Ángel Fernández: “A les biblioteques s’accedeix al coneixement, es comparteix i es crea”

0
193

És llicenciat en Història i Documentació i des del 2012 és el director de la Biblioteca Municipal de la Llagosta. Vol convertir l’equipament municipal en un referent del coneixement, a banda d’un punt de trobada de la cultura de la nostra localitat.

Una biblioteca és més que un bon grapat de llibres endreçats?
I tant. Una biblioteca és un lloc on tenim el coneixement, el podem compartir i crear-ne de nou, que és el que volem treballar i treballem. No és només un magatzem de llibres. És un lloc on es pot accedir al coneixement, compartir-lo i crear de nou. Amb la Diputació de Barcelona treballem projectes, com ara el BiblioLab amb tallers de ciència.

Feu ciència a la Biblioteca?
Els tallers que fem infantils del BiblioLab busquem que siguin de ciència, hi ha d’altres temàtiques, però ens agrada que es basin en un principi científic o tècnic. Un dels tallers que hem pogut fer va tenir relació amb la llum. L’objectiu d’aquest era saber com es transmet la llum i com funciona.

Això sobta als usuaris?
Hi ha gent que té la idea antiga de la biblioteca com un magatzem de llibres i, fins i tot, amb una bibliotecària amb les ulleres, fent callar a la gent contínuament. I això és molt diferent del que són les biblioteques avui dia. Les biblioteques fem activitats i tenim un fons de llibres molt variat. Hi ha qui se sorprèn quan veu el que fem.

Quin tipus d’activitats feu?
Les dividim bàsicament en públics adults i infantils. La més important per a adults és el Club de lectura, però n’hi ha més: xerrades d’actualitat, el vídeoforum per veure una pel·lícula i compartir reflexions envers d’ella, i el taller creatiu. I en les activitats infantils, o familiars, hi ha L’Hora del conte, o contes amb música, els tallers que fem i activitats participatives de nens i nenes d’entre 9 i 12 anys que llegeixen llibres i els valoren. Tot això era en època normal, amb la Covid-19 ens adaptem a la situació.

L’afectació del coronavirus ha fet baixar o pujar els serveis de la Biblioteca?
Han baixat. Estem en un lloc tancat i les persones tenen por a llocs tancats. Cal comptar que al principi de l’estat d’alarma no es podia accedir. Aleshores, el 2020 es va tancar amb números més baixos. Tot i que vam constatar que va pujar el servei de préstec dels llibres electrònics. La Diputació de Barcelona va reforçar durant el confinament les llicències dels llibres electrònics i això va fer que la gent pogués accedir des de casa seva.

El llibre electrònic guanyarà la partida al llibre físic?
No, crec que conviuran. Els llibres conviuran. Recomano llegir El infinito en un junco, d’Irene Vallejo, que fa un recorregut per la història per fer-nos veure que el llibre fa molts segles que existeix, des del temps dels papirs de l’antig Egipte fins ara. I en moltes èpoques hi ha hagut la por que desaparegui, però sempre ha anat convivint, com han fet la televisió i la ràdio; o el cinema i el vídeo.

Cap a on van les biblioteques municipals?
Crec que els llibres a les biblioteques sempre estaran perquè la col·lecció que tingui una biblioteca és molt important, que és pel que gira una biblioteca. Això és la base. Quan parlem de col·lecció parlem de llibres, audiovisuals… Però clar, caldrà saber quin són els usos que després li donem als espais que tenim per generar coneixement i més participació ciutadana. Que no tot sigui buscar un llibre o estudiar. I tots aquests canvis afecten als espais, als mitjans tecnològics disponibles… i tot això s’està treballant.

Com ara fer ciència?
Intentem que sigui un espai per aprendre i els infants s’ho passin bé. També fem literatura, però no deixem de banda altres disciplines, com són la ciència i la tecnologia.

Quin és l’usuari més habitual de la Biblioteca?
Tenim de tot. Tenim la gent gran que és molt fidel a les activitats perquè fa ús de préstec de llibres i col·labora amb nosaltres amb entusiasme; famílies que vénen a buscar llibres; els infants, que van interessant-se per llibres diferents a mida que es fan grans; els que consulten internet; estudiants, que els vam veure de petits i ara van a la universitat…

La ciutadania va a la Biblioteca o a l’inrevés?
Hi ha de tot. De vegades tenim el dubte de saber si a la ciutadania li arriba la informació del que fem i això ens preocupa. Tenim presència a les xarxes socials, on hi ha moltes persones. També fem directes a Instagram. Fins i tot, ens pregunten per les xarxes socials.

Quins són els llibres que més es presten?
Els llibres més prestats a la Biblioteca un any més són els de la col·lecció de Bola de Drac, amb molta diferència. Respecte a les novel·les, i deixant de banda els títols que es llegeixen al Club de lectura, el més prestat va ser La cara norte del corazón, de Dolores Redondo, seguit de Antes mueren los que no aman, d’Inés Plana. Casa diez va ser la revista més prestada i Superlópez, la pel·lícula.

Publicitat