Dimarts, 19 març 2024
14.8 C
La Llagosta

El Ple reclama la recuperació de l’horari habitual del CAP

El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir una moció per una atenció primària forta en la qual reclama l’obertura dels ambulatoris i consultoris que s’han tancat total o parcialment durant la pandèmia, així com la recuperació de l’atenció continuada (urgències nocturnes) al CAP de la Llagosta.

En el text, presentat pels grups municipals del PSC i LLEC en representació de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès i aprovat per unanimitat, també es demana l’habilitació d’espais i circuits segurs per evitar contagis i mesures de protecció per a tot el personal dels CAP i pacients; la recuperació de la visita presencial, deixant la consulta telemàtica o telefònica només per a aquelles qüestions que es poden resoldre per aquesta via; la visita per la professional de medicina o infermeria referent; la participació ciutadana activa en el funcionament i la gestió de cada CAP; i la recuperació dels metges i metgesses, infermers i infermeres, i administratives i administratius perduts amb les retallades dels anys 2011-2014.

També es reclama la priorització de la despesa sanitària per a l’atenció primària i dotació econòmica que arribi al 25% del pressupost de Salut, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut. A més, es denuncia la demolició programada i sostinguda de l’atenció primària i les polítiques privatitzadores i s’aposta per una sanitat pública, universal, equitativa i de qualitat amb una atenció primària forta de veritat.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, va dir que “necessitem més personal, perquè el personal del CAP està esgotat”.

“Necessitem més que mai uns CAP operatius; els i les socialistes venim denunciant des de fa temps les retallades”, va indicar el portaveu del grup municipal del PSC, Marc Ruiz.

La regidora d’ERC, Cristina Segura, va assegurar que estava d’acord amb pràcticament tots els punts de la moció, però va afegir que no es pot acusar a ERC “de privatitzar, perquè nosaltres defensem una sanitat pública i universal”.

“Cal tornar a tenir el que teníem abans de la pandèmia i millorar el que es va emportar les retallades”, va indicar en el seu torn de paraula la regidora de LLEC, Eva Miguel, mentre que l’edil de Cs, Jorge Sabanza, va assegurar que “cal defensar la sanitat”.

Durant el ple, també va ser aprovada una moció del grup municipal socialista en contra de les ocupacions delictives d’habitatges. Al document, es demana, entre altres qüestions, que el Govern de la Generalitat actuï davant de l’increment evident de casos d’ocupacions a Catalunya i contra els problemes de convivència que aquesta realitat genera. Que ho faci elaborant un pla interdepartamental contra l’ocupació des de l’àmbit social, de seguretat i de justícia. En l’àmbit de la seguretat s’imposa la coordinació efectiva dels diversos cossos policials, a través de les juntes de seguretat locals. Només amb la coordinació es podrà lluitar amb eficàcia contra les màfies organitzades que afavoreixen les ocupacions il·legals, s’assegura en el text.

Aquesta moció va ser aprovada amb el vot a favor del PSC i les abstencions d’ERC, LLEC i Cs.

D’altra banda, el grup municipal de Cs va presentar una moció per a l’elaboració d’un pla municipal en contra de l’ocupació il·legal d’habitatges, que només va comptar amb el suport d’aquest partit. El PSC i LLEC van votar en contra i ERC es va abstenir.

L’alcalde, Óscar Sierra, va explicar que l’Ajuntament “ajuda les famílies amb necessitats amb uns Serveis Socials forts”. A més, va indicar que “aquest any, a la Llagosta, només hi ha hagut quatre ocupacions”.

Durant el ple ordinari de setembre, que es va fer per videoconferència, també es va aprovar inicialment, per unanimitat, la revisió del Mapa de capacitat acústica de la Llagosta. El document de revisió del Mapa de capacitat acústica de la Llagosta ha estat redactat l’empresa consultora Lavola Anthensis. El text incorpora les variacions i transformacions que ha sofert el municipi en matèria acústica des de l’última aprovació del Mapa de capacitat acústica el 23 de novembre de 2013.

Un altre dels punts de l’ordre del dia va ser l’aprovació d’una pròrroga del tercer Pla d’igualtat de gènere fins a l’any 2022. Aquest és el temps necessari per a la diagnosi, redacció i plantejament del quart Pla Municipal d’Igualtat. En aquest punt, ERC es va abstenir, perquè considera que seria millor està treballant ja amb el quart Pla Municipal d’Igualtat. La regidora d’Igualtat, Melania Beltrán, va dir que “la pròrroga és necessària per fer bé el quart Pla”.

El ple es pot tornar a veure per Youtube a l’enllaç: https://youtu.be/wnJBMY5xIAA

Publicitat

Publicitat

Més notícies