María Ángeles Hidalgo / Jonathan Escudero: “Estem preparant dues bèsties noves per al 2020”

0
153

Les Llagostes de l’Avern estan d’aniversari perquè aquest 2019 celebren deu anys des de la seva fundació. María Ángeles Hidalgo és la presidenta i Jonathan Escudero, un dels responsables de l’entitat. L’entitat va néixer com una colla infantil, que ha anat creixent fins aplegar a prop de 25 membres de diferents edats.

Com va començar tot?
María Ángeles Hidalgo: Abans, hi havia els Correflames de la Llagosta. Aquests, a mesura que es van anar fent grans van tenir petits i van decidir fer una colla infantil, que va acabar sent Les Llagostes de l’Avern. Els fundadors van ser Núria Zardoya i Antonio Carrasco. Tot va començar amb colla infantil, l’any 2009, i aquests petits han anat creixent i ara ja tenim membres de totes les edats. Per això, ara tenim colla infantil i adulta.

Quin és l’estat de salut de Les Llagostes de l’Avern?
M.A.H.: Estem en una situació complicada perquè som pocs membres. Actualment som 25 persones, entre la colla gran i la colla petita. La gent té por al foc i hi ha molt desconeixement sobre la nostra activitat. A més, crec que s’està perdent una mica la tradició catalana al poble.

Jonathan Escudero: L’últim correfoc de Festa Major va ser un dels que més gent que no era de la colla va entrar dins de l’activitat pels carrers. Penso que el foc agrada, hi ha respecte, però hi ha persones que desconeixen com és la nostra activitat anual. Hi ha persones que ens diuen: el meu fill no podrà venir cada cap de setmana perquè ja fa futbol. I no és això. A Les Llagostes de l’Avern fem uns cinc o sis esdeveniments durant l’any, sobretot al poble, i alguns que fem fora de la Llagosta durant l’estiu.

Quins són els esde­ve­ni­ments més rellevants en els quals participeu?
M.A.H.: Els més importants són al poble i principalment són la cercavila infantil per Sant Josep, que enguany ha estat el primer cop que ho hem fet juntament amb una exhibició de foc, la trobada de bèsties, la foguera de Sant Joan i una xocolatada, el correfoc de la Festa Major i la despertada, la Castanyada, fer cagar el Tió i la Cavalcada de Ses Majestats Reis d’Orient.

Quina és la que més seguidors aplega?
M.A.H.: Les que més agraden són el correfoc de Festa Major i la trobada de bèsties. Hi ha més acceptació, i més seguidors, al correfoc perquè ve moltíssima gent de fora del municipi. Tot i que cada any va a més la trobada de bèsties perquè a la gent li agrada fer-se fotografies i és una activitat diferent. No només es veu l’Espurna, que és la nostra bèstia, o La Maru, del Mercat Municipal, vénen bèsties d’altres municipis.

Tindrà companys o compa­nyes l’Espurna?
M.A.H.: Ara estem preparant dues bèsties noves per a la colla per al 2020. Estem fent una llagosta per als infants, amb rodes, i també estem fent un cavall. Aquest és un cavall de fusta que era d’un infant de la colla i ara ho estem reciclant perquè sigui una nova bèstia, que tiri foc. A banda d’això, la nostra il·lusió seria crear una bèstia de foc i aigua, però això encara és un projecte.

Quan les tindreu?
M.A.H.: Ens agradaria que totes dues estiguin per a la Festa Major de 2020. Volíem que haguessin estat per al desè aniversari però l’Ajuntament va trigar una mica en cedir-nos un espai a l’Hotel d’Entitats. La veritat és que ens ho van cedir quan van poder tenir-lo lliure. Aleshores, creiem que el cavall el tindrem per a la Festa Major i la bèstia petita, la llagosta infantil, potser ja estarà per Sant Josep.

Com es prepara un correfoc?
J.E.: Dies abans, fem una reunió conjunta en la qual decidim el recorregut i decidim què farem en diversos punts, fent figures de foc. Com ara a la Festa Major, que hi ha certs punts que sabem on hi ha més gent, doncs allà fem aturades i preparem les figures. Tenim unes quantes figures de foc, que les fem entre els membres de la colla com per exemple, fer un Sol, una pinya, la cucaracha, la conga o el tren, hi ha moltes. També, fem altres aturades amb l’Espurna, amb fonts de llum, bengales de foc i molts tipus de petards.

En una sortida quin nombre de petards tireu?
J.E.: En una sortida gran, com ara el correfoc de la Festa Major, podem tirar un total de 1.500 petards, entre tots els seus tipus.

Us conviden a sortir fora del municipi?
M.A.H.: Aquest any hem anat a Sant Fost, Mollet i Canovelles i per al 2020 tenim ja una cita programada per a Tarragona.

Publicitat