Marta Esparza: “Qui no sap anglès és com si fos un analfabet lingüístic”

0
150

Marta Esparza és la directora de Llagosta Language Center des dels seus inicis, l’any 1994. Enguany, el centre d’idiomes privat de referència del municipi compleix un quart de segle amb prop de 200 alumnes. Principalment s’ofereix anglès, tot i que també hi ha la possibilitat d’estudiar altres idiomes, com ara alemany o francès.

Com va començar tot?
Hem arribat als 25 anys amb moltes ganes i treballant a la Llagosta amb molta il·lusió. El centre va començar amb dues persones i fins ara ha tingut els seus fruits. Tot va començar amb mi i un professor nord-americà, en Joe, que em va engrescar. Ara ja no hi és amb nosaltres perquè tenia altres inquietuds i va marxar. Vam començar en un local a la plaça d’Antoni Baqué i, pocs anys després, ja ens vam ubicar on som ara, al número 6 del carrer de Sant Pau. Hem passat anys bons, d’altres no tant, però estem molt satisfets de complir ara 25 anys.

Per què es va engrescar?
Jo tenia una inquietud aleshores d’aprendre anglès i aquesta mateixa li vaig traslladar als meus fills. Quan eren petits els hi vaig fer aprendre. Crec que el que no sap anglès és com si fos un analfabet lingüístic. Crec que l’anglès hauria d’estar implantat com a base a les escoles. Nosaltres, evidentment, vam començar amb l’anglès i el seguim impartint.

S’han donat classes d’altres idiomes?
En el seu moment vam oferir cursos d’alemany i de francès. Ara no els tenim. També hem fet cursos d’italià per a empreses. Crec que perquè un grup funcioni al centre ha d’haver-hi molta demanda, i ara per ara, hi ha demanda d’anglès. Falta més temps per poder aprendre més idiomes. Per exemple, hem tingut demanda de cursos de xinès o japonès, però mai s’han arribat a desenvolupar.

Quin nombre d’alumnes teniu?
Ha anat sempre oscil·lant al llarg del quart de segle, però sempre en augment. Aquest curs hem començat amb prop de 200 alumnes i segurament acabarem amb uns 180. Tenim la sort que els pares i mares de la Llagosta aposten perquè els seus fills i filles aprenguin l’anglès, que és l’idioma necessari per voltar pel món. A més, ens fa molta il·lusió tenir ara els fills o filles d’exalumnes.

Són millors professors els natius de parla anglesa?
Ens hem adonat que els professors natius de parla anglesa acostumen a ser molt joves, que no tenen gaire preparació, estan un temps aquí i es treuen un sou mentre estudien. No estan preparats per donar classes. Nosaltres preferim persones d’aquí que tinguin la filologia anglesa, que saben explicar molt millor la base. Després, quan els cursos ja són molt més avançats, sí que són necessaris aquests professors natius, sobretot per fer les classes de conversa.

Ha evolucionat el mètode per aprendre anglès?
Ha canviat, però per exemple, aquests cursos que et diuen aprèn anglès en vuit mesos, no és possible; o els infants, quan tenen 3 o 4 anys, crec que tampoc estan preparats. Tenim els nostres dubtes que funcionin. Els infants han de començar amb les seves classes setmanals per aprendre la gramàtica, i, posteriorment, quan vols aconseguir el certificat First, és millor fer-ho amb un professor de parla anglesa. Ara les classes són molt més amenes, per exemple, fem ara el Trivial, que facilita l’ensenyament. És que si tenim alumnes que han estat tot el dia a l’escola no podem fer una classe més, ha de ser diferent. Això sí, sempre fem la classe en anglès. Ara aprenem jugant, comencem la classe amb un llibre i acabem amb uns jocs. L’alumne ha de venir content.

A banda dels cursos d’anglès, què més oferiu?
Oferim beques a l’Ajuntament cada any perquè gent que estigui a l’atur pugui gaudir d’aprendre anglès sense fer cap despesa. A més, cada últim divendres del mes fem la lectura d’un conte al nostre centre per a infants de 3 als 7 anys, i això està obert a tothom, siguin alumnes del centre o no. També a l’estiu fem cursos d’anglès per viatjar i ho fem a la Biblioteca de la Llagosta.

Què fareu per commemorar els 25 anys?
Farem diverses activitats. Encara tenim per concretar algunes. D’entre les que farem hi haurà la gran festa d’aniversari a final de curs, que ja és una tradició al centre fent una barbacoa. Enguany, farem la mateixa barbacoa però serà molt més especial. A més, durant l’aturada per Setmana Santa aprofitarem per fer obres al centre.

Publicitat