Divendres, 26 abril 2024
15.2 C
La Llagosta

Aprovades les bases del projecte de pressupostos participatius

La ciutadania de la Llagosta podrà decidir a què es destinen 30.000 euros del capítol d’inversions del pressupost de l’Ajuntament de la Llagosta d’aquest any. El Ple del Consistori llagostenc va aprovar ahir per unanimitat durant el ple ordinari del mes de juliol les bases dels pressupostos participatius, que, per primera vegada, s’aplicaran a la nostra localitat.

El dia 8 d’octubre es presentarà públicament a la ciutadania aquest procés. Qualsevol persona, grup o entitat podrà presentar propostes entre el 14 d’octubre i el 15 de novembre per via telemàtica a la Seu electrònica de l’Ajuntament o de forma presencial a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC).

Una vegada recollides totes les propostes, el grup motor del procés de pressupostos participatius, format per tècnics de l’Ajuntament i regidors de l’equip de govern municipal, les validarà i les organitzarà per temàtiques a partir d’un seguit de criteris. Posteriorment, una comissió tècnica valorarà la seva viabilitat tècnica, econòmica, legal i urbanística.

Abans del 29 de gener, es farà una sessió pública amb la presentació de totes les propostes validades. Entre el 29 de gener i el 16 de febrer es farà la votació. Podran votar totes les persones majors de 16 anys empadronades a la Llagosta. Les votacions es realitzaran de forma telemàtica al web municipal (www.llagosta.cat). Si alguna persona no disposa d’Internet, podrà votar a l’OAC.

El següent pas serà l’elaboració de la llista amb totes les propostes finalistes i els vots obtinguts i es presentarà en un acte públic.

Per últim, es farà l’estudi i la planificació tècnica per part dels serveis municipals corresponents de la proposta o propostes guanyadores i es tramitaran, si fos necessari, les licitacions oportunes per tal de poder executar-les. Posteriorment, s’anirà informant de l’estat d’execució de les diferents actuacions.

“Creiem que la ciutadania ha de tenir veu en les decisions i aquest és un canal efectiu de democràcia participativa”, va dir ahir el regidor de Participació Ciutadana, Marc Ruiz (PSC), sobre el projecte de pressupostos participatius. “Hem volgut que els veïns proposin i després votin”, va afegir el regidor, que va animar a tothom a participar-hi.

“Espero que els veïns i les veïnes aportin les seves idees; és una proposta de participació real de la ciutadania”, va destacar la portaveu del grup municipal socialista, Conchi Jiménez.

El portaveu del grup municipal d’ERC, Xavier Cols, va assegurar que veu “amb bons ulls” aquest projecte i va demanar que durant els propers anys s’augmenti la partida destinada a pressupostos participatius.

“Estic molt contenta amb aquesta proposta, que nosaltres ja demanàvem des de fa temps”, va assegurar la regidora del grup municipal de La Llagosta En Comú + Llagosta (LLEC), Eva Miguel.

Ahir també es va aprovar la proposta per tal que José Manuel Blázquez Jiménez sigui el nou jutge de Pau durant els propers quatre anys i que David Pedrola Masias sigui el seu substitut. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya serà el que procedirà al nomenament definitiu.

A més es va acordar que el 19 de març i el 14 de setembre siguin els dos dies festius locals de l’any que ve i es va aprovar la sortida de l’Ajuntament de la Llagosta de l’Associació de Municipis del Galzeran. Aquest últim punt va comptar amb els vots en contra d’ERC i LLEC.

També van ser aprovats, amb les abstencions d’ERC i LLEC, els comptes d’explotació pels serveis prestats per Sorea, l’empresa concessionària del servei d’aigua. Entre els anys 2012 i 2016, el compte d’explotació és de 468.000 euros favorables a Sorea i, entre els anys 2017 i 2018, de 170.000 euros a favor de l’Ajuntament.

També es va donar llum verda, amb les abstencions d’ERC i de LLEC, a una modificació pressupostària. En aquest punt destaca una partida de 17.000 euros per reparar la tanca del gos parc i una altra de 25.000 euros per a la pista poliesportiva de la plaça d’Anne Frank.

Entre altres qüestions, al ple, també es va donar compte del Decret d’Alcaldia d’adhesió a la Declaració institucional del 28 de juny, Dia per l’alliberament de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Per uns municipis orgullosos dels seus colors.

La sessió plenària, que va ser retransmesa íntegrament per Ràdio la Llagosta Emissora Municipal, va finalitzar amb l’habitual torn de precs i preguntes.

Publicitat

Publicitat

Més notícies