Dissabte, 28 gener 2023
3.4 C
La Llagosta

Montse Segura: “Els gats són molt agraïts per naturalesa”

Montse Segura és la nova presidenta d’Animalets, l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de la Llagosta, que es dedica en cos i ànima a la cura de gats abandonats. Amb 43 anys, porta tota la vida envoltada de felins. Segura s’ha vist amb la necessitat de posar-se al capdavant d’una entitat que està necessitada de voluntaris.

Què trobes en els gats?
Els animals en general són millors que moltes persones. Però els gats en concret no menteixen. Als gats si li caus bé, bé, i sinó, no, no hi ha cap falsedat. Són molt agraïts per naturalesa. La gent diu que són molt distants, però per res. Un gat sempre et donarà més del que tu li donis.

Des de quan tens gats a prop?
De sempre. Jo vivia als afores de Mollet i la gent tirava els gats, com fan al refugi que deixen els gats a la porta.Doncs allà també ho feien. Jo recordo tenir uns set o vuit anys i tenir al portal de casa meva més de 40 gats. Abans no hi havia colònies controlades ni l’esterilització ni res. Amb la meva mare anàvem a la carnisseria a demanar les sobres i les servíem als gats amb arròs.

Ha canviat molt el tema des d’aleshores?
Ha canviat en quant al tema del control dels gats, però els abandonaments existeixen igual. Jo no crec que hagin disminuït massa. Continuen existint colònies descontrolades i aquí mateix ens trobem gats a la porta. Fins i tot estant nosaltres a dins netejant les gàbies, han entrat, han deixat la cistella amb el gat i han marxat sense dir res. Crec que hem avançat en altres coses, però en això la població no ho ha fet. L’incivisme en el tracte als animals continua existint.

Se sap quants gats hi ha a la Llagosta?
Ara estem una mica darrere de l’Ajuntament, perquè gats censats i amb xip hi ha tres comptats. Amb els gossos hi ha hagut una mica més de sensibilització a l’hora de censar-los, també són més visibles. Amb els gats la gent diu que perquè els ha de posar el xip si no surt de casa. Però el dia que s’escapi, ja està, ja l’has vist. És un tema que està com abans.

La gent no sap què és tenir un animal a casa?
Molta gent s’imagina que són peluixos i no, són animals i com a tal fan coses bones i coses que no ens agrada. Aquí ens ve molta gent gran que està sola i vol un gat perquè li faci companyia, em sembla perfecte. Tenim un munt de gats adults, però sempre volen una cria. Però clar, una cria dona feina, li tirarà les figuretes, li rascarà el sofà,… farà coses de gatet. Un adult, tot això ja ho ha passat i li farà companyia.

També ens trobem amb els animals com a regals per als infants.
Sí, sí,… Al desembre tens 200 trucades demanant si us plau cadells de gat i, al maig o al juny comences a trobar gats per tot arreu de cinc o sis mesos. Gats que no tenen l’any, són gats regalats al Nadal. És molt bonic tenir-lo o regalar-lo, però després s’ha de cuidar. I jo dic gats perquè és a on estem, però tinc l’experiència també dels conillets, que estan sent una altra de les invasions. El conill no és un animal per a infants.

Com qualificaries la societat actual amb la moda de tenir animals a casa?
Molt malament, no hi ha una educació prèvia. Nosaltres volíem fer una campanya a les escoles. L’Ajuntament ja tracta el tema dels gossos, però nosaltres volíem parlar també dels gats. Ara no podem perquè ens falten voluntaris. Però jo crec que l’educació no va a la par d’altres coses importants, com el reciclatge. I el tema dels animals de companyia està una mica al marge. Sembla que, com no són persones, no se li dona la suficient importància.

La gent compra gatets, però costa més que n’adoptin?
Hi ha adopció, hi ha una mica de cultura d’adopció. Però la gent es creu que adoptar el gat és gratis. I sí, el gat és gratis, però quan ens entra un gat per la porta el primer que fem és portar-lo al veterinari, es vacuna, s’esterilitza, se’l posa el xip,… Tot això, abans que arribi l’adopció i això són entre 150 i 180 euros. Nosaltres només demanem que cobreixin aquesta despesa. A més, si tot aquest tractament ho fan pel seu compte, els sortiria per uns 250 euros, ja que nosaltres tenim preu de protectora.

Us fa falta gent a Animalets?
Sí, i no només per cuidar els gats. Fa falta gent per a tot. Per exemple, hem participat als pressupostos participatius, la proposta que va tirar endavant s’havia de difondre, el tema xarxes, ajudar a la paradeta per recaptar diners pel refugi, cuidar les plantes, bricolatge per fer les gàbies,… Hi ha moltes coses per fer.

Publicitat

Publicitat

Més notícies