Dilluns, 02 octubre 2023
21.8 C
La Llagosta

La Llagosta recorda les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme

L’Ajuntament de la Llagosta ha recordat aquesta tarda el president Lluís Companys, a la resta de represaliats per la dictadura franquista i a les víctimes de la Guerra Civil, entre ells ciutadans de la nostra localitat. L’acte, que estava obert a la ciutadania i coincideix amb el 79è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, es fa d’acord amb una moció aprovada en el Ple del Consistori llagostenc el 2016.

L’alcalde Óscar Sierra ha estat l’encarregat de la lectura d’un manifest, que ha aprofitat per remarcar “el rebuig de tota aquella violència i condemnes durant la Guerra Civil i la postguerra, que va afectar moltes persones”. A més, Sierra ha volgut recordat que “abans del 25 d’octubre el dictador Franco sortirà del seu mausoleu i deixarem de tenir una anomalia a Europa, on tenim un dictador enterrat amb honors”. L’acte també ha comptat amb l’assistència de regidors del PSC i ERC, mentre que per motius laborals no han pogut ser-hi els regidors de La Llagosta en Comú i Ciutadans.

D’entre els llagostencs víctimes de la Guerra Civil que hi ha constància, s’ha recordat Josep Toll i Mundó, mort a Centelles quan fugia de la guerra; Josep Redón Galve, mort al front d’Aragó el 1937 amb 27 anys; Ramon Bartalot Pagès, mort el 1939 quan fugia a França amb 38 anys; Pere Folguera Villaronga, mort quan fugia a França amb 27 anys; Pere Villaronga Pi, mort al front de l’Ebre el 1938 amb 19 anys; i Ramon Sariol Castellà, mort al camp de concentració alemany de Gusen el 1942 amb 39 anys. Altres veïns de la Llagosta van anar a parar a camps de concentració o a la presó. És el cas d’en Joan Sariol i Castellà, Joan Alarcón Domínguez, Ventura Carbonell Jacomet, Josep Gorgues Torrent, Joan Pagès Gabarra, Pere Pagès Vila i Andreu Ricart Bonàs.

Membres de l’ANC de la Llagosta han posat espelmes, fotografies de Lluís Companys i han mostrat els noms d’algunes de les víctimes de la nostra localitat. L’acte ha acabat amb la hissada de la bandera catalana, espanyola i llagostenca, que ha anat acompanyat amb el cant dels Ocells. En acabar, un grup de veïns i veïnes han cantat el cant dels Segadors.

Publicitat

Publicitat

Més notícies