Dimarts, 28 novembre 2023
13.3 C
La Llagosta

L’Ajuntament aprova una guia per fer front als maltractaments a les persones grans

El maltractament de persones grans és un problema real del qual no es parla habitualment, és un tema ocult. Les administracions locals, com ara l’Ajuntament de la Llagosta, s’han posat mans a la feina per conèixer quin tipus de maltractaments es donen, detectar-los i intervenir.

Impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, un grup de treball ha elaborat una guia, que ha comptat amb col·laboració d’ajuntaments (com el de la Llagosta), serveis socials, hospitals, àrees bàsiques de salut, cossos de seguretat, serveis de proximitat i justícia, i que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i EIMA, associació que es dedica a la Investigació dels maltractaments a les persones grans.

Aquesta guia per fer front als maltractaments de les persones grans ofereix recursos als professionals per abordar aquestes situacions. La guia marca un protocol per a la gestió i l’abordatge de les diverses situacions de maltractaments que poden afectar a les persones grans. El document vol ser un instrument que permeti als professionals que treballen o estan en contacte amb les persones grans detectar, avaluar i intervenir davant de sospites d’abús, negligència o vulneració de drets.

Les persones grans poden patir, entre d’altres, maltractaments físics, psicològics, sexuals, d’abandó, de vulneració de drets, maltractament econòmic,… La situació de crisi ha agreujat aquest darrer tipus de maltractament. Cada vegada es registren més casos de moviments sospitosos del compte bancari, canvis en el testament, desaparició de joies i altres objectes de valor, pèrdua de patrimoni o deteriorament progressiu del nivell de vida. Tot això suposa un abús dels nostres majors.

Els maltractaments es donen en tot tipus de classe social i cultural. Aquestes situacions poden estar provocades per part dels seus cuidadors, familiars o per les mateixes institucions. L’augment progressiu de l’envelliment i de la taxa de sobreenvelliment de la població poden comportar l’increment de situacions de vulnerabilitat i risc social. Els canvis experimentats a l’estructura familiar i en l’assignació tradicional de rols entre els seus membres també poden influir en l’increment dels maltractaments.

El document, que ha aprovat ara la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de la Llagosta, fa especial incidència en la prevenció per evitar l’aparició d’alguna forma de maltractament, detectar els possibles casos i facilitar el tractament tant a les víctimes com als responsables de l’actuació de maltractament. L’Ajuntament ha nomenat una tècnica municipal referent per a aquests casos. Qualsevol persona que detecti algun possible cas de maltractament a una persona gran, pot posar-se en contacte amb els Serveis Socials Municipals.

Publicitat

Publicitat

Més notícies