Dimecres, 07 desembre 2022
13 C
La Llagosta

L’Ajuntament de la Llagosta, contra el canvi climàtic

El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir per assentiment una declaració institucional davant l’emergència climàtica. Amb aquest document, tots els regidors i regidores de l’Ajuntament de la nostra localitat volen mostrar el seu suport a les campanyes de conscienciació i a la convocatòria de mobilitzacions pel clima. Aquest va ser un dels punts que es van tractar a la sessió plenària celebrada ahir a la tarda. La declaració institucional davant l’emergència climàtica planteja la voluntat del Consistori d’implementar un model de transició energètica per fer front als reptes futurs i el seu compromís de treballar de forma transversal en la mitigació i l’adaptació als efectes del canvi climàtic.

Entre d’altres punts, la declaració assumeix els objectius del moviment “Fridays for future” com a exemple d’una societat compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i anima a participar a la jornada de mobilització convocada per a avui. L’alcalde, Óscar Sierra, va fer una crida a la població a assistir a la manifestació que es fa aquesta tarda a Barcelona i va dir que “intentarem potenciar totes aquelles mesures que frenin el canvi climàtic”.

Tots els regidors i regidores de l’Ajuntament de la Llagosta van estar d’acord en subscriure el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses, una iniciativa europea que suposa una oportunitat per rellançar i posar en pràctica la visió global del canvi climàtic a nivell municipal i que fixa per al 2030 un seguit d’objectius, com ara una reducció del 40% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en relació als nivells de 2005, un increment del 27% de l’eficiència energètica i un augment del 27% de l’ús d’energies renovables. La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Isabel Rodríguez, va posar de manifest “el compromís amb els objectius marcats per l’agenda 2030 per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, per exemple millorant l’eficiència energètica de les instal·lacions municipals, amb la utilització de plaques fotovoltaiques”.

Emergència feminista

El Ple d’ahir també va ratificar, en aquest cas per unanimitat, l’adhesió al Manifest 20S Emergència Feminista, a proposta de la Regidoria d’Igualtat. El text posa de manifest que, tot i tenir lleis pioneres en igualtat i en la lluita contra la violència de gènere, alguna cosa està fallant. La declaració d’Emergència Feminista indica que ni el Govern de l’Estat, ni el poder judicial, ni la societat en el seu conjunt han assumit les seves obligacions de garantir el dret fonamental de les dones.

Entre altres mesures, el manifest demana que es garanteixin el mitjans adequats per sensibilitzar, visualitzar i conscienciar la societat sobre la violència de gènere com a un problema públic o que s’apliquin de forma immediata les mesures del pacte d’estat i la llei que fins avui no s’han complimentat. A més, demana una dotació pressupostària per tirar endavant totes les mesures necessàries per prevenir la violència de gènere i protegir i recuperar les víctimes.

La regidora d’Igualtat, Melania Beltrán, va dir que “els arguments del manifest parlen per si mateixos i són suficientment greus com per donar-li suport. Durant aquest estiu hi ha hagut un augment dels atacs en contra de les dones i creiem que és hora que totes les promeses que s’han fet es compleixin, que ens movem i les dones ens puguem sentir segures”.

El portaveu d’Esquerra Republicana, Xavier Cols, va indicar que “en totes les mocions que tenen a veure amb la llibertat sexual, contra les agressions sexuals, és evident que hem de sumar tots, independentment de la nostra ideologia i color polític”. Per la seva part, Eva Miguel, regidora de La Llagosta en Comú, va desitjar que “no s’hagin de fer manifestos d’aquest tipus, perquè totes tenim dret a arribar a casa nostra com vulguem igual que arriben els homes”.

A la sessió plenària d’aquest mes de setembre es van aprovar dos punts relacionats amb les indemnitzacions als grups municipals i als regidors i regidores de l’Ajuntament. El primer feia referència a tots els conceptes, des del de retribucions dels càrrecs amb dedicació a les dietes per desplaçaments. Aquest punt modificava el que es va aprovar anteriorment i arribava al ple consensuat per les forces polítiques amb representació municipal. Tot i això, el punt va ser aprovat pel PSC i LLEC i l’abstenció d’ERC. El regidor de Ciutadans, Jorge Sabanza, no va assistir al ple. El següent punt determinava la indemnització als grups municipals. En aquest cas, es va aprovar per unanimitat. També es va aprovar per unanimitat l’autorització d’una segona activitat a un treballador municipal.

El Ple també va ratificar per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament al Manifest de la Coordinadora de la Xarxa de Municipis lliures de tràfic per a l’explotació sexual. El document arriba amb motiu del Dia internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones, que es commemora el 23 de setembre. La Coordinadora vol reafirmar el compromís de continuar conscienciant la ciutadania que un altre món és possible, sense aquesta esclavitud per a les dones del segle XXI, que es manté amb el silenci còmplice de tants, en el qual la convivència i les relacions entre persones es donin lliurement i en igualtat.

A la sessió plenària celebrada ahir es aprovar la relació de crèdits incobrables tramesa per l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació. El punt va comptar amb el vot favorable del PSC i de LLEC i l’abstenció d’ERC.

Pobresa energètica

A l’apartat de mocions, va tirar endavant per assentiment, la moció municipal en resposta a les amenaces d’ENDESA a les administracions locals en relació al deute relatiu a les factures energètiques de les famílies vulnerables. L’escrit planteja que la pobresa energètica és una de les problemàtiques socials que més afecta a la població en situació de vulnerabilitat.

La moció recorda que a partir de l’any 2015, la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, estableix el principi de precaució, pel qual no es poden efectuar talls de subministraments a les persones en risc d’exclusió residencial.

En aquest context, a l’agost de 2019 els ajuntaments (on els seus habitants en situació de vulnerabilitat acumulen un deute superior a 10.000 euros) van rebre una carta d’ENDESA que els reclama el pagament del 50% d’aquest deute i en què s’amenaça amb tallar els subministraments a les famílies a partir de l’1 d’octubre si no s’efectua el pagament.

Davant d’aquesta situació, la Diputació de Barcelona va convocar als alcaldes i alcaldesses de la demarcació de Barcelona i les entitats municipalistes amb la voluntat de treballar en una resposta coordinada i es va acordar entre d’altres punts demanar, com a condició indispensable, la retirada de l’amenaça d’ENDESA d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat, per tal de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg. A més, insta a la Generalitat de Catalunya que lideri la negociació per a l’elaboració d’un conveni que permeti regular la gestió del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat social. El document exigeix a ENDESA que assumeixi responsabilitats en relació a la garantia dels drets de la ciutadania en situació de vulnerabilitat social al subministrament elèctric, tal i com marca la llei.

La segona moció, presentada pel grup municipal d’ERC, demana el suport a les ONG que treballen en el rescat i salvament al Mediterrani. El document va ser aprovat per unanimitat i, entre d’altres qüestions, reitera el compromís local com a municipi d’acollida, posant a disposició del Govern de la Generalitat i de les entitats socials que treballen amb persones refugiades els recursos materials i econòmics necessaris.

Publicitat

Publicitat