Dimarts, 29 novembre 2022
8.9 C
La Llagosta

Adhesió de l’Ajuntament al Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia

L’Ajuntament de la Llagosta s’ha adherit al Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia. Així ho va aprovar ahir per unanimitat el Ple durant la celebració d’una sessió extraordinària.

La Comissió Europea va posar en marxa el 15 d’octubre de 2015 el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, una de les iniciatives més ambicioses com a mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la Terra. Aquest Pacte consisteix en el compromís de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica, implantació d’energies renovables, així com millorar la preparació dels ens locals per respondre als efectes del canvi climàtic.

L’Ajuntament de la Llagosta té la voluntat d’avançar cap a l’establiment de polítiques eficaces per lluitar contra el canvi climàtic. Així, fa seus els objectius de la Unió Europea per a l’any 2030 i adopta el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 40% per a l’any 2030, mitjançant la millora de l’eficiència energètica, un major ús de fonts d’energia renovables i l’adaptació als impactes del canvi climàtic i per facilitar l’accés universal a una energia sostenible i segura.

L’Ajuntament es compromet a elaborar el seu Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) en el termini màxim de dos anys des de la data d’adhesió al Pacte. A més, elaborarà un informe bianual de seguiment des de la data d’enviament del PAESC per a l’avaluació, control i verificació dels objectius.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, va explicar ahir que l’adhesió al Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia s’emmarca en l’objectiu de l’Ajuntament “de tenir una agenda de compromisos i objectius per l’eficiència energètica i per aturar l’escalfament global”.

Per la seva part, el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Xavier Cols, va dir que espera que l’Ajuntament “estigui molts anys adherit a aquest Pacte, que compta amb 10.000 signants de 60 països, i que es compleixin els objectius”.

El Ple va resoldre les al·legacions presentades i va aprovar definitivament les modificacions de les ordenances fiscals per a l’any 2020. El punt va comptar amb el vot a favor del Partit dels Socialistes i de Ciutadans i en contra d’ERC i La Llagosta En Comú (LLEC). Els grups municipals d’ERC i de LLEC havien presentat al·legacions a l’aprovació inicial de les modificacions de les ordenances.

La regidora de LLEC, Eva Miguel, va criticar la desestimació de gairebé totes les seves modificacions i va assegurar que també faltaven estudis econòmics que avalessin les pujades plantejades per l’equip de govern.

La regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, li va recordar que “totes les modificacions de les ordenances estan basades en estudis econòmics”. “A mi tampoc no m’agrada pujar impostos, però hem de ser responsables i coherents i buscar un equilibri en els serveis”, va afegir Jiménez.

Xavier Cols va explicar que les al·legacions que havien presentat eren per millorar i va insistir que ERC té un criteri polític diferent al de l’equip de govern.

La taxa d’escombraries s’incrementarà un 12%, és a dir, una mitjana d’uns dotze euros anuals per habitatge, molt per sota del 34,4% d’augment que patiran els preus del Consorci de Residus i que assumirà en gran part l’Ajuntament. El tipus de l’Impost de Béns Immobles no es toca, però la ciutadania sí que notarà un augment perquè es farà una actualització del 3% del valor cadastral dels habitatges. Les tarifes dels usuaris del Complex Esportiu Municipal El Turó tindran un increment d’un 3%, un euro més mensualment de mitjana.

En l’Ordenança fiscal reguladora de l’Impost de Construccions i Obres, es rebaixa l’impost a pagar quan es tracti de petites reparacions de pintura d’aquests elements.

Durant el ple, també es van tractar diversos punts econòmics. Un d’ells va ser l’aprovació d’un Pla econòmic financer, elaborat per la Diputació de Barcelona, que haurà d’aplicar l’Ajuntament, que va comptar amb els vots a favor del PSC i Cs i l’abstenció d’ERC i LLEC.

La regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, va explicar que s’havia d’aplicar aquest pla per l’incompliment de la regla de despesa l’any 2018. Jiménez va dir que es va tractar d’un tema puntual, ja que es van haver d’incorporar despeses d’anys anteriors de la liquidació amb la firma Sorea i per salvar l’empresa municipal.

Durant el ple d’ahir també es va aprovar per unanimitat i per la via d’urgència una declaració institucional de suport a totes les mesures a dur a terme per recuperar el Besòs després de l’incendi a una empresa de Montornès del Vallès.

Publicitat

Publicitat