Dissabte, 28 gener 2023
4.3 C
La Llagosta

Abel Lacruz: “La formació obre portes i és un antídot contra la crisi”

És el nou director del Centre de Formació de Persones Adultes de la Llagosta després de la jubilació d’Isabel Soler, que portava tres dècades com a màxima responsable d’aquest centre educatiu llagostenc. Lacruz és professor a l’Escola d’Adults des de fa vuit anys.

Com afrontes la direcció?
Amb molta il·lusió perquè aquesta escola me l’estimo molt. Quan vaig arri­bar fa vuit anys, de seguida, vaig notar que era el que jo volia com a professor. A més, amb la conjuntura que tenim ara, ens porta a afrontar el coronavirus, tant sanitària com econòmicament. Aleshores, hem d’intentar preparar tots els escenaris possibles perquè durant el curs l’escola pugui continuar donant el servei a la ciutadania que tant necessita i que, potser, encara ho necessita més ara.

Per què?
Per l’experiència de l’altra crisi que van tenir, que va començar el 2008 i de la que no ens havien acabat de recuperar encara. Totes les dades deie­­n que les persones que tenien una formació mitjana o alta patien menys l’atur que les persones que no tenien cap tipus de formació o una formació molt senzilla. Això vol dir que la formació obre portes, que la formació és un antídot contra la crisi. A la Llagosta, el nivell de formació és mitjà, una mica per sota de la comarca i de Catalunya, en general. Ja d’abans teníem la necessitat de millorar la formació de les persones adultes, però, amb la crisi que ve, encara més.

En quins àmbits recomanaries formar-se?
Totes les persones que no tenen una formació mitjana o superior haurien de millorar-la. En l’anterior crisi, les persones que tenien una formació bàsica, o ni això, tenien un 80% de risc d’acabar en l’atur. Llavors, la formació pot servir perquè aquestes persones, si han de canviar d’àmbit laboral, ho tinguin més fàcil i siguin treballadors qualificats. Nosaltres, a l’escola, a part de l’educació Primària i Secundària fins anar a la universitat, també fem llengües, català, castellà, anglès o francès, i també informàtica. Tenim un ventall d’estudis que poden servir per millorar la formació o accedir als estudis per a persones que en el seu moment no van fer-ho.

Hi ha novetats per al nou curs?
Tindrem tots els nivells de llengües de francès i anglès, amb els nivells 1, 2 i 3. A més, en informàtica, tindrem cursos de matí i de tarda. Això vol dir que a tothom que estigui interessat li poden oferir un horari per respondre a la seva necessitat.

Quin és el perfil d’estudiant?
La veritat és que és molt variat i és la cosa més maca de l’Escola d’Adults. Nosaltres tenim alumnes des dels 16 anys, que estan treballant, fins a més de 80 anys. I en aquest marge, hi ha moltes casuístiques. Una d’elles, que és molt interessant, és la de les persones que s’han d’alfabetitzar, o que no van acabar la Secundària, que tenen una trentena d’anys i que ara tenen la possibilitat de fer-ho amb nosaltres. Després, hi ha un altre aspecte, tenim persones jubilades de 60, 70 o 80 anys que vénen perquè quedar-se a casa no és bo des del punt de vista de tenir actiu el teu cervell. A més, no només aprens coses. Aquestes persones se socialitzen amb altres persones i participen en sortides culturals o conferències, que esperem recuperar.

A la gent li costa venir?
Hi ha molta gent que ve amb moltes ganes, però estem convençuts que a la Llagosta hi ha més gent que hauria de venir. Per la seva situació laboral els vindria molt bé complementar els seus estudis, però no ho estan fent. No sabem si no ho fan perquè encara no coneixen prou que tenen aquesta oferta al seu abast perquè som una escola pública de la Generalitat de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament, o, potser, perquè no els motiva gaire venir.

Teniu uns 600 alumnes.
No està gens malament i som deu professors que atenem a tots aquests alumnes. Estem molt contents, però segurament que encara podríem arri­bar a més persones que els aniria molt bé.

Quins són els cursos més sol·licitats per l’alumnat?
L’anglès i la informàtica. Fins i tot hem tingut llista d’espera, però, com que tenim matrícula viva, que vol dir que la gent es pot incorporar durant tot l’any, quan tenim una baixa anem trucant a les persones. En els últims anys la gent s’està adonant que saber informàtica és clau. Per exemple, durant el confinament, saber una mica d’informàtica et connectava amb el món. I quan comences a treballar amb la informàtica, saber una mica d’idiomes, sobretot l’anglès, et ve molt bé perquè hi ha moltes coses que les entens molt bé.

Com us ha afectat el positiu que vau tenir a principis de setembre?
Ràpidament vam saber que aquesta persona havia donat positiu i vam posar en marxa el protocol, que consisteix que totes les persones que vam estar en contacte vam fer una quarantena preventiva. Així que vam haver d’atendre les matriculacions per telèfon, pàgina web o correu electrònic. Ens ha servit també com a simulacre per posar en pràctica el protocol i ens hem adonat que tot ha funcionat perfectament. La relació amb el CAP també ha estat perfecte, ens van fer els PCR i tots vam donar negatiu. No hem deixat a cap alumne sense atendre.

Publicitat

Publicitat

Més notícies