eficient dels olis en cuinar i hàbits de consum saludables, evitant l’excés d’aliments fregits. També existeix la possibilitat de la seva reutilització, per exemple com a sabons. Ja hi ha alguna empresa que ofereix additius per, barrejats amb l’oli usat, fer detergents per a terres, roba o rentavaixelles. D’aquesta manera, aquest oli passa de residu a recurs, segons es detalla des de la Regidoria de Medi Ambient.

Els olis de cuina dels punts de recollida s’utilitzen per a la producció de biocarburants (per exemple, de biodièsel, que representa un estalvi d’energia fòssil del 21% en relació a l’ús d’olis crus i un estalvi del 96% d’energia fòssil respecte a la producció del dièsel). També es poden utilitzar en la producció de sabons, ceres, vernissos, etc.

Publicitat

Publicitat

Més notícies