Diumenge, 27 novembre 2022
15.3 C
La Llagosta

Reunió del Consell d’Alcaldies per parlar de l’atenció primària sanitària

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental es va reunir telemàticament ahir de manera extraordinària per tractar sobre el Pla d’enfortiment i transformació de la primària, la reobertura de consultoris locals i centres de salut i l’evolució epidemiològica a la comarca. A la trobada van assistir el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, i el director de Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, va contextualitzar la trobada com un moment en què “dins de l’anormalitat sanitària que tenim tots plegats, a poc a poc les coses van cap a la normalitat, però una normalitat amb molts matisos”. “Compte amb la falsa seguretat”, va afegir.

Les alcaldesses i alcaldes del Vallès Oriental, entre ells el de la Llagosta, Óscar Sierra, van poder conèixer el nou model d’atenció primària que implementarà el Departament de Salut. La gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, va explicar que la Generalitat destinarà 38,7 milions d’euros en tres anys a la Regió Metropolitana Nord per a l’atenció primària destinats tant a aspectes conjunturals, lligats a la situació de la pandèmia provocada per la Covid-19, com estructurals, relacionats amb al reforçament de l’atenció primària.

El model presentat ahir preveu la incorporació de nous perfils professionals i el reforç de les competències i funcions del cos administratiu, per fer acompanyament de la història clínica, el reforç de treballadors socials i el reforç de tècnics d’auxiliar d’infermeria, que s’afegeix al reforç de professionals específics destinats a l’activitat Covid-19, com ara gestors covid i referents per a les escoles.

Els representants de la Generalitat van indicar que el treball en el nou model d’atenció primària va començar abans de la pandèmia i està basat en quatre premisses: l’accessibilitat; l’increment de resolució amb un augment de la cartera de serveis, com els equips d’atenció pediàtrica; la subsidiarietat, on cada professional fa la tasca per a la qual està capacitat; i l’adequació dels serveis en els consultoris locals i l’obertura de nous espais.

El delegat del govern, Juli Fernández, va dir que “hi ha un compromís amb recursos econòmics i humans per a què la nostra atenció primària tingui més capacitat, sigui més resolutiva i més accessible per a les diferents situacions que vivim en aquest context d’excepcionalitat“.

Pel que fa a la reobertura de consultoris locals i ambulatoris petits, el director del Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada, va explicar les raons de seguretat i sostenibilitat que van ocasionar el seu tancament temporal. Parellada va detallar el sistema previst de reobertura que estarà basat en obertura només unes hores al dia, atendre només visites programades i atenció destinada només a malalts crònics, que es combinarà amb l’atenció domiciliària, telefònica i telemàtica. En cap cas es preveu atendre visites espontànies, per una qüestió de seguretat sanitària.

Els consultoris que estaven tancats i està previst reobrir la setmana que ve són Vallgorguina Sant Esteve de Palautordera, Gualba, Sant Pere de Vilamajor, Vallromanes, Figaró-Montmany, Aiguafreda, Cànoves i Samalús i La Torreta,a la Roca del Vallès, tot i que aquest últim encara no és definitiu. L’obertura de la resta de consultoris o serveis està en procés de planificació, com ara les urgències nocturnes de la Llagosta.

L’alcalde de la nostra localitat, Óscar Sierra, ha indicat avui que “seguim exigint la reobertura del servei d’urgències nocturnes a la Llagosta. Confiem que els recursos anunciats, que ens semblen insuficients, serveixin per això i per millorar l’atenció sanitària i el reforç del personal sanitari i administratiu del nostre ambulatori”.

Respecte a les dades epidemiològiques al Vallès Oriental aquestes són: taxa d’incidència per 100.000 habitants: 80’1, risc de rebrot: 163, taxa de reproducció: 1’01 i percentatge de PCR positives: 5’29. “Són millors que les de fa 3 setmanes però no ens podem relaxar. Estem convivint amb un virus que té una ràpida capacitat de contagi i si relaxem les mesures individuals i socials pot fer que en 14 dies se’ns desboqui la situació”, va manifestar Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord.

Publicitat

Publicitat